En directe

Sons de la terra

FÓRMULA ESTEL

Mercè Boada (Fundació ACE): "Segur. Un dia l'Alzheimer serà història"

Més de 140.000 persones a Catalunya pateixen la malaltia d’Alzheimer, de les quals 96.000 són dones. Aquesta malaltia afecta una de cada deu persones majors…

21 setembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Més de 140.000 persones a Catalunya pateixen la malaltia d’Alzheimer, de les quals 96.000 són dones. Aquesta malaltia afecta una de cada deu persones majors de 65 anys i el 50% de la població de més de 85. És considerada per l’Organització Mundial de la Salut una “pandèmia sociosanitària”.
En el Dia Mundial de l’Alzheimer, hem entrevistat a la Fórmula Estel a la Dra. Mercè Boada, fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE. Podem vèncer l’Alzheimer? És el qui li hem preguntat per començar: “Segur. Un dia l'Alzheimer serà història. I els llibres de Medicina no en parlaran d'ell. Quina sort, no? Però per això cal un gran esforç. Primer, en recerca a tots nivells: per trobar fàrmacs, per contestar a aquesta pregunta que ens fan tots: quina és la causa? L’altra és una recerca social molt important. Depèn de la cultura, la informació, l’educació que tingui la societat. No ens ha de fer por parlar de l’Alzheimer".
Per a investigar aquesta infermetat neurodegenerativa es fan proves mèdiques a pacients i qualsevol donació de sang és benvinguda per a fer recerca: "Els malalts en un assaig clínic diuen una cosa que emociona, que fa plorar als metges: 'Jo potser no em curaré, però els meus néts no tindran Alzheimer’. Com un investigador o un metge no pot dir que SEGUR que un dia l’Alzheimer serà història...”.
Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre), la Fundació ACE promou la campanya Regala Memòria: “Sense records he perdut la meva història”, ha apuntat Boada, que s’ha referit a l’argument del vídeo: “Quan els records un dia se’ns en van a la paperera i desapareixen: em desapareix el meu marit, els meus néts, la buidor d’aquesta persona és tant enorme que per això és una malaltia excepcionalment dura, no tant sols per qui no recorda, sinó es duríssima pels que viuen al seu costat i veuen que ells no tenen cara".
Les xifres ens diuen que l’any 2050 s’haurà triplicat el nombre de casos: “Vivim més perquè la medicina ha fet grans avenços”, ha indicat la directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, que destaca com en països en vies de desenvolupament l’esperança de vida ha crescut, i amb ella el risc de patir alzheimer.
Escolta l’entrevista a la Dra. Mercè Boada (minut 32)

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció