En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Nova edició en català del Calendari de l'Ermità, un referent de la cultura popular i tradicional per a tot l'any

Aquest any es compleixen 140 anys de l’edició anual ininterrompuda del popular Calendario del Ermitaño de los Pirineos. Per celebrar-ho, Edicions Morera publica un exemplar…

20 octubre 2015

Redacció

Comparteix
Aquest any es compleixen 140 anys de l’edició anual ininterrompuda del popular Calendario del Ermitaño de los Pirineos. Per celebrar-ho, Edicions Morera publica un exemplar extraordinari, tant en castellà com per primer cop en català -El Calendari de l’Ermità-, actualitzant-ne continguts, seccions i col·laboradors, que el consoliden com a un referent indiscutible de la informació del calendari festiu i laboral del món rural, de la cultura tradicional i popular. 
Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera; i Fra Valentí Serra de Manresa, autor del receptari  Cuinar en temps de crisi i col·laborador del Calendari de l’Ermità, de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana han destacat  que “el quadern té una dimensió pràctica i neix com una resposta a l’inquietut que va exposar l’encíclica del Papa Francesc sobre l’ecologia en parlar del malbaratament que es fa del menjar, i aleshores ens va semblar interessant recollir de la tradició conventual monàstica, i també la rural i agrària, algunes receptes que servissin per no malmetre el menjar”.  “ Són receptes molts fàcils i ràpides de fer”, ha assegurat Fra Valentí
Entre les moltes novetats, el calendari s’edita per primer cop també en català i compta amb la col·laboració de Fra Valentí Serra, aportant continguts sobre pràctiques agrícoles i herbes remeieres. Amb aquesta publicació, edicions Morera enceten la Col·lecció l’Ermità que inclou també la novetat editorial del receptari Cuinar en temps de crisi, de Fra Valentí Serra.
El Calendari de l’Ermità és considerat, avui a Catalunya, un dels darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que arrencà amb força a la segona meitat del segle XIX. Un calendari que ja compta amb 140 anys de publicació ininterrompuda, una sòlida trajectòria que fa que sigui considerat part del patrimoni etnogràfic català.
AQUÍ podeu escoltar l’entrevista 
D'altra banda, aquest dimarts 20 d’octubre a les 18.00 h a l’auditori del CSIC a Barcelona, s'ha presentat la nova edició en català del Calendari de l’Ermità per a l’any 2016.  Durant l’acte també s'ha presentat el receptari Cuinar en temps de crisi amb què s’inicia la Col·lecció l’Ermità. En l’acte de presentació, han intervingut Lluís Calvo, coordinador institucional del CSIC; Norbert Tomàs Bilbeny, director d’Edicions Morera; i Fra Valentí Serra de Manresa, autor del receptari  Cuinar en temps de crisi i col·laborador del Calendari de l’Ermità.  Al final de la presentació, s'ha obsequiat els assistents amb un ram d’herbes remeieres.

Més actualitat

CULTURA

ENTREVISTES

MÚSICA

Emma Stratton: “El meu lema és humanitzar la clàssica”

Emma Stratton

Parlem amb la pianista Emma Stratton sobre la seva trajectòria i els reptes i alegries d’un any ple de debuts i reconeixements

9 desembre 2025

Redacció

SOCIETAT

Élite Taxi reclama aturar "la massacre dels vehicles VTC"

Els taxistes reclamen ser escoltats en la negociació de la llei que ha de restringir l'activitat dels vehicles VTC

9 desembre 2025

Redacció

MOBILITAT

SOCIETAT

El traspàs de Rodalies: "Hem de collar perquè les inversions no parin"

Joan Carles Salmeron, director del Centre d’Estudis del Transport 'Terminus', avisa de les claus del traspàs per aquest 2026

9 desembre 2025

Redacció