En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

Només un 30% de les hipoteques podran acollir-se a les mesures per reduir les quotes mensuals

L'expert en finances Òscar Elvira alerta que si no hi ha cap resposta a la pujada dels tipus d'interès, la morositat es pot doblar

24 octubre 2022

Redacció

Comparteix

Més de meitat dels 4 milions d'hipoteques de tipus variable que hi ha signades a Espanya no podran acollir-se a les mesures de carència que la banca ha proposat per fer front a la crisi actual i que els clients puguin ajornar les quotes. Així doncs, l'expert en finances Òscar Elvira no creu que el percentatge d'hipoteques que s'hi podran acollir "sigui de més del 30%".

En una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel', Elvira ha avisat que si aquesta proposta tira endavant es podrà mantenir la quota hipotecària, però s'allargarà la durada del crèdit "uns deu anys" perquè cada client haurà d'assumir una pujada anual "d'entre 200 i 300 euros".

"Si aquesta proposta tira endavant es podrà mantenir la quota hipotecària, però s'allargarà la durada del crèdit uns deu anys perquè cada client haurà d'assumir una pujada anual d'entre 200 i 300 euros"

Com a exemple, Òscar Elvira ha posat com a exemple una hipoteca de 150.000 euros a vint anys, que són la majoria de les que hi ha signades a Espanya, amb quotes amb un tipus d'interès del 0,5%. Elvira, director del màster en finances i banca de la UPF Barcelona School of Management, ha explicat que si la hipoteca arriba als 656 euros, si ara els tipus pugen un 3% la quota s'elevarà fins als 869 i el banc refinançarà el crèdit ampliant el termini de pagament. Per tant, Elvira ja avisa que "no serà gratis no pagar, perquè ningú perdona res en aquest sector". La qüestió és facilitar les coses i alleugerir durant un període el pagament "per no caure en la morositat".

"No serà gratis no pagar, perquè ningún perdona res en aquest sector"

La proposta que les patronals bancàries han enviat al govern espanyol contempla que un altre dels requisits per acollir-se en aquesta mesura és que la hipoteca hagi estat signada a partir de l'any 2012. Això és així perquè segons Elvira "amb hipoteques signades abans, el capital pendent és tan petit que per molt que pugi el tipus d'interès no té un impacte tan gran en la quota mensual".

"Per acollir-se en aquesta mesura, les hipoteques han d'estar signades a partir de l'any 2012, perquè amb les hipoteques signades abans, el capital pendent és tan petit que el tipus d'interès no té un impacte tan gran en la quota mensual"

Perquè aquestes mesures tirin endavant caldrà abans un acord entre govern espanyol i sector bancari que si no arriba "pot disparar la morositat de la banca fins a arribar al 5 o el 6%", ha avisat l'expert en finances. Una taxa de morositat que, per fer-se una idea, durant la recessió econòmica de l'any 2007 va ser "caòtica" i va arribar al 14%.

Entrevista a Òscar Elvira, director del màster en finances i banca de la UPF Barcelona Schools of Management

0:00 / 0:00

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció