En directe

Fórmula Estel

AVUI ÉS FESTA

Monjo, cardenal i català universal

Déu vos guard, amics, avui és festa Dimarts vinent, a la parròquia de Santa Maria de Badalona, celebrarem el cinquantenari de la mort del cardenal…

17 juliol 2016

Comparteix

Déu vos guard, amics, avui és festa

Dimarts vinent, a la parròquia de Santa Maria de Badalona, celebrarem el cinquantenari de la mort del cardenal Anselm Maria Albareda i Ramoneda, que va ser monjo i arxiver de Montserrat, abat titular de Ripoll, prefecte pontifici de la Biblioteca Apostòlica Vaticana, i col·laborador de quatre papes: Pius XI, Pius XII, sant Joan XXIII i beat Pau VI. Fou també un dels pares del Concili Vaticà II. El P. Albareda, que era un home senzill i proper, va arribar a parlar 18 idiomes i va ser un dels propulsors de la llengua vernacla en la litúrgia. La celebració de dimarts serà a Badalona perquè el P. Albareda era fill predilecte d’aquesta ciutat. En efecte, tant quan era monjo a Montserrat com quan s’estava a Roma, sempre que podia es desplaçava a visitar els seus familiars a Badalona, al carrer de la Mercè, i celebrava missa a la parròquia de Santa Maria. En nomenar-lo abat honorífic de Ripoll, el 1951, el consistori badaloní el va declarar fill adoptiu de la ciutat i li va dedicar una plaça.

El P. Anselm Maria Albareda era també un gran coneixedor de sant Ignasi de Loiola, l’any del qual estem a punt d’acabar. En el seu llibre Sant Ignasi a Montserrat, explica magistralment com l’abadia va marcar l’itinerari espiritual del gran convers i el P. Batllori, gran amic d’Albareda, ho resumeix perfectament: “L’Íñigo de Loyola que arriba a Montserrat és un convertit que només sap copiar en un quadern privat aquells fragments de llibres espirituals que més el podien ajudar espiritualment; i l’Ignasi de Loyola que surt de l’únic centre de devotiomoderna metòdica que hi havia arreu de la península [Montserrat] és ja un home capaç de fer i d’escriure els seus propis Exercicis espirituals.”

El cardenal Lluís Martínez Sistach, que presidirà la celebració de dimarts vinent a les vuit del vespre a Santa Maria, en un article publicat aquesta setmana a Catalunya Cristiana explica: “A Roma, en els anys del Concili, parlàvem del “pare Albareda” que personificava la saviesa del monjo benedictí. No era fàcil trobar-lo, perquè estava totalment lliurat a la seva feina d’historiador, bibliotecari i arxivista, sobretot com a prefecte de la Biblioteca Vaticana. Aquells anys del Concili es deia que hi havia quatre catalans il·lustres que honoraven a Roma el nom de Catalunya. Un d’ells era el “pare Albareda”. Els altres tres eren el doctor Manuel Bonet i Muixí, Auditor de la Rota Romana, prestigiós jurista i prevere de Barcelona; l’historiador jesuïta pare Miquel Batllori i Munné, professor de la Universitat Gregoriana, i el musicòleg Higini Anglès i Pàmies, sacerdot de l’arquebisbat de Tarragona i president del Pontifici Institut de Música Sacra.”

És important guardar memòria viva de les persones que ens han precedit, sobretot quan la seva vàlua humana és tan gran.

Que tingueu una bona festa.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024