En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Martí Bonet assegura que la Mare de Déu, amb la serenor de Montserrat i l'obertura de la Mercè, configura Catalunya

La tradició devocional de Catalunya a la Mare de Déu ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, a Ràdio Estel. Josep Maria Martí Bonet…

27 abril 2015

Redacció

Comparteix
La tradició devocional de Catalunya a la Mare de Déu ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, a Ràdio Estel. Josep Maria Martí Bonet ha destacat que "les advocacions de Montserrat i la Mercè són centrals, perquè configuren l'espiritualitat i la personalitat de la nació catalana". En aquesta línia, el delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha afegit que "Montserrat marca d'alguna manera l'inici de Catalunya, una devoció, que juntament amb la Mercè, estructura la personalitat pròpia dels catalans"
Martí Bonet ha explicat que "Montserrat és la serenor, la tranquil·litat, mentre que la Mercè és com l'obertura, l'expansió i l'acollida". El canonge, després de subratllar la importància de la festa de cada 27 d'abril, ha recordat la celebració del mil·lenari de Catalunya, el 1988, per assegurar que "aquí hi ha una important presència montserratina, ja que poc abans, l'any 933, el  compte Sunyer va conquerir les muntanyes de Montserrat, cosa que marcava també l'inici d'un canvi territorial, el que marca el naixement de Catalunya".
Josep Maria Martí Bonet ha recordat "l'existència del Monestir de Santa Cecília de Montserrat, abans que l'Abat Oliba fundés la comunitat benedictina primer com a priorat depenent de Ripoll, i també l'ermita de Santa Maria, ubicada en la basílica actual, l'ermita de Sant Iscle, més avall, les de Sant Martí i Sant Pere, en total quatre ermites i un monestir". El delegat de Patrimoni ha recordat Mossèn Cinto Verdaguer, quan deia que "a Montserrat comença la nostra història".
Es pot escoltar aquí (des del minut 32'00") tota la conversa amb Josep Maria Martí Bonet.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció