En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

“Merkel sap humanitzar les situacions i explicar bé les mesures”

Alemanya, en plena campanya de Nadal, és notícia perquè només hi podran obrir els comerços essencials: botigues d'alimentació, supermercats, farmàcies i bancs. És una de…

14 desembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Alemanya, en plena campanya de Nadal, és notícia perquè només hi podran obrir els comerços essencials: botigues d'alimentació, supermercats, farmàcies i bancs. És una de les mesures de "confinament dur" per contenir la COVID, que estaran en vigor des d'aquest dimecres fins al 10 de gener. En aquest període tampoc obriran ni escoles ni llars d'infants. Les vacances escolars començaran una mica abans del previst i s'allargaran una setmana més, al gener. La cancellera Àngela Merkel ha dit que cal actuar amb urgència. Ha estat després d'una reunió telemàtica amb els caps dels 16 estats federats, on s'han consensuat les noves restriccions. Merkel també ha admès que les mesures que van començar el 2 de novembre no han funcionat. Les reunions per Nadal i Cap d'Any es limitaran a cinc persones de dos domicilis, sense comptar-hi els menors de 14 anys. Entre les novetats, també es prohibeix el consum d'alcohol en públic. Es recomana el teletreball i es manté la prohibició de viatjar. Aquest dilluns, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, la periodista Teresa Carreras, corresponsal a Catalunya de la revista El Siglo i membre de 'La independent', ha analitzat la situació a Alemanya i les seves noves mesures.

Com valora les noves mesures que ha pres Alemanya per controlar l'expansió del virus?
El que és ben cert és que la popularitat de la cancellera s’ha disparat en la pandèmia. Fins i tot amb aquestes noves mesures, els ciutadans confien en la seva líder. Alemanya ha estat considerat, per les seves xifres, país exemplar en la gestió de la pandèmia.
Què ha pogut fallar perquè la situació, tot just ara, s’hagi descontrolat?
Jo no tinc els elements per fer un diagnòstic. El que sí voldria dir és que cal anar enrere i adonar-nos que havíem criticat molt les mesures dures, al principi de la pandèmia. Merkel era una de les grans defensores d’aquestes mesures. Deia que calia estalviar en temps de bonança, motiu pel qual tota la crisi ha agafat els alemanys amb superàvit en el seus comptes, i poden resistir.
Tot plegat es produeix per la seva política i la seva manera de comunicar, ja que es prenen mesures com les d’ara i la gent ho entén. A més, cal recordar que aquesta senyora té al darrere tot un sistema federal i polític fort. Té més facilitat a l'hora de cedir poder, al contrari del que passa amb Espanya i concretament amb Catalunya, on tot són lluites. Allà el poder és una cosa molt més fàcil de cedir quan cal. És ben clar que a tothom li agradaria que no passés res, però Merkel sap humanitzar les situacions i explicar bé per què calen noves mesures. Aquí nosaltres som dels països que tenim més problemes i, a més, on més s’està empobrint la gent.
Al nostre país, ara mateix, vivim pendents del que es podrà i no es podrà fer en Nadal, sobretot en el que es refereix a trobades familiars i desplaçaments. Creu que les autoritats d'Espanya i de Catalunya haurien de prendre nota del que està passant a Alemanya i d'aquestes noves mesures tan restrictives?
Jo crec que sí. Merkel està posant la responsabilitat per sobre de les persones, mentre aquí surt la consellera i ens renya cada dia. Jo no celebraré el Nadal amb 25 persones, sinó que ho faré a casa meva, perquè és el que em surt. Merkel feia al·lusió aquests dies, en els seus discursos, al vi calent, que fa referencia a la preparació de les festes i les compres. Cal fer les coses bàsiques, sempre amb prudència. A més, cal tenir present que aquesta dirigent, Angela Merkel, deixarà el seu càrrec com a presidenta de torn del Consell Europeu, justament aquest mes de desembre. Però segurament ho farà a contracor, fora dels seus plans i de la seva visió, de la manera com volia sortir d’aquest càrrec. Ella volia tractar el futur d’Europa i ara es troba el té molt condicionat pel Covid i per aquesta crisi terrible. Per tot plegat, ha hagut de buscar solucions per aprovar pressupostos. Té un final de presidència molt mogut, que no era el que ella havia desitjat.
Justament avui, a Catalunya, es reobren els centres comercials i es torna a permetre el desplaçament entre comarques. És un contrast important amb el que està succeint a Alemanya, oi?
No es creïble el missatge que donen els polítics d’aquí. Són discursos massa confusos. Merkel, que parla amb claredat, és entesa per la seva ciutadania. Si tinguéssim uns missatges més clars, tot seria diferent i molt millor. Josep Maria Argimon, per exemple, sí que ha donat alguns missatges més clars, en la línia de no prohibir les trobades per Nadal, però deixant la responsabilitat de cadascú i del seu sentit de la prudència. 

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 14 de desembre.

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció