En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Martínez Sistach trasllada una salutació del Papa Francesc als participants en el Congrés de Pastoral de les Grans Ciutats

El cardenal Lluís Martínez Sistach ha explicat aquest dilluns a Ràdio Estel que el Papa Francesc està molt interessat pel contingut i el document que…

19 maig 2014

Redacció

Comparteix

El cardenal Lluís Martínez Sistach ha explicat aquest dilluns a Ràdio Estel que el Papa Francesc està molt interessat pel contingut i el document que surti del Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats, que es farà entre aquest dimarts i dijous al Seminari Conciliar de Barcelona, al carrer Diputació, 231. En una entrevista al programa El Primer Cafè, l’arquebisbe de Barcelona ha recordat l’origen de la iniciativa, precisament a partir de converses seves amb el pontífex des de fa més d’un any, tot just abans del conclave, i fins ara mateix. Sistach ha revelat que va parlar “amb el Sant Pare dissabte al matí sobre el Congrés i sobre la preparació”. Després de destacar que s’ha arribat “a gairebé 200 congressistes i potser se superarà aquesta xifra”, ha comentat com a gairebé excepcional que “tots els ponents estaran presents els tres dies i, a més, han presentat ja la ponència redactada escrita amb notes al peu de pàgina”. El cardenal també ha assegurat que “el Papa va donar la seva benedicció per tots els congressistes”.

El cardenal Martínez Sistach ha destacat la presència de sociòlegs i altres experts, entre ells Manuel Castells i Javier Elzo, i el fet que s’hi estiguin els tres dies de congrés en la seva primera fase. Després, segons ha recordat l’arquebisbe de Barcelona, “vindran tres dies, al novembre, 25 pastors per anar dialogant, reflexionant, sobre tot allò que els tècnics hauran dit”. Sistach ha conclòs que, després d’un procés de diàleg, "caldrà arribar a unes conclusions, però també posar en comú experiències d’aquestes grans ciutats”. En aquesta línia, l’arquebisbe de Barcelona ha recordat que les grans ciutats són els principals àmbits de convivència actualment. “La iniciativa té a veure molt en com es pot evangelitzar millor, com es pot fer millor i més eficaç la presència dins de l’Església, com l’Església pot servir millor les persones que viuen a les grans ciutats, que com sabem ja són el 50 % de la població mundial i sembla que al 2050 arribarem al 70 %”, ha explicat el cardenal.

I és que les grans ciutats, com també ha dit Lluís Martínez Sistach, són espais de trencaments i de ponts alhora, així com de problemes socials i de grans oportunitats. L’arquebisbe de Barcelona ha subratllat que “avui estem en el temps de la globalització i hi ha característiques comunes”. En relació amb això, ha afegit que “la gran concentració humana comporta ja una sèrie de conseqüències, així com la despersonalització, l’aïllament dels ciutadans, la pobresa i la marginació, la concentració de zones amb dificultats, la manca d’habitatge, la gent que dorm en el carrer”. En canvi, el cardenal ha aclarit que “també tenen avantatges, perquè a les grans ciutats, a nivell cultural i religiós, es tenen moltes possibilitats per enriquir-se, cosa que fa de les ciutats uns espais ambivalents.”

El cardenal Martínez Sistach, d’altra banda, ha valorat positivament l’augment de turistes a Barcelona, com s’ha vist aquest mateix diumenge amb l’arribada de més de 31.000 creueristes en vaixells durant un període de poques hores. Dins aquesta realitat, ha subratllat les possibilitats evangelitzadores de la basílica de la Sagrada Família. “Com diuen persones que acompanyen els turistes, moltes persones no creients, quan surten de la Sagrada Família després d’aquesta contemplació meravellosa, d’aquesta bellesa i d’aquesta simbologia riquíssima, diuen que els ha fet bé i els fa pensar, cosa que ja és un punt important, perquè la bellesa pot acostar a la trascendència”, ha apuntat.

Lluís Martínez Sistach acaba de tornar de Roma, on va pronunciar divendres una conferència a la Sapienza sobre la presència cristiana a la vida pública, i aquest dimarts presideix l’acte inaugural del Congrés de Pastoral de les Grans Ciutats, a les 9.30 h., amb transmissió en directe per Ràdio Estel.

Es pot sentir aquí l'entrevista sencera (a partir del minut 28'00")

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció