En directe

Església viva

RÀDIO ESTEL

Maria Pau Trayner: "Hauríem d'arribar a una paritat total en l'Església"

El jurat dels Premis Església Plural va concedir el premi Mn. Vidal i Aunós a una trajectòria personal a la religiosa escolàpia Maria Pau Trayner. Mestra,…

23 maig 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
El jurat dels Premis Església Plural va concedir el premi Mn. Vidal i Aunós a una trajectòria personal a la religiosa escolàpia Maria Pau Trayner. Mestra, doctora en Antropologia Cultural i llicenciada en Teologia Sistemàtica. Des de fa molta anys viu al barri de Can Serra de l’Hospitalet  on desenvolupa una intensa tasca social. Aquest dilluns a la Fórmula Estel l’hem entrevistat.
Maria Pau Trayner reivindica la paritat de gèneres en l’Església: “Déu ens ha fet iguals. I llavors, per què es trenquen el cap amb la jerarquització, per què a les dones sempre les deixen a part? Aquesta interrogació m’ha fet treballar en aquest sentit. M’estranya que no s’adonin que la humanitat és una”.
Trayner és pionera a Espanya en l’estudi i la reflexió sobre els textos evangèlics des de la perspectiva de dona: “Jesús anava dient als més humils, pobres, marginals... i les més marginades eren les vídues. Vas aprofundint, i dius per què? S’ha arribat a dir que tenim el cervell més petit, i això ho han dit els sants pares! I que era una cosa estranyíssima que les dones poguéssim pensar i decidir”.
La religiosa escolàpia ha explicat a RàdioEstel: “Jesús veia totes les dones. I molt poques vegades parlen. I vaig pensar: ‘Caram! Per què això no ho prediquen mai?” i ha posat l’exemple de l’evangeli de la samaritana: “Només es parla de l’aigua, però… Què va dir Jesús a aquesta dona? Per què s’hi va quedar parlant una estona? Els mateixos deixebles es van estranyar que parlés amb una dona. No ens han dit mai que Jesús se’n va anar a seure a un pou si al pou només hi anaven les dones. Són coses d’aquestes que et desperten una realitat, com a dones, que els homes, a vegades, no ho veieu”.
Diaconat de dones*
Maria Pau Trayner ha destacat els gestos del Papa Francesc envers les dones, com rentar-li els peus a una musulmana en Dijous Sant. La religiosa pensa que la possible obertura al diaconat “ha trencat un motlle”, i ha afegit: “Jesús va viure com un igual i va ser crucificat com un qualsevol. Aquesta igualtat fins el final crec que l’Església hauria de donar testimoni. La jerarquització sempre és marginadora d’algú. Per tant hauríem d’arribar a aquella època en que hi hagués una paritat total”. 
La religiosa escolàpia ha mencionat l’exemple de la seva mare, vídua, que va saber sortir-se’n amb el seu germà i ella, i de la influència de la fundadora de la congregació, la Mare Paula Montal: "Cada vegada que faig una cosa, penso: 'La Madre Paula faria això', i aleshores tiro endavant".
Notícies relacionades a RàdioEstel: 
El Papa accepta la creació d´una Comissió d´Estudi sobre la possibilitat que les dones accedeixin al Diaconat 12/05/2016.
El portaveu del Vaticà aclareix que "el Papa no va dir que tingui intenció d´introduir l´ordenació diaconal de dones" 13/05/2016.
Escolta l’entrevista Maria Pau Trayner (minut 27)

Més actualitat

ENTREVISTES

TV I SÈRIES

Anna Callís: "A Masterchef has d'estar entregada al joc"

Anna Callís

Entrevistem a Anna Callís, comunicadora i finalista de Masterchef, sobre l'aventura que l’ha portat de les xarxes a la televisió

11 juliol 2025

Redacció

Sense categoria

Plataforma per la Llengua: “Hi ha molta ràbia en l’obra de teatre contra el català. Va ser molt dolorós i desagradable”

La directora de l’entitat, Rut Carandell, valora l’obra de teatre contra el català que va contractar l’Ajuntament de Barcelona durant la presentació de l’informe de l’Observatori de les Discriminacions

11 juliol 2025

SOCIETAT

Ecologistes de Catalunya asseguren que el Departament d'Agricultura menteix en la prevenció de l'incendi a la Segarra

L'entitat deuncia que el Departament va baixar el pla de prevenció a Alfa 2

11 juliol 2025

Redacció