En directe

Fabricació pròpia

FÓRMULA ESTEL

Mercè Boada (Fundació ACE): "Segur. Un dia l'Alzheimer serà història"

Més de 140.000 persones a Catalunya pateixen la malaltia d’Alzheimer, de les quals 96.000 són dones. Aquesta malaltia afecta una de cada deu persones majors…

21 setembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Més de 140.000 persones a Catalunya pateixen la malaltia d’Alzheimer, de les quals 96.000 són dones. Aquesta malaltia afecta una de cada deu persones majors de 65 anys i el 50% de la població de més de 85. És considerada per l’Organització Mundial de la Salut una “pandèmia sociosanitària”.
En el Dia Mundial de l’Alzheimer, hem entrevistat a la Fórmula Estel a la Dra. Mercè Boada, fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE. Podem vèncer l’Alzheimer? És el qui li hem preguntat per començar: “Segur. Un dia l'Alzheimer serà història. I els llibres de Medicina no en parlaran d'ell. Quina sort, no? Però per això cal un gran esforç. Primer, en recerca a tots nivells: per trobar fàrmacs, per contestar a aquesta pregunta que ens fan tots: quina és la causa? L’altra és una recerca social molt important. Depèn de la cultura, la informació, l’educació que tingui la societat. No ens ha de fer por parlar de l’Alzheimer".
Per a investigar aquesta infermetat neurodegenerativa es fan proves mèdiques a pacients i qualsevol donació de sang és benvinguda per a fer recerca: "Els malalts en un assaig clínic diuen una cosa que emociona, que fa plorar als metges: 'Jo potser no em curaré, però els meus néts no tindran Alzheimer’. Com un investigador o un metge no pot dir que SEGUR que un dia l’Alzheimer serà història...”.
Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre), la Fundació ACE promou la campanya Regala Memòria: “Sense records he perdut la meva història”, ha apuntat Boada, que s’ha referit a l’argument del vídeo: “Quan els records un dia se’ns en van a la paperera i desapareixen: em desapareix el meu marit, els meus néts, la buidor d’aquesta persona és tant enorme que per això és una malaltia excepcionalment dura, no tant sols per qui no recorda, sinó es duríssima pels que viuen al seu costat i veuen que ells no tenen cara".
Les xifres ens diuen que l’any 2050 s’haurà triplicat el nombre de casos: “Vivim més perquè la medicina ha fet grans avenços”, ha indicat la directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, que destaca com en països en vies de desenvolupament l’esperança de vida ha crescut, i amb ella el risc de patir alzheimer.
Escolta l’entrevista a la Dra. Mercè Boada (minut 32)

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció