En directe

Estel Migdia

PAPA FRANCESC

Molts presos agraeixen al Papa les homilies: "consol i esperança"

S’han fet públics en les últimes hores agraïments de presos al Papa per les paraules de "consol i esperança" expressades aquestes últimes setmanes durant la…

22 maig 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
S’han fet públics en les últimes hores agraïments de presos al Papa per les paraules de "consol i esperança" expressades aquestes últimes setmanes durant la Missa matinal a la Casa de Santa Marta. Els reclusos coincideixen en la idea que Francesc no els ha abandonat mai. “També en aquest període de sofriment més gran, ens ha acompanyat cada matí”, asseguren. Fins i tot algunes d’aquestes persones privades de llibertat han proposat les seves pròpies pregàries en el moment litúrgic més important de l’any. És el cas dels qui van preparar les meditacions per al Via Crucis de Divendres Sant, del centre penitenciari “Due Palazzi” de Pàdua. A més, el Sant Pare ha recordat els presos diverses vegades a l’inici de l’Eucaristia matinal.

Pregària diumenge per la conversió ecològica

D'altra banda, es completa aquest diumenge la Setmana 'Laudato si', iniciativa integrada en una campanya global amb motiu de la celebració, aquest 24 de maig, del cinquè aniversari de l'encíclica sobre la cura de la casa comuna. Amb el lema "Tot està connectat", inclou diverses activitats per ajudar a llegir i interioritzar l’encíclica, dividida en sis capítols, a partir del “Càntic de les Criatures” de Sant Francesc d'Assís. Per a aquest mateix diumenge, tots els creients estan convocats a una pregària mundial a les 12 del migdia en horari de cada país o cada zona. Serà una invocació comuna a Déu per la terra i la humanitat.

Amb aquesta iniciativa, també començarà un Any Especial dedicat a la "Laudato si' promogut pel Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, de la Santa Seu. L'Any Especial acabarà el 2021, però té l’objectiu de proposar un compromís públic comú cap a la "sostenibilitat total" perquè es pugui assolir en 7 anys. Hi estan implicats famílies, diòcesis, ordes religiosos, universitats, escoles, estructures de salut i el món dels negocis, amb especial atenció a les empreses agrícoles.

Article sobre una història comunicada als altres

Una democràcia amb el nom de narració. Així es titula un article de Colum McCann, que s’ha publicat en el diari de la Santa Seu, L'Osservatore Romano, i que també recull la pàgina web del Dicasteri per a la Comunicació. En aquest text, l’autor aborda "el valor alliberador d’explicar les històries d'altres persones", en el marc de les iniciatives que es duen a terme davant la imminent celebració, aquest diumenge, de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials.

Precisament el Papa va triar, per a la commemoració internacional d'aquest diumenge, el lema "Perquè puguis explicar i gravar en la memòria. La vida es fa història". En el relat de Colum McCann, ambientat a l’estiu de 1932, s’explica que Albert Einstein, mentre explorava "l'impuls a l'odi" que poden tenir els homes, va escriure una carta a Sigmund Freud, en què li preguntava si considerava possible "dirigir l'evolució psíquica dels homes perquè siguin capaços de resistir a les psicosi sde l' odi i de la destrucció per alliberar la civilització de la fatalitat de la guerra".

Amb la mirada posada en aquesta i altres històries, l'Església celebra aquest diumenge, festa de l'Ascensió del Senyor, la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials. El Papa, amb l'elecció del lema a partir d'una frase del llibre de l'Èxode, subratlla la bellesa que té el patrimoni de la memòria en la comunicació. Francesc demana als periodistes que "fabriquin històries que construeixin, no pas que destrueixin". En el missatge per a aquesta jornada, el pontífex diu també que, "fins i tot quan expliquem el mal, podem aprendre a deixar espai a la redempció".

Felicitació interreligiosa als musulmans
Destaquem finalment que el Consell Episcopal Llatinoamericà, com a membre de la presidència de l'organització ecumènica Religions per la pau, acaba de participar en una trobada virtual convocada per membres de diferents confessions religioses per expressar la seva salutació i proximitat amb la comunitat musulmana coincidint amb el final del mes de Ramadà. "Continuar remant junts des de les pròpies espiritualitats" va ser la invitació del secretari general de Consell Episcopal Llatinoamericà i de el Carib de cara a la festa de l'Eid al-Fitr o trencament del dejuni. En la seva intervenció, Juan Carlos Cárdenas ha destacat que l'experiència del dejuni i el confinament, viscuts com un temps de gràcia en la intimitat de la família, permet una vivència més connectada amb el dolor compartit per tothom, especialment, davant d'aquesta pandèmia del Covid-19.
L'obertura de la trobada va anar a càrrec del copresident de Religions per la Pau Internacional i vicemoderador del Consell Llatinoamericà i Caribeny de Líders Religiosos, Muhammad Yusuf Trobar, que va explicar la importància d'aquesta festivitat sagrada i va agrair la presència dels membres de la comissió presents. El líder religiós va recordar que per als musulmans al mes de el Ramadà és un mes de reflexió i tranquil·litat en el qual es manifesta la compassió amb el món que pateix per la fam, l'exili, la mort i la guerra. Ha recordat que "aquest any el patiment més gran per a tothom és l'expansió del coronavirus".
Es pot escoltar AQUÍ (minut 23') l'última edició de DIARI DEL PAPA

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció