En directe

Plusvàlua dones

ESGLÉSIA MÓN

Mor el pare Peter Hans Kolvenbach

Dissabte 26 de novembre va morir el pare Peter Hans Kolvenbach, qui va ser durant 24 anys i quatre mesos superior general de la Companyia…

28 novembre 2016

Redacció

Comparteix

Dissabte 26 de novembre va morir el pare Peter Hans Kolvenbach, qui va ser durant 24 anys i quatre mesos superior general de la Companyia de Jesús.

Va néixer el 1928 a Druten, als Països Baixos. La seva formació juvenil transcorre en els anys de la Segona Guerra Mundial i l'ocupació nazi, un context que segons reconeix ell mateix li provoca una desil·lusió per la política i les ideologies. El 1948 ingressa a la Companyia de Jesús. Estudia Filosofia i Lingüística, i el 1958 és enviat al Líban. Fa Teologia a la Universitat de Sant Josep de Beirut, on també és professor. Estudia armeni i és ordenat sacerdot pel ritu cristià armeni.

Al Líban passa més de 20 anys, cosa que marca profundament la seva formació i personalitat. Aquest període suposa per a ell una immersió en el món oriental: estudia i coneix a fons les llengües i les tradicions culturals i espirituals orientals. Aquesta experiència el converteix en defensor de l'ecumenisme i en expert en el Pròxim Orient. També es conforma el seu perfil dialogant i reservat.

El 1974 és nomenat provincial de la viceprovíncia del Pròxim Orient, que abasta Egipte, Síria, el Líban i Turquia. El mateix anys participa a Roma en la Congregació General 32, convocada pel pare Arrupe, i que marca un moment molt important en la història de la Companyia pel compromís adoptat per la promoció de la justícia com a part integrant de la fe. Ocupa el càrrec de provincial durant 7 anys, en els quals ha de viure circumstàncies dramàtiques: són els anys de la guerra civil al Líban, la mateixa Universitat de Beirut és blanc d'atacs i alguns jesuïtes són assassinats o segrestats. Com a provincial, va mantenir contactes amb diferents grups a favor de les víctimes i del diàleg. Anys després va reconèixer que potser aquesta experiència és la que més el va preparar per al càrrec que ocuparia després com a general dels jesuïtes.

El 1981 el P. Arrupe el nomena rector del Pontifici Institut Oriental de Roma. El 13 de setembre del 1983 és escollit superior general dels jesuïtes. Des de llavors participa en diferents Sínodes, dirigeix els exercicis espirituals del papa Joan Pau II i els seus col·laboradors i presideix la Congregació General 34 de la Companyia de Jesús.

Va ser membre de la Comissió Mixta Internacional per al Diàleg Telògic entre l'Església catòlica i l'Església ortodoxa, vicegran canceller de la Pontifícia Universitat Gregoriana, del Pontifici Institut Bíblic i del Pontifici Institut Oriental. També va ser consultor de la Congregació per a les Esglésies orientals i membre de les Congregacions per a l'Evangelització dels Pobles i per als Instituts de Vida Consagrada.

El 14 de gener del 2008, durant la Congregació General 35, es va acceptar al seva renúncia. El seu successor va ser el pare Adolfo Nicolás. Va tornar al Líban, on ha viscut els darrers anys.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció