En directe

Sense distància

ESGLÉSIA MÓN

Mor el pare Peter Hans Kolvenbach

Dissabte 26 de novembre va morir el pare Peter Hans Kolvenbach, qui va ser durant 24 anys i quatre mesos superior general de la Companyia…

28 novembre 2016

Redacció

Comparteix

Dissabte 26 de novembre va morir el pare Peter Hans Kolvenbach, qui va ser durant 24 anys i quatre mesos superior general de la Companyia de Jesús.

Va néixer el 1928 a Druten, als Països Baixos. La seva formació juvenil transcorre en els anys de la Segona Guerra Mundial i l'ocupació nazi, un context que segons reconeix ell mateix li provoca una desil·lusió per la política i les ideologies. El 1948 ingressa a la Companyia de Jesús. Estudia Filosofia i Lingüística, i el 1958 és enviat al Líban. Fa Teologia a la Universitat de Sant Josep de Beirut, on també és professor. Estudia armeni i és ordenat sacerdot pel ritu cristià armeni.

Al Líban passa més de 20 anys, cosa que marca profundament la seva formació i personalitat. Aquest període suposa per a ell una immersió en el món oriental: estudia i coneix a fons les llengües i les tradicions culturals i espirituals orientals. Aquesta experiència el converteix en defensor de l'ecumenisme i en expert en el Pròxim Orient. També es conforma el seu perfil dialogant i reservat.

El 1974 és nomenat provincial de la viceprovíncia del Pròxim Orient, que abasta Egipte, Síria, el Líban i Turquia. El mateix anys participa a Roma en la Congregació General 32, convocada pel pare Arrupe, i que marca un moment molt important en la història de la Companyia pel compromís adoptat per la promoció de la justícia com a part integrant de la fe. Ocupa el càrrec de provincial durant 7 anys, en els quals ha de viure circumstàncies dramàtiques: són els anys de la guerra civil al Líban, la mateixa Universitat de Beirut és blanc d'atacs i alguns jesuïtes són assassinats o segrestats. Com a provincial, va mantenir contactes amb diferents grups a favor de les víctimes i del diàleg. Anys després va reconèixer que potser aquesta experiència és la que més el va preparar per al càrrec que ocuparia després com a general dels jesuïtes.

El 1981 el P. Arrupe el nomena rector del Pontifici Institut Oriental de Roma. El 13 de setembre del 1983 és escollit superior general dels jesuïtes. Des de llavors participa en diferents Sínodes, dirigeix els exercicis espirituals del papa Joan Pau II i els seus col·laboradors i presideix la Congregació General 34 de la Companyia de Jesús.

Va ser membre de la Comissió Mixta Internacional per al Diàleg Telògic entre l'Església catòlica i l'Església ortodoxa, vicegran canceller de la Pontifícia Universitat Gregoriana, del Pontifici Institut Bíblic i del Pontifici Institut Oriental. També va ser consultor de la Congregació per a les Esglésies orientals i membre de les Congregacions per a l'Evangelització dels Pobles i per als Instituts de Vida Consagrada.

El 14 de gener del 2008, durant la Congregació General 35, es va acceptar al seva renúncia. El seu successor va ser el pare Adolfo Nicolás. Va tornar al Líban, on ha viscut els darrers anys.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024