En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Maria-Núria Solà, missionera des de fa 24 anys a l'Àfrica, diu que "l'arrel de les desigualtats és l'ambició i la insolidaritat"

Les grans desigualtats del món, malgrat els intents de distribuir millor els recursos, ha estat aquest divendres al matí el tema del Mirador de l’actualitat,…

31 gener 2014

Redacció

Comparteix

Les grans desigualtats del món, malgrat els intents de distribuir millor els recursos, ha estat aquest divendres al matí el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. Maria-Núria Solà, una missionera carmelita de la Caritat Vedruna que porta 24 anys a l’Àfrica, ha recordat que la causa més profunda del problema és la perversió humana. “L’arrel de tot això és l’ambició i la manca de solidaritat, així com la manca de respecte entre uns i altres”, ha comentat. La religiosa ha afegit, en la mateixa línia, que “tant en els àmbits grans com en els petits, es veuen gestos molt lluny de ser solidaris, cosa que és molt preocupant”. També ha definit la situació mundial de desequilibris com “un mal que ha entrat en la societat els últims anys, quan abans hi havia més solidaritat i la gent es donava més als altres”.

Maria-Núria Solà, que treballa en un barri marginal de Kinshasa, la capital de la República Democràtica del Congo, ha resumit en tres punts la tasca de les carmelites de la Caritat Vedruna a l’Àfrica: “La congregació es dedica a sanitat, educació i marginació. Al Gabon i Togo, ens cuidem molt del tràfic d’infants i els nens del carrer i, al Congo, d’educació i sanitat”. Solà ha dit que, a Kinshasa, la seva missió “ha construït una escola de 1.000 alumnes, i ara acaba de demanar a Mans Unides ajuda per fer un dispensari al barri popular de Kinshasa on jo estic”. Maria-Núria Solà és un dels testimonis del sud que Mans Unides porta a Catalunya coincidint amb l’inici de la seva campanya, amb el lema Un món nou, projecte comú sobre el vuitè objectiu del Mil•lenni.

Precisament el cap de Comunicació de Mans Unides a Barcelona, Daniel Ortiz, ha assegurat que les xifres de la injustícia “obliguen a transformar el sistema econòmic amb canvis molt profunds, perquè precisament els objectius del mil•lenni no es compleixen a causa d’aquests problemes estructurals, derivats d’un model econòmic que eixampla les desigualtats, cosa que s’està veient a nivell de dades”. En relació amb això, Ortiz ha explicat que, “al sud, aquesta desigualtat mata, com demostra el fet que cada any moren de fam 30 milions de persones al món i que, durant la Segona Guerra Mundial, van perdre la vida 55 milions en 6 anys”.

En el mateix col•loqui de Ràdio Estel, el periodista Lluís Foix ha lamentat la manca de solucions globals, alhora que ha valorat positivament els petits avenços. “Es fan coses perquè, si no es fessin, aquest món ja seria totalment inhabitable”, ha comentat. També a partir de l’experiència a l’Àfrica, on ha estat moltes vegades, Foix ha assegurat que, quan torna del continent, sempre arriba a casa “colpit després de veure com els habitants de països com ara la Costa d’Ivori necessiten molt i, alhora, no estan més tristos que nosaltres”. I l’economista i advocat Josep Maria Nogué ha assegurat que, més enllà de l’acció internacional dels estats i els governs, hi ha un marge d’actuació molt important de cada persona en el propi àmbit. “Tots, un per un, podem fer moltes coses des d’allò que està a l’abast de totes les persones. És aquesta solidaritat de les petites coses. Si no es fes això, hi hauria el perill de de caure en el desencís, com si la necessitat de canviar l’estructura econòmica mundial, que han de fer els caps d’estat, no pogués anar acompanyada de l’acció de cadascú de nosaltres, que podem fer-hi molt”, ha explicat Nogué.

Els moments més importants de la campanya de Mans Unides 2014 seran divendres vinent, Dia del Dejuni Voluntari, i el diumenge 9 de febrer, amb la col•lecta a totes les esglésies. Podeu escoltar tot el col·loqui entrant aquí (a partir del minut 25'00").

Més actualitat

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció