En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Mor sor Genoveva Masip, mare dels pobres

Als 91 anys, després d'una llarga vida dedicada als més pobres d'entre els pobres, ha mort Sor Genoveva Masip. Genoveva Masip i Torner va néixer…

17 juliol 2015

Redacció

Comparteix

Als 91 anys, després d'una llarga vida dedicada als més pobres d'entre els pobres, ha mort Sor Genoveva Masip.

Genoveva Masip i Torner va néixer a Sabadell el 1923 en el si d’una família humil educada en la sobrietat i en la feina. Va deixar la seva casa per donar-se a Déu en els pobres seguint l’esperit de Vicenç de Paül i Lluïsa de Marillac. «Em sento feliç per deixar de ser mare d’alguns i ser-ho d’una multitud», ha dit en més d'una ocasió.

La seva tasca apostòlica va començar el 1945 al Patronat de Jesús Natzarè, un projecte de les Filles de la Caritat que servien els presos de la Model, tot responent a la necessitat de recollir i educar els fills dels reclusos. S’admetien també els nens i les nenes dels funcionaris de la presó i a poc a poc l’oferta educativa es va ampliar als infants del barri, l’escola dels quals fins aleshores era el carrer.

Sor Genoveva va freqüentar les pensions del nucli antic de Barcelona, els centres penitenciaris i el «càmping» d’escombraries de l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta presència cristiana enmig d’unes condicions tan dures, fa pensar en Sor Emmanuelle Cinquin (1908-2008) l’abnegada religiosa belga que va exercir el seu apostolat a la ciutat escombraria del Caire. Sor Genoveva va treballar també a les coves de Montjuïc i a Can Tunis, servint de vehicle de comunicació entre les famílies de les barraques i els reclusos.

La Legió de Maria, la xarxa de voluntaris de presons, la xarxa de visitadors de reclusos, el barri de Can Puiggener de Sabadell, van ser alguns escenaris d’una immensa tasca apostòlica exercida amb delicadesa i competència.

El 1983, l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac arribava a la Barceloneta, on esdevingué un referent. En els anys de l’emergència de la sida, Sor Genoveva i les seves companyes —talment com la beata Teresa de Calcuta— recollien els malalts que morien al carrer. Però l’apostolat de Sor Genoveva s’ha anat concretant també en la seva relació amb centres terapèutics, en l’ajut a infants en situació de risc (ASIR), en gestions amb advocats, jutges i fiscals, i amb la seva presència habitual davant dels mitjans de comunicació social.

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024