En directe

El Rosari

Sense categoria

Molt més que apagar focs

Com és un dia al parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat? Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz

21 juliol 2022

Redacció

Comparteix

Són les 7 del matí. Després de 24 hores de guàrdia, el que ells li diuen la seva jornada laboral, toca canvi de torn. 8 bombers més 3 en pràctiques fan el relleu. El primer que fan quan arriben és preparar els uniformes enfundant les botes per estar a punt per sortir en qualsevol moment.

Mentre no hi ha cap avís, uns quants bombers fan el manteniment dels camions i materials.

I aprofiten per explicar-nos què és "l'home mort". "Quan hi ha molt de fum, a vegades t'ajups i hi veus. Però altres vegades, no, i t'hi has d'estès a terra. Si sona l'alarma [d'un aparell que mesura la quantitat d'aire], ja saps pel soroll quant et queda. Et queda 150", diu l'Èric, bomber en pràctiques.

L’Hospitalet té una població envellida, per això, una gran part dels serveis que fan els bombers en aquesta ciutat és l’assistència de persones grans. Tres o quatre cops al dia s'hi dediquen a obrir habitatges d'aquest col·lectiu per accidents quotidians.  

"Una dona gran, que ha trucat al botó de teleassistència i no respon"

Aquest ha sigut el primer servei del dia que ha durat pràcticament una hora. Quan han tornat, l'Albert, bomber en pràctiques, ens descriu com ha anat:

El bomber en pràctiques Albert explicant el primer servei del dia

0:00 / 0:00

Tot i que fan de tot i molts serveis no es veuen als mitjans de comunicació. Els detalla Manel Escola, cap del Parc de Bombers de l'Hospitalet: "Les obertures dels habitatges no s'hi veuen, obrir un ascensor no s'hi veu, l'accident laboral d'un treballador no s'hi veu, ni una fuita química on vagin els bombers. Toques moltes coses diferents. Jo sempre dic que som una mica aprenents de tot i mestres de res".

"Som aprenents de tot i mestres de res"

Molta gent els equipara amb herois, però Escolà ho té clar, són de car i ossos.

Manel Escola, cap del Parc de Bombers de l'Hospitalet

0:00 / 0:00

Tot els serveis que ofereixen els bombers impliquen tenir coneixements de gairebé tots els àmbits: enginyeria, infermeria, i fins i tot, i cada vegada més important, psicologia. Antigament, això no passava. Per això, l’Ignasi Serra, membre dels bombers de l’Hospitalet i formador, assegura que el futur del cos va cap a l’assistència social amb la víctima al centre de tot.

Ignasi Serra, bomber al Parc de Bombers de l'Hospitalet

0:00 / 0:00
Un bomber amb una càmera tèrmica per identificar cossos quan entren a un incendi.

Durant les primeres quatre hores de guàrdia, Bombers de l’Hospitalet ha tingut un parell d’obertures d’habitatge, un accident de trànsit i un salvament d’un gat. I cap d’ells serà notícia. 

Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz al Parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat

REPORTATGE: Un dia al Parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat

0:00 / 0:00

Més actualitat

Ràdio Estel comença la seva programació d'estiu

Ràdio Estel acaba la seva temporada i comença la programació d'estiu marcada per una proposta fresca i musical.

23 juliol 2022

Les associacions d'autònoms veuen en la reforma de la cotització una oportunitat per "reordenar" el RETA

Una autònoma amb factures

Amb el nou acord del Règim Especial de Treballadors autònoms, s’estableix una taula de bases mínima en funció dels rendiments, on els autònoms hauran de preveure quins seran els seus ingressos anuals i els hauran d’anar adaptant a la base de cotització

22 juliol 2022

Redacció

Pere Aragonès demana a Dalmases "una decisió" davant d'unes "pressions inacceptables" que l'han causat "estupor"

Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, als estudis de Ràdio Estel

El president de la Generalitat també demana als seus socis que facilitin la sortida de Laura Borràs "pel bé de tothom i de les institucions".

21 juliol 2022

Redacció