En directe

Fórmula Estel

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Comparteix

La comissaria de Via Laietana de Barcelona es convertirà en un lloc de memòria de la repressió franquista. Una proposta que fa temps que reclamen diverses entitats i partits i que ara el govern de Pedro Sánchez posa sobre la taula. Ho ha anunciat el ministre de memòria democràtica, Ángel Víctor Torres, en la primera visita que ha fet a l’Ajuntament de Barcelona.

En una entrevista a l'informatiu 'Estel Migdia' de Ràdio Estel, el president de l'Associació Catalana d'ex-presos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la notícia sigui una realitat. "És una reivindicació que fa molts anys que demanem les associacions memorialistes", admet.

En aquest espai, Carles Vallejo creu que el govern espanyol ha de fer el que han fet països com França o Alemanya. Un lloc que expliqui a les escoles que passin què va ser el feixisme, el franquisme, per una banda. I, per altra, recordi el dolor i les vides de les persones que van lluitar per les llibertats democràtiques. "Moltes vides es van quedar a la Via Laietana", afegeix. "El que va ser un espai del dolor i el terror ha de ser un espai d'interpretació del que va passar perquè no torni a passar".

"El que va ser un espai del dolor i el terror ha de ser un espai d'interpretació del que va passar perquè no torni a passar"

Vallejo recorda la història de l’edifici de la Prefectura de la Policia Nacional. “La Via Laietana era el centre del dolor i el terror de la repressió del franquisme perquè era la seu de la Brigada Político-Social, que estava especialitzada en perseguir les persones i les organitzacions per delictes que ara són drets constitucionals". La llibertat d’associació, la llibertat de sindicat o el dret a vaga en són alguns dels exemples.

Escolta tota l'entrevista aquí!

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció