En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

Martí Bonet revindica "les arrels cristianes" de la revetlla de Sant Joan, per la tradició de celebrar festes des de la vigília

Les vetlles i revetlles de Sant Joan i Sant Pere han estat el fil conductor, aquest dilluns a Ràdio Estel, de l'espai Sacràlia amb Josep…

22 juny 2015

Redacció

Comparteix
Les vetlles i revetlles de Sant Joan i Sant Pere han estat el fil conductor, aquest dilluns a Ràdio Estel, de l'espai Sacràlia amb Josep Maria Martí Bonet. El delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha explicat que "molta gent vol veure-hi el vessant civil, o pagà i popular en el sentit originari romà de la paraula, però són festes amb arrels profundament cristianes". Segons el canonge de la Catedral de Barcelona, "aquest sentit es troba en el fet que els cristians sempre s'han reunit per pregar als vespres i les nits, en les tradicionals vetlles, i de manera continuada fins a la sortida del sol"
Martí Bonet ha recordat que les grans festes cristianes, "sobretot Pentecosta, Pasqua o Nadal, tenen les seves vetlles per celebrar el dia des de la nit anterior". El prevere ha dit que "les vetlles primitives tenien una primera part amb la proclamació de la Paraula de Déu, l'àgape i l'Eucaristia". També ha recordat que "aquestes grans festes, com ara també Sant Joan i Sant  Pere, se celebraven en la vigília i fins al mateix dia". El delegat ha aclarit, això sí, que "Sant Joan té una significació especial a casa nostra, per la coincidència amb l'inici de l'estiu, fet que ha donat popularitat a la jornada".
Sobre les connexions entre sants, Josep Maria Martí Bonet ha destacat que "Sant Joan Baptista i Sant Joan evangelista van junts en les representacions amb imatges, tot i que eren personatges diferents i tenen la festa litúrgica també en dies diferents, una connexió que també es produeix entre Sant Pere i Sant Pau, en aquest cas amb una única festivitat el 29 de juny". Finalment, ha dit que "els canonges de la Catedral de Barcelona tenen assignat normalment Sant Joan evangelista o Sant Pere". En el cas de Martí Bonet, el sant de referència i l'apòstol Joan.
Es pot escoltar aquí (minut 29'00") tota la conversa amb Josep Maria Martí Bonet.

Més actualitat

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció