En directe

Fórmula Estel

PROGRAMES

Neus Roig: "El problema dels nens robats és econòmic"

Xavier Puigdollers, responsable de l'Àrea de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona, l'empresària Mercè Blanco i l'antropòloga Neus Roig, autora del llibre ‘No llores, que vas a…

17 octubre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Puigdollers, responsable de l'Àrea de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona, l'empresària Mercè Blanco i l'antropòloga Neus Roig, autora del llibre ‘No llores, que vas a ser feliz’, sobre els nens robats, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el drama dels nens robats, un problema de grans dimensions que destapa controvèrsies i febleses judicials. Roig ha destacat que "el problema dels nens robats és econòmic, de tràfic de nadons i de la por que té l'Estat a haver de pagar indemnitzacions". La investigadora ha afegit que, "quan s'arriba una demanda penal, s'ha de quantificar econòmicament, i aquí surt la problemàtica d'una persona com el doctor Eduardo Vela, que no té propietats, cosa que pot convertir l'Estat en responsable civil subsidiari".
Igualment l'autora de tot el treball sobre nens robats ha explicat que "hi ha casos de robatoris, però també de mares solteres forçades a donar els seus fills i altres casos, tots quantificats pel jutge Baltasar Garzón en 30.000 durant els anys 80". Neus Roig ha defensat que, entre les solucions, és important "crear un banc d'ADN per a tot l'Estat", i ha expressat la seva "confiança en Fernando Martínez López, catedràtic d'Història Contemporània, nomenat ara director de Memòria". Ha confiat que aquest alt càrrec, que va ser el director de la seva tesi doctoral, "pugui donar forma, si li donen temps, a una llei estatal per reparar aquestes desaparicions forçades".
Per la seva banda, Puigdollers ha recordat que "és un problema de consciència de la dignitat de la persona, ja que convertim els nens en objectes pel fet de sotmetre'ls només als diners". I Mercè Blanco ha lamentat que "sigui problema econòmic, perquè això fa que tothom miri a un altre costat". En un altre moment, l'empresària ha dit que "tot això desconcerta en un país que es considera modern, perquè és important visualitzar el patiment de moltes dones, ara que estem més sensibilitzats en el tema de la dona". Ha conclòs que "la gent del carrer anem per un camí i els governants, per un altres".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 17 d'octubre.

L’absolució del ginecòleg Eduardo Vela ha reobert el debat sobre les prescripcions de determinats delictes, com ara aquest, sobretot tenint en compte que la principal víctima, un nadó, és ara una dona adulta que sap el que va passar. I com aquest, hi ha molts altres casos de presumpte robatori que són perseguibles. La publicació d’un llibre de Neus Roig, que revela tota la trama dels nens robats a Espanya entre els anys 1938 i 1996, ofereix una gran i colpidora investigació fruit del treball en arxius d’hospitals, documentació judicial i funerària i entrevistes a afectats, pares i mares que busquen fills desapareguts. Es desvetlla així una trama estructural i organitzada per jerarquies polítiques, religioses i culturals espanyoles per robar nens de famílies considerades “ideològicament contràries al règim franquista o sospitoses de ser-ho” i lliurar-los així a famílies del bàndol nacional.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció