En directe

Tot anirà bé

ESGLÉSIA CATALUNYA

Omella demana que els catalans "no caiguin en la confrontació"

El cardenal Joan-Josep Omella ha expressat aquest dilluns el seu desig que els catalans "no caiguin en la temptació de la divisió, de la confrontació…

24 setembre 2018

@IgnasiMiranda/Macià Grau

Comparteix
El cardenal Joan-Josep Omella ha expressat aquest dilluns el seu desig que els catalans "no caiguin en la temptació de la divisió, de la confrontació i de la imposició de les pròpies maneres de veure i construir el món". En forma de pregària a la Mare de Déu i durant l’homilia de la Missa pontifical de la Mercè, l’arquebisbe de Barcelona ha fet una crida a “buscar i afavorir tot allò que permeti viure en comunió, en respecte i en pau”. L’Ofici Solemne, en la festa de la patrona de Barcelona, ha reunit a la Basílica de la Mercè centenars de creients en una Eucaristia concelebrada pel cardenal Lluís Martínez Sistach, els bisbes de Terrassa, Josep Àngel Saiz, i Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, els auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Antoni Vadell, i de Terrassa, Salvador Cristau, l’arquebisbe veneçolà Ulises Gutiérrez, l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i desenes de preveres, amb l’assistència de diversos diaques. Entre les autoritats, han estat presents el president de la Generalitat, Quim Torra, l’inspector general de l’exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara, els regidors de l’Ajuntament Xavier Trías, Carina Mejías, Alfred Bosch i Alberto Fernández Díaz, i la sotsdelegada del govern espanyol a Barcelona, Montserrat García Llovera.
La Missa  pontifical ha estat, aquesta vegada, molt marcada pels 800 anys de l'Orde de la Mercè, l'endemà de la gran celebració d'acció de gràcies a la Catedral de Barcelona. El cardenal Omella ha agraït al mestre general dels mercedaris, Juan Carlos Saavedra, la gran aportació del seu carisma, "gràcies al qual la commemoració ha sobrepassat la ciutat" on va néixer l'orde l'any 1218. L'arquebisbe de Barcelona ha destacat que "l'obra mercedària és un arbre frondós que es ramifica als cinc continents" i que "ha suscitat diverses congregacions de vida activa, de vida contemplativa i també associacions de laics". A més d'elogiar la gran feina d'alliberament que els mercedaris desenvolupen a les presons i en llocs d'exclusió, Omella ha assegurat que, "per a aquells que confien en el Senyor, per a aquells que tenen l'esperança posada en ell, no hi ha cap circumstància, encara que sigui molt adversa, que els faci perdre la humil i tenaç esperança". Al final de la Missa, com marca la tradició, concelebrants, autoritats civils i molts dels participants laics i laiques han pujat a venerar la imatge de la Mare de Déu al cambril de la basílica. Finalment destaquem un altre dels elements populars de l'Eucaristia: l'ofrena que han presentat alguns representants de les cases regionals presents a Barcelona.
Acció de gràcies pels 800 anys dels Mercedaris a la Catedral de Barcelona
D'altra banda, diumenge al migdia, el cardenal Omella també va presidir, en aquest cas a la catedral, la Missa d'Acció de Gràcies pels 800 anys del naixement de l'Orde de la Mercè. Entre les personalitats en destaca la presència del bisbe d’Urgell, l'arquebisbe Joan-Enric Vives, i molts mercedaris d'arreu del món, entre ells el mestre general, Juan Carlos Saavedra. Després de l’homilia, tots van renovar els seus vots davant del pastor diocesà. Durant l’homilia, l'arquebisbe de Barcelona va aprofitar per recordar els inicis de l’orde a la mateixa catedral  i amb la presència del rei Jaume I, el bisbe Berenguer de Palou i Sant Pedre Nolasc. Tots ells van celebrar, aquell 10 d’agost de 1218, l’acte fundacional a l’altar de Santa Eulàlia. 
El cardenal Omella també va donar les gràcies als mercedaris perquè segueixen "sent uns grans defensors de la llibertat i la dignitat de l’ésser humà”; i ha recordat la carta que el Papa Francesc va enviar a Saavedra per felicitar als mercedaris: “Com el Sant Pare us va dir, sou rostres misericordiosos, que heu emès el vot de redempció i sang, i molts fins i tot heu sofert captiveri i inclús martiri”.  Finalment, el purpurat va felicitar de tot cor a tota la família mercedària, devota de la patrona de l’arxidiòcesi de Barcelona, per la seva gran tasca a favor de l’acompanyament pastoral i humà, als presos i als seus familiars. Tal i com ha expressat, la seva “feina a les presons ha estat i seguirà sent notabilíssima”.

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció