En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

RELIGIÓ

Octavi Vilà ja és el bisbe de Girona, des del desig de "servir tothom"

La catedral, plena a vessar, ha acollit aquest diumenge l'ordenació episcopal i l'inici del ministeri del nou pastor, abat de Poblet fins al 29 de febrer passat

21 abril 2024

Ignasi Miranda

Redacció

Comparteix

Octavi Vilà ja és bisbe i ha iniciat el seu ministeri episcopal com a nou titular de la diòcesi de Girona. Ha estat durant una missa celebrada aquest diumenge a la tarda a la catedral gironina, on el nou prelat ha estat acompanyat per la comunitat monàstica de Poblet. Ràdio Estel ha retransmet la missa en directe.

El bisbe de Girona, Octavi Vilà | FOTO: Àngel Almazan (Bisbat de Girona)
El bisbe de Girona, Octavi Vilà | FOTO: Àngel Almazan (Bisbat de Girona)

Vilà era abat de la comunitat monàstica de Poblet fins que es va fer públic el nomenament episcopal el 29 de febrer passat, però aquest diumenge no només ha estat acompanyat per representants d'aquesta comunitat, sinó també pels bisbes de Catalunya i d'algunes altres diòcesis, així com per un bon nombre de preveres i diaques, tant de Girona com de fora.

La celebració en què Octavi Vilà ha pres possessió del nou càrrec com a bisbe de Girona, ha estat presidida per l'arquebisbe metropolità de Tarragona, Joan Planellas, que l'ha ordenat, i concelebrada pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, pel nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, i per molts altres pastors, sacerdots i diaques assistents.

La presa de possessió d'Octavi Vilà com a bisbe de Girona ha estat concelebrada pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona

El ritu de l'ordenació episcopal i presa de possessió de la seu ha estat la part central de la celebració. Després de la proclamació de l'Evangeli, s'ha fet la presentació de l'escollit i la lectura del mandat apostòlic, el document del Papa que acredita el nomenament d'Octavi Vilà com a bisbe de Girona.

A continuació, l'arquebisbe Joan Planellas ha pronunciat l'homilia, on s'ha referit al lema episcopal triat per Fra Octavi, praesis ut prodes, expressió de sant Bernat de Claravall, fundador del Cister, que significa «sigues al capdavant per servir» (Tractat sobre la Consideració, III,2). El també president de la Tarraconense ha invitat Octavi Vilà a ser fidel a aquest vincle entre autoritat i servei, en sintonia amb el compromís del Papa Francesc en aquesta línia. "El bisbe ha d'assumir, com Jesús, la càrrega que suposa anar a contracorrent, anar en contra i, per tant, contrariar", ha dit Planellas. "Aquests són els pensaments que t'han d'envair el cor, estimat Octavi", ha continuat.

A més, ha donat alguns consells al bisbe. "Com a bisbe, tal com va fer Crist, hauràs d'exculpar molt (...). Com a bisbe, hauràs d'aconsellar molt, però teològicament, és a dir, des de Déu, des de la seva mirada". "Aquest consell, a més, l'exerciràs en el marc d'una Església sinodal, i, per tant, demanant el bon consell a aquells a qui pertoca".

L'arquebisbe Joan Planellas s'ha referit al lema episcopal triat per Fra Octavi, 'praesis ut prodes'

Acabada la predicació, el ritu d'ordenació ha continuat amb la promesa de l'escollit (en diàleg amb l'arquebisbe de Tarragona), el cant de la Lletania dels Sants amb Octavi Vilà prostrat a terra, la imposició de mans amb la pregària d'ordenació a continuació i finalment tots els ritus complementaris: la unció del cap amb oli i el lliurament del llibre dels evangelis, l'anell, la mitra i el bàcul

Immediatament, el ja nou bisbe de Girona ha ocupat la seu per presidir la celebració des de la Professió de Fe (el Credo) i ha continuat amb tota la litúrgia de l'Eucaristia. Al final, el nou pastor ha dedicat unes paraules d'agraïment i salutació a tothom, moment en què ha expressat el seu desig de ser un bon servidor de les comunitats cristianes i de la societat dins el territori de la diòcesi, fent seu el missatge de l'evangeli d'aquest diumenge IV de Pasqua, en què Jesús es presenta com "el bon pastor".

La proximitat d'un home senzill

Hi ha hagut dos moments en què Octavi Vilà s'ha mostrat més proper a la gent. El primer ha estat la seva arribada a la catedral, on ha estat rebut a la porta pel Capítol, el Col·legi de Consultors i un grup de fidels, laics i laiques, representants de diverses realitats diocesanes de Girona. El segon, la salutació del bisbe electe a tots els presents, que se li han pogut acostar als peus del presbiteri.

A més dels bisbes i preveres concelebrants, diaques assistents i molts religiosos, religioses, laics i laiques de la diòcesi, han participat en la celebració diverses autoritats civils, entre elles l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol.

Octavi Vilà, fill de Tarragona, arriba a la condició de bisbe als seus 62 anys i després d'una vocació sacerdotal i monàstica tardana. Va entrar a Poblet a finals del 2005 i es va ordenar sacerdot el 2015. Abans, havia estat ordenat diaca, concretament el 21 d'abril de 2014. Per tant, l'ordenació episcopal arriba curiosament tot just 10 anys després de la de diaca, un període que supera tots els rècords de brevetat per a un prevere abans d'arribar a ser bisbe.

L'ara bisbe de Girona no perd canònicament la condició de monjo cistercenc, tot i que l'acceptació del nomenament episcopal comporta posar-hi per sobre l'autoritat del Papa i prioritzar el seu servei pastoral als diocesans de Girona. Queda enrere la vida monàstica d'un home senzill, de poques paraules, compromès amb la documentació i l'estudi de la història, i alhora neix la vida d'un nou bisbe cridat a governar la diòcesi de Girona des del seu carisma de monjo que, també des de l'experiència d'abat, combina la pregària i el treball.

ESCOLTA EL PROGRAMA EMÈS A RÀDIO ESTEL AMB COMENTARIS D'IGNASI MIRANDA!

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

RELIGIÓ

El Papa nomena nou bisbe de Girona l'abat de Poblet, Octavi Vilà

Octavi Vilà a Poblet, el setembre de 2023 | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, Vilà anuncia per a aquest divendres una primera visita a la seva nova diòcesi

29 febrer 2024

Redacció