En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Nou dicasteri per la vida, els laics i la família

El papa Francesc ha anunciat de manera oficial allò que esrumorejava des de feia temps. La Santa Seu fusionarà els pontificis consellsper la família i…

23 octubre 2015

Comparteix

El papa Francesc ha anunciat de manera oficial allò que esrumorejava des de feia temps. La Santa Seu fusionarà els pontificis consellsper la família i pels laics en un sol dicasteri. Així doncs, aquests dosdepartaments s’agruparan en un sol “ministeri” que tindrà competències sobrelaics i família. Igualment, s’annexarà al departament l’Acadèmia Pontifícia perla Vida, que s’ocupa dels temes bioètics i relacionats amb la defensa de lavida. Pròpiament aquesta acadèmia no quedarà fusionada perquè té entitat pròpia(hi participen cristians de confessió no catòlica) i és de tarannà consultiu.Aquest “super dicasteri” aglutinarà tres temàtiques que el Papa i el Sínodeconsideren íntrinsecament relacionades. 

Anunci al Sínode 

El Papa va anunciar la decisió als participants del Sínodesobre la família. El dijous pel matí es va dirigir als tres-cents membres de l’assembleageneral del Sínode per a explicar-los la decisió. Tot i així encara es preveuque passi  un temps abans no es posi enmarxa aquest dicasteri. 

El Papa va informar als pares sinodals que ha creat unacomissió per tal d’estudiar l’encaix jurídic, canònic i funcional d’aquest noudicasteri. També va anunciar que la decisió d’erigir aquest nou departament esprendrà de manera definitiva a la reunió del Consell de Cardenals que tindrà llocal desembre. Aquest Consell està format per 9 cardenals, un per cada continentmés el Secretari d’Estat i el governador del Vaticà, i va ser constituït pelPapa després de la seva elecció. De fet, el principal objectiu d’aquest Consellés estudiar la renovació de l’estructura de la Santa Seu. 

Una de les incògnites que caldrà resoldre és qui encapçalaràaquest nou dicasteri. Ara mateix, el pontifici consell per als laics eldirigeix el cardenal polonès Stanislaw Rylko (de 70 anys) mentre que elpontifici consell per a la família el comanda l’arquebisbe italià VincenzoPaglia (també de 70 anys). Igualment, caldrà nomenar els secretaris per a lesdiferents seccions i reorganitzar el personal. Segurament, fins a principis del’any 2016 no es coneixerà aquesta organització més detallada. 

Més actualitat

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció