En directe

Bon dia

RÀDIO ESTEL

Mor als 91 anys Artur Castany, tot un referent en l'estudi, la composició i la difusió de la sardana

Ja no podrem trucar al Sr. Castany ni preguntar-li: Com està? No podrem aconseguir que ens respongui: "Anar fent, com en Met de Ribes". Aquest…

6 febrer 2015

Redacció

Comparteix
Ja no podrem trucar al Sr. Castany ni preguntar-li: Com està? No podrem aconseguir que ens respongui: "Anar fent, com en Met de Ribes". Aquest divendres ha estat un dia trist per al món de la sardana i especialment per al nostre programa Tot Sardana. La matinada d'aquest divendres 6 de febrer, ha mort a l'edat de 91 anys Artur Castany, durant 19 anys assessor musical del Tot Sardana de Ràdio Estel. Ha estat un expert coneixedor del món de la sardana i de la cobla, com també dels esbarts, i autor de 12 sardanes. Folklorista per vocació, va ser dansaire de sardanes i mestre de l’Esbart Verdaguer, molt vinculat a l'Esbart de Moià. Ha estat fundador d’esbarts i autor i recuperador de ballets als quals sovint va posar argument, coreografia, música i lletra. 
Els darrers anys, molt afeblit per la seva delicada salut, encara ens ajudava facilitant-nos alguna sardana de la qual no disposàvem. Cal dir que comptava amb un importantíssim fons discogràfic. Al costat del Sr. Castany, hem après moltes anècdotes i curiositats relacionades amb el món de la sardana. Les seves últimes col·laboracions arribaven amb l'espai Les històries del Sr. Castany, en què explicava relats, vivències pròpies relacionades amb compositors de sardanes i actes als quals ell havia assistit sobretot als anys 50 i 60. També hi incloïa històries fictícies, molt amenes, d'èpoques passades, sempre amb un toc d'humor i que moltes vegades utilitzava per fer-nos una pregunta que havíem d'endevinar". 
La pèrdua del Sr. Castany ens deixa un buit, però estem segurs que, des del cel, ens continuarà ajudant al costat dels àngels i envoltat de grans mestres com són Enric Morera, Conrad Saló, Juli Garreta, Ricard Viladesau, Joaquim i Josep Serra i Eduard Toldrà, entre molts altres. El diumenge 15 de febrer, oferirem un programa dedicat íntegrament a la seva memòria i amb les sardanes que més li agradaven. Sr. Castany, ja no podrem gaudir dels seus consells ni de les seves observacions quan escoltàvem una sardana. Intentarem seguir el seu mestratge al capdavant del Tot Sardana durant molts anys, un gran projecte que vostè estimava. 
Sr. Castany, descansi en pau! No l'oblidarem!

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció