En directe

Trotamundos

POLÍTICA

"Més del 70 per cent de les decisions es prenen a Europa"

Joan Morell, militant del PDeCAT i de Junts per Catalunya i exalcalde de Pineda e Mar, Susana Beltrán, diputada de Ciutadans i candidata d'aquest partit…

13 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Morell, militant del PDeCAT i de Junts per Catalunya i exalcalde de Pineda e Mar, Susana Beltrán, diputada de Ciutadans i candidata d'aquest partit a les eleccions europees, i Josep Maria Balcells, periodista i membre dels Comuns, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la campanya de les eleccions municipals i europees, que ha tornat a activar la maquinària dels partits i coalicions dins una cursa que marcarà l’escenari polític no només d’aquest 26 de maig, sinó també el del 28 d’abril a les generals. Beltrán ha explicat que "les eleccions europees són molt importants, perquè més del 70 per cent de les decisions es prenen a Europa i afecten les entitats locals i els ajuntaments". Ha afegit, en aquesta línia, que "hauria de ser la germana més estimada d'aquestes eleccions, i els qui formen part de les llistes han de fer un esforç per explicar-ho".
Per la seva banda, Morell ha lamentat que "la ciutadania no ha acabat a fer-se prou seves les eleccions europees, fet que s'afegeix a la coincidència amb altres processos muncipals, com també en algunes autonomies". El militant de Junts per Catalunya ha recordat que "les municipals són les que es viuen més en molt pobles grans i petits, com és el cas de Pineda de Mar", i s'ha mostrat esperançat que "la gent s'animi i vagi a votar" en aquests comicis locals. Josep Maria Balcells, que ha intervingut en la primera part del programa, ha posat l'exemple de l'evolució de l'antiga Convergència i Unió, ara agrupada en bona part dins Junts per Catalunya però amb sectors en altres forces, per dir que "estem en un moment de reconstrucció de les forces polítiques, potser derivat del procés o d'altres realitats internes". En aquesta línia, ha afegit que "sortiran d'aquestes eleccions un mapa que ens portarà a unes noves autonòmiques catalanes en què s'acabarà de redefinir la correlació de forces a Catalunya".
En un altre moment del col·loqui, Susana Beltrán i Joan Morell han debatut sobre les tensions al voltant de la candidatura europea de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. La candidata de Ciutadans ha defensat els recursos per intentar impedir-la, tot i que ha reconegut que "cal acceptar les decisions judicials i de la Junta Electoral". El militant del PDeCAT ha defensat que "Puigdemont no és un fugit de la justícia, com s'ha demostrat en el fet que té llibertat de moviments arreu d'Europa i no pas a Espanya".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 13 de maig.

D'altra banda, la batalla de Barcelona i les grans ciutats catalanes conviu amb la mirada en els resultats globals que puguin obtenir a Catalunya Esquerra, el PSC, JuntsXCat, els Comuns, Ciutadans, el PP i la CUP. Volem explorar les claus del missatge que ofereixen uns i altres. Les europees també comportaran un important test per a les forces polítiques, com també per a l’impacte electoral que puguin generar noves formacions populistes i d’extrema drets, dins un procés de fragmentació general.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció