En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Nus judicial" de "delictes polítics" en "una democràcia molt jove"

Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, han debatut aquest dilluns, en el programa…

16 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, han debatut aquest dilluns, en el programa El Mirador de l'actualitat, sobre el "nus judicial" que afecta actualment Catalunya. Batlló ha assegurat que confia "en la justícia", i que "cada vegada que els jutges Pablo Llarena o Carmen Lamela fan una resolució, s'interpreta políticament però no necessàriament s'ha de fer una lectura política". En aquesta línia, l'advocat ha aclarit que, en el cas de la instrucció sobre el procés independentista, "els delictes són certament polítics, cosa que no vol dir, però, que els processats privats de llibertat siguin presos polítics". Això sí, ha reconegut que "es fa una lectura política d'un tema judicial" i que "s'ha portat un problema polític per la via judicial". En un altre moment, Lluís Batlló ha destacat que "el fet que hi hagi contradiccions o divergències entre el Suprem i l'Audiència Nacional, cosa que vol dir precisament que la justícia funciona". Tot admetent la complexitat i el "llistó massa alt que està posant Llarena", Batlló ha assegurat que "Mariano Rajoy i Junts per Catalunya haurien de seure en una taula per solucionar el problema polític".

Per la seva banda, Puigdollers ha comentat que, "en aquesta societat nostra, s'està perdent la consciència jurídica, amb els conceptes bàsics de convivència i els principis generals del dret que s'han de tenir, com ara que tothom és igual en dignitat". Davant el creixent qüestionament social del caràcter democràtic de l'Estat espanyol, el també advocat ha destacat que "Espanya és una democràcia molt jove, després d'una dictadura de 40 anys i d'antecedents històrics de poca estabilitat democràtica durant el segle XIX i el primer terç del XX, amb canvis de règim constants". En aquesta línia, ha recordat que la consolidació democràtica "costa i no s'improvisa, com es veu en el fet que participants en el règim franquista i opositors van fer ara fa 40 anys un pacte per la democràcia". Xavier Puigdollers ha lamentat que "ara hi ha teòrica separació de poders, però el judicial emana del legislatiu". Igualment ha comentat que les accions judicials contra dirigents independentistes "ho estan trencant tot, perquè això no és com un partit de bàsquet, sinó un conflicte per al qual hem de trobar una solució cap a una societat equilibrada".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 16 d'abril.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció