En directe

Fórmula Estel

CULTURA

Miserachs: "La música és una forma d'exercir el meu sacerdoci"

El gran músic Valentí Miserachs, mestre de capella a la Basílica de Santa Maria la Major a Roma i  president emèrit del Pontifici Institut de…

21 juny 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
El gran músic Valentí Miserachs, mestre de capella a la Basílica de Santa Maria la Major a Roma i  president emèrit del Pontifici Institut de Música Sacra, ha comentat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la recent edició d'un CD que inclou una part de la seva música sacra composada per a ocasions especials a la diòcesi de Vic i corresponent al període entre els anys 1969 i 2007. És un recull enregistrat a l'orgue de la parròquia de Sant Esteve de Granollers, gràcies a la interpretació de Vicenç Prunés. Miserachs, actualment també degà del Capítol de la basílica romana de Santa Maria la Major, ha destacat que “la idea del CD va ser del Vicenç Prunés, que hi ha posat molt interès i molta passió". El prevere, que porta dècades vivint a Roma, ha admès que inicialment “es va pensar a fer recull de cor  i orgue, però finalment es va decidir només versions amb l'instrument”. Aquest CD està editat per Edicions Moraleda, i es pot trobar a la Llibreria Claret o al Bisbat de Vic.
Coindint, d'altra banda, amb el Dia Internacional de la Música, Valentí Miserachs ha explicat que aquest llenguatge és per a ell "una forma específica d’exercir el sacerdoci, sempre al servei del text”. El músic ha dit també que el seu treball va enfocat "sempre desinteressadament al servei de l’Església", i ha revelat que, en aquests moments, està “acabant  un oratori anomenat Diàleg patriarcal, una epopeia del Bisbat de Vic, a partir de dues figures fonamentals: l'Abat Oliba i el bisbe Torres i Bages, que dialoguen entre ells i marquen d'alguna manera la història de la diòcesi” osonenca.

Valentí Miserachs ha parlat, en definitiva, de música sacra, entesa com un instrument al servei de l’espiritualitat i la cultura. També ha repassat la seva trajectòria i l’aportació a aquest gènere i a la música en general, coincidint amb el Dia Internacional de la Música. La Fundació Pro Música Sacra acaba de presentar el primer enregistrament discogràfic de l’obra per a orgue de Valentí Miserachs (Sant Martí Sesgueioles, Anoia, 1943). Es tracta d’una antologia cronològica, compresa entre els anys 1969 al 2007. La formen 9 peces de diversa extensió, representatives de l’evolució estilística del compositor, alhora que mostren les constants líriques del seu llenguatge personal. Totes elles són escrites per a ocasions, concerts o encàrrecs, lligades de fet a moments vitals explícits i a circumstàncies concretes, fet que dóna al CD un caire de “biografia musical”, sovint amb el corresponent anecdotari afegit.
Miserachs és mestre de Capella de la Basílica de Santa Maria la Major de Roma, de la qual és ara també el degà del Capítol, i ha estat durant dues dècades president del Pontifici Institut de Música Sacra. Entre les diverses distincions que posseeix, destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El seu catàleg frega el miler de composicions per a diversos gèneres musicals, a banda de la música sacra. La Fundació Pro Música Sacra -erigida el 2009 pel bisbe de Terrassa Josep-Àngel Sáiz Meneses per a gestionar l’activitat musical a l’entorn de l’orgue  Josep Maria Ruera de l'església de Sant Esteve de Granollers- és la promotora d’aquest enregistrament, en virtut dels seu compromís de “conrear i difondre la música sacra, especialment la vocal i d’orgue”. 
El disc porta el títol “Música Sacra de la Diòcesi de Vic, segles XX-XXI”. L’organista Vicenç Prunés, titular de Sant Esteve de Granollers, organista i pianista de l’Escolania de Montserrat i docent al Conservatori de Vic, és l’intèrpret d’aquesta primera versió discogràfica. L’enregistrament s'ha realitzat amb el mateix orgue de Sant Esteve de Granollers, construït pel taller alemany Hugo Mayer Orgelbau, entre els anys 2006 i 2007, i actualment l'únic instrument d’aquesta firma que hi ha a tot l’Estat. 

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 21 de juny.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció