En directe

Tot anirà bé

FÓRMULA ESTEL

Mercè Boada (Fundació ACE): "Segur. Un dia l'Alzheimer serà història"

Més de 140.000 persones a Catalunya pateixen la malaltia d’Alzheimer, de les quals 96.000 són dones. Aquesta malaltia afecta una de cada deu persones majors…

21 setembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Més de 140.000 persones a Catalunya pateixen la malaltia d’Alzheimer, de les quals 96.000 són dones. Aquesta malaltia afecta una de cada deu persones majors de 65 anys i el 50% de la població de més de 85. És considerada per l’Organització Mundial de la Salut una “pandèmia sociosanitària”.
En el Dia Mundial de l’Alzheimer, hem entrevistat a la Fórmula Estel a la Dra. Mercè Boada, fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE. Podem vèncer l’Alzheimer? És el qui li hem preguntat per començar: “Segur. Un dia l'Alzheimer serà història. I els llibres de Medicina no en parlaran d'ell. Quina sort, no? Però per això cal un gran esforç. Primer, en recerca a tots nivells: per trobar fàrmacs, per contestar a aquesta pregunta que ens fan tots: quina és la causa? L’altra és una recerca social molt important. Depèn de la cultura, la informació, l’educació que tingui la societat. No ens ha de fer por parlar de l’Alzheimer".
Per a investigar aquesta infermetat neurodegenerativa es fan proves mèdiques a pacients i qualsevol donació de sang és benvinguda per a fer recerca: "Els malalts en un assaig clínic diuen una cosa que emociona, que fa plorar als metges: 'Jo potser no em curaré, però els meus néts no tindran Alzheimer’. Com un investigador o un metge no pot dir que SEGUR que un dia l’Alzheimer serà història...”.
Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre), la Fundació ACE promou la campanya Regala Memòria: “Sense records he perdut la meva història”, ha apuntat Boada, que s’ha referit a l’argument del vídeo: “Quan els records un dia se’ns en van a la paperera i desapareixen: em desapareix el meu marit, els meus néts, la buidor d’aquesta persona és tant enorme que per això és una malaltia excepcionalment dura, no tant sols per qui no recorda, sinó es duríssima pels que viuen al seu costat i veuen que ells no tenen cara".
Les xifres ens diuen que l’any 2050 s’haurà triplicat el nombre de casos: “Vivim més perquè la medicina ha fet grans avenços”, ha indicat la directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, que destaca com en països en vies de desenvolupament l’esperança de vida ha crescut, i amb ella el risc de patir alzheimer.
Escolta l’entrevista a la Dra. Mercè Boada (minut 32)

Més actualitat

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció