En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Nou document sobre difunts: "L'Església recomana l'enterrament"

La Congregació per a la Doctrina de la Fe ha presentat aquest dimarts un important document sobre la sepultura dels difunts i la conservació de les…

25 octubre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
La Congregació per a la Doctrina de la Fe ha presentat aquest dimarts un important document sobre la sepultura dels difunts i la conservació de les cendres en cas de cremació. L’Església avisa que, per acollir-se al ritual catòlic de difunts, no es poden escampar cendres, alhora que recomana la sepultura abans que la cremació. Això, a diferència del que estan dient diversos mitjans i analistes, no és prohibir al conjunt de la humanitat, i encara menys amenaçar, sinó establir unes normes per als qui vulguin acollir-s’hi. La instrucció, amb el títol Ad resurgendum cum Christo, s'ha presentat a la sala de premsa de la Santa Seu. Ha estat en una conferència informativa presidida pel cardenal Gerhard Müller, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, pel consultor del mateix dicasteri Ángel Rodríguez Luño i pel el dominic Serge-Thomas Bonino, secretari de la Comissió Teològica Internacional.
El cardenal Müller ha destacat que la cremació de cadàvers, a causa del seu increment, serà considerada pràctica ordinària. Alhora ha avisat de la presència, juntament amb aquesta realitat, de "la conservació de les cendres en un ambient domèstic, com també en records commemoratius o la seva dispersió en la natura”. És per això que el document expressa la preocupació de l’Església per la conservació de les cendres, sense oblidar que "l'Església recomana vivament que es conservi el pietós costum de sepultar els cossos dels difunts", encara que la cremació "no està prohibida llevat que aquesta opció s’hagi triat per raons contràries a la doctrina cristiana".
Müller ha reconegut que hi pot haver motivacions legítimes per triar la cremació del cadàver, però les despulles han de ser conservades normalment en un lloc sacre, és a dir, en un cementiri o lloc sagrat, i que cal evitar equívocs panteistes o naturalistes, de manera que l’Església, per acollir les exèquies, "no admet la dispersió de les cendres en l'aire, a la terra, a l'aigua o d'una altra manera, o convertir les cendres en records commemoratius". Amb aquesta nova instrucció, segons ha indicat el purpurat, es vol treballar "perquè els fidels cristians prenguin una consciència de la seva dignitat". El prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha conclòs que cal "evangelitzar el sentit de la mort a la llum de la fe en Crist Ressuscitat".
Per la seva banda, el consultor Serge-Thomas Bonino ha destacat que el procés de la cremació no és natural com la inhumació, perquè hi intervé la tècnica, i ha aclarit que "és un procés en el qual l'home intenta tenir domini sobre la vida i la mort". En aquesta línia, ha comentat que no és el procediment desitjable, perquè "destrueix de seguida el cos sense deixar a les persones properes la possibilitat de fer aquesta operació d'acceptació a través del temps, en una mena de privatització de la mort". Bonino ha explicat també que, en la instrucció que s’acaba de fer pública, no es pot oblidar la primera part sobre la sepultura del difunt, una part en què s'han volgut "reiterar les raons doctrinals i pastorals per a la preferència de la sepultura dels cossos", una obra de misericòrdia que l'Església "recomana insistentment".
I el consultor Ángel Rodríguez Luño ha afegit que el document mostra l'atenció de l'Església perquè els cossos dels difunts dels fidels "siguin inspirats pel respecte i la caritat, com també que pugui expressar adequadament el sentit cristià de la mort i l'esperança en la resurrecció del cos". També ha dit que "els fidels difunts formen part de l'Església, i són protagonistes de la pregària i del record dels vius, de manera que les restes siguin rebudes per l'Església i custodiats amb respecte".
Aquest document sobre la sepultura dels difunts i la conservació de les cendres en cas de cremació, signat pel cardenal Gerhard Müller, ha estat aprovat pel Papa Francesc. La pràctica de la cremació s'ha difós notablement en molts països, però alhora també s'han propagat noves idees en desacord amb la fe de l'Església. És per això que s'ha considerat convenient la publicació d'aquesta nova instrucció amb la finalitat de "reafirmar les raons doctrinals i pastorals per a la preferència de la sepultura dels cossos i d'emanar normes relatives a la conservació de les cendres en el cas de la cremació".
L’escrit també diu que la sepultura als cementiris o altres llocs sagrats afavoreix "el record i la pregària pels difunts per part dels familiars i de tota la comunitat cristiana", així com la veneració dels màrtirs i sants. També reconeix que, mitjançant la sepultura, la tradició cristiana s'ha oposat a la tendència a "amagar o privatitzar" l'esdeveniment de la mort i el significat que té per als cristians.
Novament "docilitat" contra "rigidesa"
I d'altra banda, a primera hora del matí en l’homilia de la missa a la Casa de Santa Marta, Francesc ha dit que, “perquè el Regne de Déu creixi, el Senyor ens demana a tots la docilitat”. El Papa ha assegurat, a més, que «avui el Senyor ens diu que també el Regne està en camí». En recordar que Jesús parla en les seves paràboles de 'coses de la vida diària', com ara del llevat que es barreja amb la farina, el pontífex ha comentat que «el llevat i el gra estan en camí per fer alguna cosa». Igualment ha comentat que "el Regne es converteix així en aliment per a tothom".
El bisbe de Roma  ha assegurat que «la farina és dòcil al llevat» i creix. A més, ha afegit que «l'home i la dona dòcils a l'Esperit Sant creixen i són do per a tots». I en contraposició a aquesta docilitat, Francesc ha recordat que, si no caminem, ens tornem rígids i «la rigidesa ens fa orfes, sense Pare». El Sant Pare, en definitiva, ha alertat contra l'excessiva inclinació humana a exaltar les estructures i els organigrames, i ha assegurat que la Llei ''és per a la vida, per ajudar a fer el Regne, a fer la vida''.
Audiència al president de Veneçuela
Finalment destaquem que el Papa va rebre dilluns al vespre, en una audiència privada, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro. En la trobada, es va tractar sobretot la preocupant situació de crisi política, social i econòmica que el país llatinoamericà està passant i que repercuteix greument en el dia a dia de tota la població. Segons diu el Vaticà, el Sant Pare vol continuar oferint la seva contribució a favor de la institucionalitat del país i de cada pas que contribueixi a resoldre les qüestions obertes i a crear més confiança entre les diferents parts. 
A més, el Sant Pare ha invitat el mandatari veneçolà a emprendre amb coratge la via del diàleg sincer i constructiu, per alleujar el patiment de la gent, dels pobres en primer lloc, i per promoure un clima de renovada connexió social, que permeti mirar amb esperança el futur de la Nació. Es tracta de la segona vegada que Nicolás Maduro es reuneix amb el Sant Pare Francesc.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 25 d'octubre.

Gerhard Müller, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, ha alertat contra la cremació "per raons contràries a la doctrina cristiana"

Més actualitat

POLÍTICA

"Tinc la sensació que Biden tornarà a guanyar"

eleccions als Estats Units 2024

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, s'aventura a fer un pronòstic del resultat i vaticina unes eleccions molt disputades

23 febrer 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

Aigües Costa Brava – Girona descarta, de moment, comprar dessaladores mòbils com les de Lloret de Mar per la sequera

Una dessaladora mòbil, en el Port de la Selva, en agost de 2018 | Arxiu ACN

En una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel, el president del Consorci d'Aigües Costa Brava-Girona, Miguel Noguer, diu que no tanquen la porta a parlar-ne

23 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció