En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Martí Bonet recorda que "el Baptisme només es rep un cop", i elogia el catecumenat com una porta oberta al sagrament

El catecumenat ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, història i art a casa nostra, amb Josep Maria Martí Bonet a Ràdio Estel. El…

16 març 2015

Redacció

Comparteix
El catecumenat ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, història i art a casa nostra, amb Josep Maria Martí Bonet a Ràdio Estel. El canonge i delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha explicat que "el catecumen, paraula que ve de catequesi, és el qui necessita o rep la doctrina de Jesucrist". Ha afegit que "era, en els primers anys del cristianisme, un col·lectiu de pagans que volien ser cristians i lliurement ho decidien, moment que donava pas a una preparació de dos anys i, en alguns casos, més temps". Alhora, Martí Bonet ha aclarit que "actualment també existeixen catecúmens, persones que en edat adulta volen rebre el Baptisme" i s'hi preparen. 
El prevere ha destacat que "històricament els catecúmens han assolit unes competències i han passat uns tràmits fins al moment de rebre el Baptisme". En aquesta línia, Josep Maria Martí Bonet ha explicat també que rebien "un exorcisme per si tenien alguna possessió del dimoni, així com una petició perquè abjuressin d'una religió anterior diferent, en tot un itinerari que culminava en la recitació del Credo". A més, ha recordat que "els catecúmens no participen en l'Eucaristia pròpiament, perquè encara no estan batejats". Més enllà de la recepció dels sagragments de la iniciació cristiana, Martí Bonet ha assegurat que "és molt positiu que hagin sortit sectors de cristians, dins l'Església, que treballen per reviure tot el que comporta ser batejats". Alhora ha recordat que, "de baptisme, només n'hi ha un, tot i que de vegades s'abusi del ritual del sagrament, amb repeticions estèrils i sense fonament".
Josep Maria Martí Bonet ha dit, finalment, que també ha existit en la cultura cristiana la consciència que "el Baptisme esborra totes les culpes", i ha posat l'exemple de l'emperador Constantí, "que va voler esperar deliberadament a rebre el sagrament tot pensant que així podia esborrar millor totes les faltes i els pecats de la seva vida". El canonge, això sí, ha aclarit que "aquestes picaresques no són bones i cal anar corregint-les". Com a conclusió, ha explicat que "els qui es bategen conscientment, de grans, reben en una mateixa celebració, de manera separada i dins el temps de Pasqua, els sagraments del Baptisme, la Confirmació i l'Eucaristia".

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024