En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Nus judicial" de "delictes polítics" en "una democràcia molt jove"

Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, han debatut aquest dilluns, en el programa…

16 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, han debatut aquest dilluns, en el programa El Mirador de l'actualitat, sobre el "nus judicial" que afecta actualment Catalunya. Batlló ha assegurat que confia "en la justícia", i que "cada vegada que els jutges Pablo Llarena o Carmen Lamela fan una resolució, s'interpreta políticament però no necessàriament s'ha de fer una lectura política". En aquesta línia, l'advocat ha aclarit que, en el cas de la instrucció sobre el procés independentista, "els delictes són certament polítics, cosa que no vol dir, però, que els processats privats de llibertat siguin presos polítics". Això sí, ha reconegut que "es fa una lectura política d'un tema judicial" i que "s'ha portat un problema polític per la via judicial". En un altre moment, Lluís Batlló ha destacat que "el fet que hi hagi contradiccions o divergències entre el Suprem i l'Audiència Nacional, cosa que vol dir precisament que la justícia funciona". Tot admetent la complexitat i el "llistó massa alt que està posant Llarena", Batlló ha assegurat que "Mariano Rajoy i Junts per Catalunya haurien de seure en una taula per solucionar el problema polític".

Per la seva banda, Puigdollers ha comentat que, "en aquesta societat nostra, s'està perdent la consciència jurídica, amb els conceptes bàsics de convivència i els principis generals del dret que s'han de tenir, com ara que tothom és igual en dignitat". Davant el creixent qüestionament social del caràcter democràtic de l'Estat espanyol, el també advocat ha destacat que "Espanya és una democràcia molt jove, després d'una dictadura de 40 anys i d'antecedents històrics de poca estabilitat democràtica durant el segle XIX i el primer terç del XX, amb canvis de règim constants". En aquesta línia, ha recordat que la consolidació democràtica "costa i no s'improvisa, com es veu en el fet que participants en el règim franquista i opositors van fer ara fa 40 anys un pacte per la democràcia". Xavier Puigdollers ha lamentat que "ara hi ha teòrica separació de poders, però el judicial emana del legislatiu". Igualment ha comentat que les accions judicials contra dirigents independentistes "ho estan trencant tot, perquè això no és com un partit de bàsquet, sinó un conflicte per al qual hem de trobar una solució cap a una societat equilibrada".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 16 d'abril.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció