En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"No hi haurà referèndum a Catalunya, però es necessita diàleg"

El programa 'El Mirador de l'actualitat' ha compartit aquest dimarts el tercer col·loqui amb representants dels partits polítics que es presenten a les eleccions generals…

16 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa 'El Mirador de l'actualitat' ha compartit aquest dimarts el tercer col·loqui amb representants dels partits polítics que es presenten a les eleccions generals del 28 d'abril i que van tenir representació des de Catalunya en les anteriors. Ens ha visitat Lídia Guinart, número 5 de la candidatura per Barcelona del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que ha conversat també amb l'advocat penalista Lluís Batlló. Guinart ha destacat que la formació "té il·lusió i està fent feina, però la campanya serà molt important, tot i que l'ambient al carrer és de sensació que el PSOE guanyarà". Ha alertat, però, davant de la temptació de "confiar-se excessivament, ja que els socialistes estan picant pedra i explicant a la gent el que pot passar si no van a les urnes a votar el 28 d'abril". En aquesta línia, ha assegurat que, "si la gent va el 28-A a votar massivament, sobretot els ciutadans d'esquerra que voten principalment el Partit Socialista, la victòria serà una realitat". Guinart ha lamentat que "la política catalana i espanyola està massa polaritzada, però ara la gent està cansada d'això, perquè vol algú que resolgui els problemes, com ara les llistes d'espera a la sanitat per anar als metges, que a Catalunya són més grans que enlloc, o les baixes de mestres que no són cobertes". En relació amb això, ha comentat que "és possible afrontar la resolució d'aquests problemes des de fa 10 mesos, quan els socialistes van accedir al govern i quan, després, van elaborar uns pressupostos socials i bons tant per a Espanya com per a Catalunya".
La candidata socialista ha explicat que, "en el programa del PSC i el PSOE, tenen un pes específic els temes relacionats amb la recuperació de l'estat del benestar, molt malmès no només per l'efecte de la crisi sinó per les dretes i els 7 anys de governs de Mariano Rajoy". Sobre les polítiques econòmiques i uns futurs pressupostos amb Pedro Sánchez presidint el govern, Lídia Guinart ha assegurat que "la dreta fa molta demagògia parlant d'un hipotètic perill, però cal tenir present que els Pressupostos de l'Estat haurien suposat 6.000 milions  més de despesa, perquè Europa els havia autoritzat". En aquesta línia, ha afegit que "s'intentarà que no creixi, sinó que disminueixi, la distància entre els qui més tenen i els qui encara estan lluitant per superar els efectes de la crisi, amb polítiques fiscals de més impostos per als més rics i perseguint el frau fiscal".
Sobre escenaris postelectorals, la candidata del PSC ha dit que "PP, Ciutadans i Vox, si sumen, governaran junts". Ha comentat que "els socialistes aspiren a tenir un grup parlamentari fort que permeti dur a terme tot el programa, que té 110 mesures estrella amb vocació social". Igualment ha afegit que el socialisme català i espanyol vol guanyar amb la màxima claredat possible "per no tenir cap mena d'hipoteca". Pel que fa a possibles suports dels partits independentistes, Guinart no ha tancat la porta a aquesta possibilitat, però ha aclarit que "no hi haurà cap referèndum a Catalunya". Ha recordat que, de referèndums, "n'hi ha hagut dos que han estat il·legals quan ha governat la dreta del Partit Popular i, en canvi, no n'hi hagut cap amb l'últim govern socialista". Ha assegurat que els socialistes creuen "en un diàleg, però sense posar com a condició irrenunciable un referèndum que legalment no és possible, sinó amb voluntat de negociar i arribar a acords". Com a conclusió, la dirigent del PSC ha apuntat que "l'única manera de solucionar el problema polític actual és el diàleg, perquè no hi ha alternativa". A banda d'això, ha explicat que "l'independentisme no té ara una veu única, perquè els polítics presos diuen una cosa i la resta d'Esquerra Republicana, una altra, com també passa amb Carles Puigdemont altres dirigents del PDeCAT".
Lluís Batlló ha comentat, en algunes de les seves intervencions de preguntes o comentaris, que és possible "que el PSC es trobi amb una pinça de partidaris i contraris a l'independentisme, cosa que el pot perjudicar o, si la situació canvia, fins i tot beneficiar". L'advocat, a més, ha qualificat de perillós i difícil que Pedro Sánchez depengui dels partits independentistes "i no sumi majoria amb Podem".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 16 d'abril.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció