En directe

Estel Migdia

RÀDIO ESTEL

Núria, Queralt i el Claustre, tres advocacions de la Mare de Déu "bàsiques per entendre la fe dels catalans"

Algunes advocacions de la Mare de Déu presents a Catalunya, concretament Núria, Queralt i el Claustre, han estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia…

1 juny 2015

Redacció

Comparteix
Algunes advocacions de la Mare de Déu presents a Catalunya, concretament Núria, Queralt i el Claustre, han estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia a Ràdio Estel, uns minuts en què el canonge Josep Maria Martí Bonet ha repassat les principals característiques de les imatges i els santuaris d'aquestes devocions. "La Mare de Déu de Núria és la patrona principal del Bisbat d'Urgell, un fet que, quan va ser declarat pel bisbe d'aquesta Església local a la Seu, va evitar possibles canvis, ara fa més de mig segle, en els límits diocesans que afectessin el temple, erigit ara fa pocs mesos amb el títol basílica", ha explicat. 
El també delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha dit, en relació amb aquesta qüestió, que "la imatge de Núria és una talla romànica del segle XII que ha estat sempre molt valorada artísticament". Com a principal motiu de pelegrinatge, en un santuari molt vinculat a la figura de Sant Gil, Martí Bonet ha destacat "la bonica idea d'anar al santuari, a 2.000 metres d'alçada, per demanar fecunditat, tenir fills, una tradició que més recentment s'ha manifestat en el fet de tocar una olla per fer la petició de descendència"
D'altra banda, de Queralt, Josep Martí Bonet ha comentat que "el santuari, preciós, té igualment una gran antiguitat i va acompanyat d'una tradició basada en la presència a la zona d'un pastor que va veure com un dels seus bous s'agenollava davant la descoberta d'una imatge de la Mare de Déu, que ha estat batejada, com altres, amb el sobrenom de Marededéu trobada". Finalment, el canonge i professor d'Història ha subratllat "la bellesa de la Mare de Déu del Claustre, situada al costat de la basílica catedral de Solsona, en una capella". Fins i tot ha assegurat que "és la imatge de la Mare Déu més bonica que hi ha a Catalunya".
Es pot escoltar aquí (minut 28'30") tota la conversa amb  Josep Maria Martí Bonet.

Més actualitat

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

Francesc Roig: “Des de Càritas fa temps que demanem el repartiment solidari i proporcional de migrants” 

Presentació de la memòria anual 2023 de Càritas Catalunya. Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, el primer començant per l'esquerra / Font: Càritas Catalunya

El president de Càritas Catalunya creu que el debat sobre la llei d’estrangeria s’hauria d’abordar des d’un “realisme pràctic i no electoralista”.

11 juliol 2024

Redacció