En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Omella demana que "la divisió no faci efecte en nosaltres"

L’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, ha demanat aquest dijous, adreçant-se a autoritats civils, institucions i entitats, que “no es tornin a posar sobre la taula…

24 setembre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
L’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, ha demanat aquest dijous, adreçant-se a autoritats civils, institucions i entitats, que “no es tornin a posar sobre la taula temes que obren ferides, que divideixen, quan hi ha qüestions més urgents que reclamen la nostra atenció i una solució”. Ha estat durant l’homilia de la Missa pontifical de la Mercè, celebrada a la Basílica de la patrona de l’arxidiòcesi i de la Província Eclesiàstica i transmesa en directe per Ràdio Estel, en què el cardenal Omella ha recordat els qui pateixen més, especialment en aquest temps de pandèmia, alhora que ha tingut paraules de proximitat amb "tots els presos" i els qui tenen diferents captivitats en la societat actual. El purpurat ha destacat igualment que, “amb l’anterior crisi econòmica, la bretxa entre rics i pobres es va fer més gran i es va cronificar, i ara està passant el mateix, una realitat no ens pot deixar tranquils”. El també president de la Conferència Episcopal Espanyola ha avisat, a més, que hi ha temes urgents que només es poden resoldre "tots units", alhora que ha demanat rebutjar "qualsevol ideologia excloent".
El cardenal Omella ha demanat a la Mare de Déu que "ens concedeixi la força necessària per créixer en comunió" i que "el dimoni de la divisió que camina rondant per tot arreu, com també el de la crítica i el del recel i la sospita, no faci efecte en nosaltres". També ha pregat a la patrona de Barcelona que intercedeixi per protegir "els nostres governants, molts dels quals porten Maria en el seu cor".  El purupurat ha elevat la seva invocació, a més, perquè la Mare de Déu "doni als responsables de governar encert en les seves decisions, perquè promoguin la justícia, la pau, la llibertat i la convivència pacífica i fraterna". Igualment ha expressat el seu desig que els dirigents de la vida pública "tinguin en compte en les seves actuacions, de manera especial, els més pobres i necessitats i que treballin pel bé de tots i no pas d'uns pocs". Finalment ha posat en les mans de la Mercè la petició que els polítics "rebutgin qualsevol ideologia excloent".
En un altre moment, Omella ha subratllat que "vivim temps complexos i complicats en els àmbits polític, laboral i social", i que "la pandèmia no ens deixa gaire espai per respirar", motiu pel qual ha assegurat que cal ser "testimonis coherents" de Jesús. També ha demanat "perdó si en alguns moments els cristians no han estat bons testimonis". I seguint en el terreny social, l'arquebisbe de Barcelona ha destacat que Càritas li ha explicat que "la bretxa de la desigualtat i la pobresa és cada vegada més gran i s'ha cronificat". En la mateixa línia, ha afegit que "és fàcil parlar però molt més difícil comprometre's". Finalment el prelat ha revelat que el Papa li va explicar recentment que el cardenal Konrad Krajewski, almoiner del Vaticà, es va allotjar ara fa uns dies en un alberg per a transeünts, quan va ser enviat a un dels països que estan patint més la crisi. "Jo no sé si seria capaç de fer això", ha reconegut.

Celebració amb autoritats, però amb menys concelebrants i poble

Joan-Josep Omella ha presidit la Missa pontifical, com sempre fa el titular de l'arxidiòcesi cada 24 de setembre al matí, amb els bisbes de Terrassa, Josep-Àngel Saiz, i Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, com a concelebrants principals. Igualment han concelebrat els bisbes auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Toni Vadell, i de Terrassa, Salvador Cristau, en una basílica de la patrona de Barcelona que només ha pogut acollir un aforament de feligresos reduït per les mesures contra el contagi del Covid-19. A l'altar, entre altres ministres ordenats i alguns acòlits, hi havia els diaques assistents Ramon Ollé i Pere Pardo. D'altra banda, entre les autoritats civils, destaca la presència del primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Jaume Collboni, el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i alguns regidors de diversos grups municipals. Igualment hi han estat l'inspector general de l'exèrcit, Fernando Aznar, la comissària dels Mossos Cristina Manresa i el cap de la Guàrdia Urbana Pedro Velázquez. La consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, que havia anunciat la seva assistència, finalment s'ha excusat perquè havia de participar en un funeral el mateix dijous al matí.
La celebració solemne de les 10.30 ha estat el moment públic més intens dins una jornada de gran tradició, tant al santuari de la Mare de Déu de la Mercè com arreu de Barcelona. La presència d'entitats i representants de cases regionals, això sí, ha quedat aquest any reduïda pel Covid. El rector de la basílica, Fermín Delgado, havia insistit aquests dies que el 24 de setembre sempre es fa un esforç per oferir moltes celebracions de l'Eucaristia i que l'església està oberta tot el dia. Això, amb la novena i altres tradicions populars i devocionals, ha donat una forma molt digna, de tota manera, a la festa de la també patrona de l'arxidiòcesi i de la Província Eclesiàstica, malgrat les necessàries i obligades restriccions per la crisi sanitària.
AQUÍ podeu escoltar TOTA LA MISSA PONTIFICAL

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció