En directe

Sense distància

PAPA FRANCESC

Nou dicasteri per la vida, els laics i la família

El papa Francesc ha anunciat de manera oficial allò que esrumorejava des de feia temps. La Santa Seu fusionarà els pontificis consellsper la família i…

23 octubre 2015

Comparteix

El papa Francesc ha anunciat de manera oficial allò que esrumorejava des de feia temps. La Santa Seu fusionarà els pontificis consellsper la família i pels laics en un sol dicasteri. Així doncs, aquests dosdepartaments s’agruparan en un sol “ministeri” que tindrà competències sobrelaics i família. Igualment, s’annexarà al departament l’Acadèmia Pontifícia perla Vida, que s’ocupa dels temes bioètics i relacionats amb la defensa de lavida. Pròpiament aquesta acadèmia no quedarà fusionada perquè té entitat pròpia(hi participen cristians de confessió no catòlica) i és de tarannà consultiu.Aquest “super dicasteri” aglutinarà tres temàtiques que el Papa i el Sínodeconsideren íntrinsecament relacionades. 

Anunci al Sínode 

El Papa va anunciar la decisió als participants del Sínodesobre la família. El dijous pel matí es va dirigir als tres-cents membres de l’assembleageneral del Sínode per a explicar-los la decisió. Tot i així encara es preveuque passi  un temps abans no es posi enmarxa aquest dicasteri. 

El Papa va informar als pares sinodals que ha creat unacomissió per tal d’estudiar l’encaix jurídic, canònic i funcional d’aquest noudicasteri. També va anunciar que la decisió d’erigir aquest nou departament esprendrà de manera definitiva a la reunió del Consell de Cardenals que tindrà llocal desembre. Aquest Consell està format per 9 cardenals, un per cada continentmés el Secretari d’Estat i el governador del Vaticà, i va ser constituït pelPapa després de la seva elecció. De fet, el principal objectiu d’aquest Consellés estudiar la renovació de l’estructura de la Santa Seu. 

Una de les incògnites que caldrà resoldre és qui encapçalaràaquest nou dicasteri. Ara mateix, el pontifici consell per als laics eldirigeix el cardenal polonès Stanislaw Rylko (de 70 anys) mentre que elpontifici consell per a la família el comanda l’arquebisbe italià VincenzoPaglia (també de 70 anys). Igualment, caldrà nomenar els secretaris per a lesdiferents seccions i reorganitzar el personal. Segurament, fins a principis del’any 2016 no es coneixerà aquesta organització més detallada. 

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció