En directe

La Missa de cada dia

PROGRAMES

"No m'oposo a exhumar Franco, però hi ha coses més importants"

Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU i autor de diversos llibres de memòria històrica, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, i  Joan…

7 setembre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU i autor de diversos llibres de memòria històrica, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, i  Joan Pallarès, historiador i expert en temes relacionats amb la guerra civil i el franquisme, han defensat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat i amb algun matís discrepant, l'exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Arasa ha admès que "la mesura no servirà per reconciliar, i més aviat hi jugarà en contra, perquè seria millor anar deixant que passi el temps, i no hi ha necessitat d'enfrontar la gent". En aquesta línia, el també periodista ha aclarit que  no està "en contra de l'exhumació de Franco", però ha matisat que "no és el més important" per impulsar la reconciliació.
Pallarès, per la seva banda, s'ha mostrat clarament "favorable a l'exhumació" del dictador, i ha demostrat, amb una còpia del decret d'erecció del Valle de los Caídos, que "el lloc no es va concebre en absolut com un lloc de reconciliació". Picó ha destacat que "aquest govern busca mesures que tinguin un caràcter de gran unanimitat parlamentària", i ha conclòs que "hi ha una majoria social clara a favor d'una mesura com aquesta". D'altra banda, el també advocat ha qüestionat l'efiàcia d'exhumar el dictador argumentant que "molts dels qui no han viscut el franquisme no saben prou bé qui era Franco", i s'ha mostrat favorable a "passar pàgina de tot el que va ser el franquisme".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 7 de setembre.
En aquesta edició del programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat globalment l’exhumació de Francisco Franco, un nou front de debat social i alhora un gest de memòria històrica que impulsa el govern espanyol amb un decret llei que preveu materialitzar aquest projecte en només unes setmanes. El decret modifica alguns aspectes de la Llei de Memòria Històrica del 2007 amb l’objectiu de donar cobertura legal al procés. En la tramitació al Congrés, previsiblement no hi haurà vots contraris: PP i Ciutadans s’hi abstindran.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció