En directe

La Missa de cada dia

ACTUALITAT

Només un 30% de les hipoteques podran acollir-se a les mesures per reduir les quotes mensuals

L'expert en finances Òscar Elvira alerta que si no hi ha cap resposta a la pujada dels tipus d'interès, la morositat es pot doblar

24 octubre 2022

Redacció

Comparteix

Més de meitat dels 4 milions d'hipoteques de tipus variable que hi ha signades a Espanya no podran acollir-se a les mesures de carència que la banca ha proposat per fer front a la crisi actual i que els clients puguin ajornar les quotes. Així doncs, l'expert en finances Òscar Elvira no creu que el percentatge d'hipoteques que s'hi podran acollir "sigui de més del 30%".

En una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel', Elvira ha avisat que si aquesta proposta tira endavant es podrà mantenir la quota hipotecària, però s'allargarà la durada del crèdit "uns deu anys" perquè cada client haurà d'assumir una pujada anual "d'entre 200 i 300 euros".

"Si aquesta proposta tira endavant es podrà mantenir la quota hipotecària, però s'allargarà la durada del crèdit uns deu anys perquè cada client haurà d'assumir una pujada anual d'entre 200 i 300 euros"

Com a exemple, Òscar Elvira ha posat com a exemple una hipoteca de 150.000 euros a vint anys, que són la majoria de les que hi ha signades a Espanya, amb quotes amb un tipus d'interès del 0,5%. Elvira, director del màster en finances i banca de la UPF Barcelona School of Management, ha explicat que si la hipoteca arriba als 656 euros, si ara els tipus pugen un 3% la quota s'elevarà fins als 869 i el banc refinançarà el crèdit ampliant el termini de pagament. Per tant, Elvira ja avisa que "no serà gratis no pagar, perquè ningú perdona res en aquest sector". La qüestió és facilitar les coses i alleugerir durant un període el pagament "per no caure en la morositat".

"No serà gratis no pagar, perquè ningún perdona res en aquest sector"

La proposta que les patronals bancàries han enviat al govern espanyol contempla que un altre dels requisits per acollir-se en aquesta mesura és que la hipoteca hagi estat signada a partir de l'any 2012. Això és així perquè segons Elvira "amb hipoteques signades abans, el capital pendent és tan petit que per molt que pugi el tipus d'interès no té un impacte tan gran en la quota mensual".

"Per acollir-se en aquesta mesura, les hipoteques han d'estar signades a partir de l'any 2012, perquè amb les hipoteques signades abans, el capital pendent és tan petit que el tipus d'interès no té un impacte tan gran en la quota mensual"

Perquè aquestes mesures tirin endavant caldrà abans un acord entre govern espanyol i sector bancari que si no arriba "pot disparar la morositat de la banca fins a arribar al 5 o el 6%", ha avisat l'expert en finances. Una taxa de morositat que, per fer-se una idea, durant la recessió econòmica de l'any 2007 va ser "caòtica" i va arribar al 14%.

Entrevista a Òscar Elvira, director del màster en finances i banca de la UPF Barcelona Schools of Management

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció