En directe

Estel Migdia

Sense categoria

Molt més que apagar focs

Com és un dia al parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat? Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz

21 juliol 2022

Redacció

Comparteix

Són les 7 del matí. Després de 24 hores de guàrdia, el que ells li diuen la seva jornada laboral, toca canvi de torn. 8 bombers més 3 en pràctiques fan el relleu. El primer que fan quan arriben és preparar els uniformes enfundant les botes per estar a punt per sortir en qualsevol moment.

Mentre no hi ha cap avís, uns quants bombers fan el manteniment dels camions i materials.

I aprofiten per explicar-nos què és "l'home mort". "Quan hi ha molt de fum, a vegades t'ajups i hi veus. Però altres vegades, no, i t'hi has d'estès a terra. Si sona l'alarma [d'un aparell que mesura la quantitat d'aire], ja saps pel soroll quant et queda. Et queda 150", diu l'Èric, bomber en pràctiques.

L’Hospitalet té una població envellida, per això, una gran part dels serveis que fan els bombers en aquesta ciutat és l’assistència de persones grans. Tres o quatre cops al dia s'hi dediquen a obrir habitatges d'aquest col·lectiu per accidents quotidians.  

"Una dona gran, que ha trucat al botó de teleassistència i no respon"

Aquest ha sigut el primer servei del dia que ha durat pràcticament una hora. Quan han tornat, l'Albert, bomber en pràctiques, ens descriu com ha anat:

El bomber en pràctiques Albert explicant el primer servei del dia

0:00 / 0:00

Tot i que fan de tot i molts serveis no es veuen als mitjans de comunicació. Els detalla Manel Escola, cap del Parc de Bombers de l'Hospitalet: "Les obertures dels habitatges no s'hi veuen, obrir un ascensor no s'hi veu, l'accident laboral d'un treballador no s'hi veu, ni una fuita química on vagin els bombers. Toques moltes coses diferents. Jo sempre dic que som una mica aprenents de tot i mestres de res".

"Som aprenents de tot i mestres de res"

Molta gent els equipara amb herois, però Escolà ho té clar, són de car i ossos.

Manel Escola, cap del Parc de Bombers de l'Hospitalet

0:00 / 0:00

Tot els serveis que ofereixen els bombers impliquen tenir coneixements de gairebé tots els àmbits: enginyeria, infermeria, i fins i tot, i cada vegada més important, psicologia. Antigament, això no passava. Per això, l’Ignasi Serra, membre dels bombers de l’Hospitalet i formador, assegura que el futur del cos va cap a l’assistència social amb la víctima al centre de tot.

Ignasi Serra, bomber al Parc de Bombers de l'Hospitalet

0:00 / 0:00
Un bomber amb una càmera tèrmica per identificar cossos quan entren a un incendi.

Durant les primeres quatre hores de guàrdia, Bombers de l’Hospitalet ha tingut un parell d’obertures d’habitatge, un accident de trànsit i un salvament d’un gat. I cap d’ells serà notícia. 

Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz al Parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat

REPORTATGE: Un dia al Parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat

0:00 / 0:00

Més actualitat

Marta Pontnou: "No n’hi ha prou amb empoderar-nos. Necessitem unes lleis que vagin més enllà de les nostres eines"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, fent la presentació del pla d'acció per combatre la pressió estètica.

L’assessora d’imatge i membre del grup d’experts que ha elaborat el pla contra la pressió estètica proposa “canviar el sistema de consumir i anar cap a un model de roba sota demanda”

27 març 2023

Redacció

Esther Giménez-Salinas: "Els països que tenen pena de mort, no tenen una situació més pacífica ni menys violenta"  

D'aquesta manera, la síndica de greuges ha defensat un sistema penal menys punitiu i més basat en la reparació del dany a la víctima en aquells casos on la situació ho permeti

24 març 2023

Redacció

Jaume Collboni aposta per reduir les escales de creuers i que el port de Barcelona sigui el punt de sortida dels viatgers

Jaume Collboni, als estudis de Ràdio Estel

El candidat del PSC a Barcelona assegura que "l'Eixample es pot pacificar si s'augmenta l'oferta de transport públic"

23 març 2023

Redacció / Arquebisbat de Tarragona