En directe

Fabricació Pròpia

INTERNACIONAL

"Netanyahu ha rebut el suport dels israelians, però és insuficient"

Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Jordi Cerdà, historiador i membre del Centre Carlemany, i Anton Verdeny, politòleg, economista i advocat, han analitzat…

11 març 2020

@IgnasiMiranda / Marcel Gallart

Comparteix
Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Jordi Cerdà, historiador i membre del Centre Carlemany, i Anton Verdeny, politòleg, economista i advocat, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació d'Israel, marcada encara pel bloqueig una setmana després de les terceres eleccions en menys d’un any. Benjamin Netanyahu va guanyar, amb el conservador Likud a tres escons de la majoria, però el bloc rival podria promoure, en el cas que comencés la legislatura, una llei per evitar que un imputat, com és el seu cas, pugui ser primer ministre. Ja es veu el fantasma d’unes possibles quartes eleccions. Florido ha destacat que “Netanyahu ha rebut el suport del poble israelià, que és el que ell reclamava, fins i tot estant imputat, però és insuficient”, mentre que el bloc de Benny Gantz no pot sumar majoria amb facilitat. Segons el president de l'entitat proisraeliana, “també s’ha arribat a especular si algun diputat del bloc contrari es podria afegir a Netanyahu”.
D'altra banda, Florido ha subratllat la importància dels "pactes, les condicions que es demanen per negociar, que també son de temàtica social". En aquesta línia, ha afegit que “el debat entre israelians religiosos i laics és més intens que el que existeix amb els araboisraeliana”. El president de l'ACAI ha assegurat que aquest procés electoral ha estat més marcat per "la disputa interna entre israelians que no pas pel conflicte amb palestina, ja que hi ha un convenciment que és molt difícil negociar amb els palestins". També ha destacat que, “en l’horitzó, el que veu l’oposició és una llei per fer incompatible ser primer ministre amb la condició d'imputat, cosa que afectaria Netanyahu”. Toni Florido, a més, ha aclarit que, “si el Likud canviés el lideratge, es podria garantir la governabilitat”.
Ton Verdeny, per la seva banda, ha destacat que la situació actual d'Israel “és pròpia de societats amb un sistema parlamentari molt plural, com també passa al Parlament de Catalunya”. Ha admès, però, que “el pluralisme té un preu, que és la inestabilitat”. També ha remarcat la importància de l’estat de dret. Verdeny, com també Jordi Cerdà, ha pronosticat que Netanyahu serà primer ministre perquè “és difícil una alternativa creïble”. Cerdà ha comentat que “Israel està molt influït per la política externa, com ara Gantz per Bernie Sanders (jueu progressista i liberal), candidat demòcrata dels Estats Units, o Avigdor Lieberman amb Vladimir Putin i Rússia”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 11 de març.
Netanyahu ha celebrat la seva victòria sobre el líder centrista Benny Gantz, per 36 diputats sobre 33, però el recompte definitiu situa el bloc de dretes, amb altres forces minoritàries, amb només 58 escons sobre els 120 que té la Knésset, el parlament del país. Això sí, el primer ministre en funcions afrontarà de moment sense perill el judici contra ell per corrupció a partir de dimarts vinent. La iniciativa per promoure legalment la inhabilitació del líder conservador la poden tirar endavant l’esquerra laborista amb els seus aliats, la Llista Conjunta del bloc àrab, el conservador laic Israel Beitenu d’Avigdor Lieberman i Blau i Blanc, el partit de Gantz.

Ara per ara, l’única possible sortida al bloqueig, per evitar les quartes eleccions en només uns mesos, és la formació d’un govern d’unitat en què Netanyahu no hi fos. Si ho acceptés, Gantz quedaria reforçat després d’haver estat aquests dies descartat i gairebé retirat per molts analistes, en confirmar-se la victòria del Likud. El complex panorama, molt relacionat també amb el pla de pau proposat per Donald Trump i rebutjat per Palestina, dibuixa un túnel d’incerteses i decepcions en una zona sempre conflictiva i de difícil sortida als enfrontaments de les últimes dècades.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció