En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"No hi ha motiu d'alarma pel coronavirus; ens preocupa la grip"

Anton Verdeny, advocat i politòleg, i Inés Espallargas, metgessa de família i màster en Bioètica, han analitzat aquest dijous, des del programa 'El Mirador de…

30 gener 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Anton Verdeny, advocat i politòleg, i Inés Espallargas, metgessa de família i màster en Bioètica, han analitzat aquest dijous, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', tot el que és la crisi sanitària pel coronavirus, que ha obligat les autoritats xineses a implantar mesures dràstiques aquests últims dies. La malaltia, que va començar a aparèixer a principis d’any a l’interior de la Xina, ha obligat, per exemple, a tancar ciutats. Mentrestant, el comitè d’emergència de l’Organització Mundial de la Salut va assumint la dimensió internacional del problema. Espallargas ha dit que "la sensació dels professionals sanitaris és de calma i tranquil·litat, malgrat la incertesa, però no hi ha motiu d'alarma". Ha admès que "s'està estudiant el tema i se'n sap poc, però tot es va actulitzant".
La metgessa ha aclarit que, "si una persona té símptomes de refredat i ha anat a la Xina fa més de 14 de dies, no té coronavirus". Igualment ha explicat que "cal haver estat molt en contacte amb una persona infectada o un animal portador". Inés Espallargas, a més, ha conclòs que "la clau és la prevenció, que passa per rentar-se les mans i evitar el contacte amb persones vulnerables". Ha assegurat, a més, que "hem de posar molta més atenció a la grip, que té un risc molt alt de pandèmia aquest any". En un altre moment, Espallargas ha explicat que "l'alarma va saltar, a principis de desembre, quan les autoritats xineses notifiquen casos de pneumònia greu en persones amb una infecció respiratòria, i comencen a morir persones que no tenen antecedents de risc". En aquesta línia, ha afegit que "el coronavirus, que té forma microscòpica de corona, és nou i no coneixem encara el seu impacte, tot i que també hi ha hagut casos de guariment".
Ton Verdeny, per la seva banda, ha destacat que, "quan periòdicament surten amenaces sanitàries, cal entendre que són reptes derivats de la globalització, com passa quan es compra en una plataforma online i arriba un producte que ha estat abans molt lluny, cosa que és una externalitat negativa de vegades". El politòleg ha defensat la prevenció, alhora que ha lamentat que, "en països com ara la Xina o el Japó, hi ha unes pràctiques d'higiene que estan més descuidades a Europa, on no ens rentem tant les mans, i possiblement això és així perquè aquí tenim una sanitat segurament més consolidada". Verdeny s'ha mostrat partidari "d'una política preventiva que evitarà els contagis". Ha recordat que "a Catalunya tenim ara una epidèmia de la grip que mata moltes més persones". En el diagnòstic, ha subratllat "l'impacte que té el canvi climàtic, cosa que fa que sovint la grip s'endarrereixi i tingui una incidència superior".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 30 de gener.

La primera ciutat segellada va ser Wuhan, en una zona considerada l’epicentre del brot i on han mort fins ara prop d'un centenar de persones segons els últims balanços. Mentrestant, continuen els esforços per intentar trobar l’origen d’aquest virus. Una possible font, segons els primers informes, és una de les espècies de serp que es venien al mercat de peix i marisc on va començar l’epidèmia. Altres possibilitats són animals mamífers i ocells. El coronavirus, que pot convertir-se en el problema sanitari més greu d’aquest 2020, ha anat ja més enllà de la Xina, amb casos detectats ja al Vietnam, a l’Aràbia Saudita, a Singapur, al Japó, a Corea del Sud, a Tailàndia i als Estats Units. També hi ha dos casos en estudi a Espanya.

El coronavirus és una infecció respiratòria que passa d’animals a persones, però també entre humans. Els quadres s’encomanen com en qualsevol refredat, a través de la tos o dels esternuts.  De moment, no hi ha cap vacuna per prevenir la patologia, tot i que els investigadors segueixen treballant amb rapidesa per intentar desenvolupar-ne una. Rentar-se les mans sovint i evitar el contacte sense protecció amb animals de granja o salvatges és una de les prevencions recomanades en aquesta fase d’investigació. Els símptomes detectats són de moment febre, tots, dolor muscular i dificultat per respirar, segons l’Organització Mundial de la Salut. El període d’incubació pot ser entre una setmana i 10 dies. La mortalitat del coronavirus encara no ha estat científicament quantificada. Les incògnites, un mes després de l’aparició de la infecció, són encara importants.

Més actualitat

HABITATGE

El Sindicat de Llogateres demana a Illa que “recuperi” la regulació dels lloguers de temporada d'ERC 

Sindicat de Llogateres

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu Enric Aragonès veu necessari regular els lloguers de temporada davant “l’incompliment”

17 setembre 2024

Redacció

AUDIOS

SANITAT

Canvis en el calendari de vacunació 2025 d'infants i joves

calendari de vacunació 2025

Els principals canvis es donen en patologies com la tos ferina, el rotavirus i el papil·loma humà

16 setembre 2024

Redacció

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció