En directe

Fabricació pròpia

RÀDIO ESTEL

Muriel Casals diu que Junts pel Sí, si guanya, vol "negociar una separació tan amistosa com sigui possible"

Muriel Casals, número 3 de Junts pel Sí a les eleccions, ha defensat aquest dimarts la viabilitat de la independència de Catalunya "si els catalans…

22 setembre 2015

Redacció

Comparteix

Muriel Casals, número 3 de Junts pel Sí a les eleccions, ha defensat aquest dimarts la viabilitat de la independència de Catalunya "si els catalans donen una confiança majoritària" a la candidatura. En una entrevista al programa El mirador de l'actualitat, de Ràdio Estel, l'expresidenta d'Òmnium Cultural ha assegurat que "s'ha format una força transversal, amb persones de dretes, d'esquerres, liberals i de totes les idelogies i condicions, amb convivència de treballadors, empresaris i altres estaments". "Tots compartim la idea de fer realitat el que fins ara era un somni i que, a partir d'ara, es pot convertir en realitat", ha afegit. Sobre la Presidència de la Generalitat, ha aclarit que "està reservada per a Artur Mas" i que "no estan previstes altres opcions, ni el cap de cartell, Raül Romeva, ni ningú més".

Casals ha destacat aque "l'objectiu és que el Parlament tingui el mandat democràtic de constituir un estat per a Catalunya, amb la idea que el nostre país sigui normal". En aquesta línia, ha comentat que es vol "iniciar un procés per substituir la legalitat actual per una altra, sense correr però sense aturar-se". La candidata ha recordat, a més, que "un canvi tan important s'ha de fer no només amb una part del pensament polític, sinó amt la seva totalitat, i sempre sabent que el procés és viable". També ha defensat que "es negociï una separació tan amistosa com sigui possible".
Després de fer paral·lelismes amb altres grans transformacions del món, com ara la igualtat racial als Estats Units o el vot de les dones a Espanya els anys 30, Muriel Casals ha elogiat "el paper d'Artur Mas i de Convergència en aquest procés, que ha estat molt important, perquè han facilitat que el pensament independentista ja no sigui minoritari sinó molt més important". En el mateix sentit, ha situat en aquest context, des d'una màxima importància, "la manifestació del juliol de 2010, amb el lema Som una nació i nosaltres decidim, per defensar l'Estatut aprovat pel Parlament català, una protesta contra la sentència del Tribunal Constitucional que, en realitat, va ser una proposta d'independència per situar aquesta ambició en el centre de la política catalana".
Finalment, Muriel Casals ha qualificat la consulta participativa del 9 de novembre passat de "desobediència cívica en defensa de la legitimitat que té el dret a decidir sobre la independència". Sobre possibles escenaris després del 27 de setembre, en cas de victòria independentista, la número tres de Junts pel Sí ha dit que no descarta cap hipòtesi, "ni tan sols la possibilitat que el govern espanyol plantegi un referèndum, que sempre seria molt benvingut". També ha assegurat que els membres de la proposta independentista "són per sobre de tot demòcrates i, per tant, acceptaran el resultat de les urnes, sigui el que sigui". En aquest sentit, ha qualificat de "mentides aquelles crides a votar contra la independència fetes per aquells que precisament no ens donen cap argument per pensar que sigui millor quedar-nos a Espanya". En l'última intervenció, Casals ha demanat el vot per a Junts pel Sí per aconseguir "un país que preservi la seva identitat, que pugui gestionar els seus impostos i pugui contruir el seu futur comptant amb tots els ciutadans, no només amb els independentistes".

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció