En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Maria Pau Trayner: "Hauríem d'arribar a una paritat total en l'Església"

El jurat dels Premis Església Plural va concedir el premi Mn. Vidal i Aunós a una trajectòria personal a la religiosa escolàpia Maria Pau Trayner. Mestra,…

23 maig 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
El jurat dels Premis Església Plural va concedir el premi Mn. Vidal i Aunós a una trajectòria personal a la religiosa escolàpia Maria Pau Trayner. Mestra, doctora en Antropologia Cultural i llicenciada en Teologia Sistemàtica. Des de fa molta anys viu al barri de Can Serra de l’Hospitalet  on desenvolupa una intensa tasca social. Aquest dilluns a la Fórmula Estel l’hem entrevistat.
Maria Pau Trayner reivindica la paritat de gèneres en l’Església: “Déu ens ha fet iguals. I llavors, per què es trenquen el cap amb la jerarquització, per què a les dones sempre les deixen a part? Aquesta interrogació m’ha fet treballar en aquest sentit. M’estranya que no s’adonin que la humanitat és una”.
Trayner és pionera a Espanya en l’estudi i la reflexió sobre els textos evangèlics des de la perspectiva de dona: “Jesús anava dient als més humils, pobres, marginals... i les més marginades eren les vídues. Vas aprofundint, i dius per què? S’ha arribat a dir que tenim el cervell més petit, i això ho han dit els sants pares! I que era una cosa estranyíssima que les dones poguéssim pensar i decidir”.
La religiosa escolàpia ha explicat a RàdioEstel: “Jesús veia totes les dones. I molt poques vegades parlen. I vaig pensar: ‘Caram! Per què això no ho prediquen mai?” i ha posat l’exemple de l’evangeli de la samaritana: “Només es parla de l’aigua, però… Què va dir Jesús a aquesta dona? Per què s’hi va quedar parlant una estona? Els mateixos deixebles es van estranyar que parlés amb una dona. No ens han dit mai que Jesús se’n va anar a seure a un pou si al pou només hi anaven les dones. Són coses d’aquestes que et desperten una realitat, com a dones, que els homes, a vegades, no ho veieu”.
Diaconat de dones*
Maria Pau Trayner ha destacat els gestos del Papa Francesc envers les dones, com rentar-li els peus a una musulmana en Dijous Sant. La religiosa pensa que la possible obertura al diaconat “ha trencat un motlle”, i ha afegit: “Jesús va viure com un igual i va ser crucificat com un qualsevol. Aquesta igualtat fins el final crec que l’Església hauria de donar testimoni. La jerarquització sempre és marginadora d’algú. Per tant hauríem d’arribar a aquella època en que hi hagués una paritat total”. 
La religiosa escolàpia ha mencionat l’exemple de la seva mare, vídua, que va saber sortir-se’n amb el seu germà i ella, i de la influència de la fundadora de la congregació, la Mare Paula Montal: "Cada vegada que faig una cosa, penso: 'La Madre Paula faria això', i aleshores tiro endavant".
Notícies relacionades a RàdioEstel: 
El Papa accepta la creació d´una Comissió d´Estudi sobre la possibilitat que les dones accedeixin al Diaconat 12/05/2016.
El portaveu del Vaticà aclareix que "el Papa no va dir que tingui intenció d´introduir l´ordenació diaconal de dones" 13/05/2016.
Escolta l’entrevista Maria Pau Trayner (minut 27)

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció