En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Maria Pau Trayner: "Hauríem d'arribar a una paritat total en l'Església"

El jurat dels Premis Església Plural va concedir el premi Mn. Vidal i Aunós a una trajectòria personal a la religiosa escolàpia Maria Pau Trayner. Mestra,…

23 maig 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
El jurat dels Premis Església Plural va concedir el premi Mn. Vidal i Aunós a una trajectòria personal a la religiosa escolàpia Maria Pau Trayner. Mestra, doctora en Antropologia Cultural i llicenciada en Teologia Sistemàtica. Des de fa molta anys viu al barri de Can Serra de l’Hospitalet  on desenvolupa una intensa tasca social. Aquest dilluns a la Fórmula Estel l’hem entrevistat.
Maria Pau Trayner reivindica la paritat de gèneres en l’Església: “Déu ens ha fet iguals. I llavors, per què es trenquen el cap amb la jerarquització, per què a les dones sempre les deixen a part? Aquesta interrogació m’ha fet treballar en aquest sentit. M’estranya que no s’adonin que la humanitat és una”.
Trayner és pionera a Espanya en l’estudi i la reflexió sobre els textos evangèlics des de la perspectiva de dona: “Jesús anava dient als més humils, pobres, marginals... i les més marginades eren les vídues. Vas aprofundint, i dius per què? S’ha arribat a dir que tenim el cervell més petit, i això ho han dit els sants pares! I que era una cosa estranyíssima que les dones poguéssim pensar i decidir”.
La religiosa escolàpia ha explicat a RàdioEstel: “Jesús veia totes les dones. I molt poques vegades parlen. I vaig pensar: ‘Caram! Per què això no ho prediquen mai?” i ha posat l’exemple de l’evangeli de la samaritana: “Només es parla de l’aigua, però… Què va dir Jesús a aquesta dona? Per què s’hi va quedar parlant una estona? Els mateixos deixebles es van estranyar que parlés amb una dona. No ens han dit mai que Jesús se’n va anar a seure a un pou si al pou només hi anaven les dones. Són coses d’aquestes que et desperten una realitat, com a dones, que els homes, a vegades, no ho veieu”.
Diaconat de dones*
Maria Pau Trayner ha destacat els gestos del Papa Francesc envers les dones, com rentar-li els peus a una musulmana en Dijous Sant. La religiosa pensa que la possible obertura al diaconat “ha trencat un motlle”, i ha afegit: “Jesús va viure com un igual i va ser crucificat com un qualsevol. Aquesta igualtat fins el final crec que l’Església hauria de donar testimoni. La jerarquització sempre és marginadora d’algú. Per tant hauríem d’arribar a aquella època en que hi hagués una paritat total”. 
La religiosa escolàpia ha mencionat l’exemple de la seva mare, vídua, que va saber sortir-se’n amb el seu germà i ella, i de la influència de la fundadora de la congregació, la Mare Paula Montal: "Cada vegada que faig una cosa, penso: 'La Madre Paula faria això', i aleshores tiro endavant".
Notícies relacionades a RàdioEstel: 
El Papa accepta la creació d´una Comissió d´Estudi sobre la possibilitat que les dones accedeixin al Diaconat 12/05/2016.
El portaveu del Vaticà aclareix que "el Papa no va dir que tingui intenció d´introduir l´ordenació diaconal de dones" 13/05/2016.
Escolta l’entrevista Maria Pau Trayner (minut 27)

Més actualitat

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022