En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

Comparteix

Jordi Bonet i Armengol, el gran continuador de la Sagrada Família, va morir dilluns a la nit, als 97 anys. "Aquesta nit ha mort l'avi, Jordi Bonet (97) a casa, amb l'àvia Mariona al costat i envoltat de família. Ha estat un home bo i generós, un actiu de país, un entusiasta de l'arquitectura, la cultura, l'escoltisme, l'esquí, i un patriota que ha portat Catalunya i Gaudí arreu del món". Així comunicava la seva neta, Mireia, la mort del seu avi, l'arquitecte que en lliurar les claus de la Sagrada Família al papa Benet XVI, va culminar un projecte personal, d'Església i de país.

L'enterrament de Jordi Bonet serà demà a les 11 h amb una missa funeral de cos present a la parròquia de Sant Gregori Taumaturg de Barcelona, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, de la qual era feligrès.

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)
L'arquitecte Jordi Bonet. Albert Álvarez/EFE

"Després de ser l'arquitecte en cap i coordinador de les obres va continuar donant suport i idees claus per a poder realitzar en plenitud l'obra d'Antoni Gaudí", ha declarat Esteve Camps

A la Basílica hi va dedicar bona part de la seva vida. Va dirigir-ne les obres durant una etapa clau: del 1985 al 2012. De totes maneres, tal com ha apuntat Esteve Camps, president de la junta constructora de la Sagrada Família, en una entrevista a Ràdio Estel "després de ser l'arquitecte en cap i coordinador de les obres va continuar donant suport i idees claus per a poder realitzar en plenitud l'obra d'Antoni Gaudí". Camps ha destacat la seva entrega total, "una entrega completa, en cos i ànima, no només arquitectònicament; també ideològicament".

En una entrevista a Catalunya Cristiana del desembre del 2018, recordada en aquest enllaç, Jordi Bonet explicava que el seu pare, Lluís Bonet i Garí, el primer arquitecte de la nissaga dels Bonet, deixeble de Josep Puig i Cadafalch i del mateix Antoni Gaudí, va ser una peça clau per acceptar la proposta de dirigir les obres de la Sagrada Família. "Era una responsabilitat molt gran, però si deia que no, hauria disgustat el pare. Per això m'hi vaig acabar embolicant", apuntava.

"Era una responsabilitat molt gran [acceptar la proposta de dirigir la Sagrada Família], però si deia que no, hauria disgustat el pare", va deixar dit Jordi Bonet en una entrevista a Catalunya Cristiana

Jordi Bonet, format a l'escola Blanquerna, doctorat en arquitectura per l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona i diplomat en Housing Construction als Estats Units, va treballar l'arquitectura racionalista i va desenvolupar les teories arquitectòniques de Gaudí, a qui va considerar el seu mestre.

Seguint el seu model, va dirigir les obres de l'església de Sant Medir de Barcelona, de La Fortesa i de la Mare de Déu de Montserrat de Badalona, de Vinyoles d'Orís, entre altres.

De totes maneres, també va atrevir-se a executar obres amb nous materials i dissenys, com destaquen els seus projectes d'oficines a l'edifici Aiscondel i del Crèdit Andorrà a Andorra.

Properament, la família comunicarà la data i el lloc de la missa del seu funeral.

Entrevista a Ràdio Estel

El mateix Jordi Bonet va explicar, en una entrevista al programa 'Llum Pròpia' de Ràdio Estel de l'any 2007, com va ser el primer contacte amb l'arquitectura. També va destacar la influència del seu pare, Lluís Bonet i Garí, el primer arquitecte de la nissaga dels Bonet, deixeble de Josep Puig i Cadafalch i d'Antoni Gaudí. Escolteu el tall on ho explica:

L'arquitecte Jordi Bonet al programa 'Llum Pròpia' de Ràdio Estel, sobre l'arquitectura i les persones que li van influenciar

0:00 / 0:00

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció