En directe

Fabricació Pròpia

Sense categoria

Molt més que apagar focs

Com és un dia al parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat? Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz

21 juliol 2022

Redacció

Comparteix

Són les 7 del matí. Després de 24 hores de guàrdia, el que ells li diuen la seva jornada laboral, toca canvi de torn. 8 bombers més 3 en pràctiques fan el relleu. El primer que fan quan arriben és preparar els uniformes enfundant les botes per estar a punt per sortir en qualsevol moment.

Mentre no hi ha cap avís, uns quants bombers fan el manteniment dels camions i materials.

I aprofiten per explicar-nos què és "l'home mort". "Quan hi ha molt de fum, a vegades t'ajups i hi veus. Però altres vegades, no, i t'hi has d'estès a terra. Si sona l'alarma [d'un aparell que mesura la quantitat d'aire], ja saps pel soroll quant et queda. Et queda 150", diu l'Èric, bomber en pràctiques.

L’Hospitalet té una població envellida, per això, una gran part dels serveis que fan els bombers en aquesta ciutat és l’assistència de persones grans. Tres o quatre cops al dia s'hi dediquen a obrir habitatges d'aquest col·lectiu per accidents quotidians.  

"Una dona gran, que ha trucat al botó de teleassistència i no respon"

Aquest ha sigut el primer servei del dia que ha durat pràcticament una hora. Quan han tornat, l'Albert, bomber en pràctiques, ens descriu com ha anat:

El bomber en pràctiques Albert explicant el primer servei del dia

0:00 / 0:00

Tot i que fan de tot i molts serveis no es veuen als mitjans de comunicació. Els detalla Manel Escola, cap del Parc de Bombers de l'Hospitalet: "Les obertures dels habitatges no s'hi veuen, obrir un ascensor no s'hi veu, l'accident laboral d'un treballador no s'hi veu, ni una fuita química on vagin els bombers. Toques moltes coses diferents. Jo sempre dic que som una mica aprenents de tot i mestres de res".

"Som aprenents de tot i mestres de res"

Molta gent els equipara amb herois, però Escolà ho té clar, són de car i ossos.

Manel Escola, cap del Parc de Bombers de l'Hospitalet

0:00 / 0:00

Tot els serveis que ofereixen els bombers impliquen tenir coneixements de gairebé tots els àmbits: enginyeria, infermeria, i fins i tot, i cada vegada més important, psicologia. Antigament, això no passava. Per això, l’Ignasi Serra, membre dels bombers de l’Hospitalet i formador, assegura que el futur del cos va cap a l’assistència social amb la víctima al centre de tot.

Ignasi Serra, bomber al Parc de Bombers de l'Hospitalet

0:00 / 0:00
Un bomber amb una càmera tèrmica per identificar cossos quan entren a un incendi.

Durant les primeres quatre hores de guàrdia, Bombers de l’Hospitalet ha tingut un parell d’obertures d’habitatge, un accident de trànsit i un salvament d’un gat. I cap d’ells serà notícia. 

Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz al Parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat

REPORTATGE: Un dia al Parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024