En directe

Vespres

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

Omella entra a Barcelona demanant “una Església que no tanqui Jesucrist” i exaltant “l’agraïment i el perdó” en família

Joan-Josep Omella ja és l’arquebisbe titular de Barcelona. La Basílica de la Sagrada Família, a la capital catalana, acollia aquest diumenge la Missa de les…

27 desembre 2015

Redacció

Comparteix

Joan-Josep Omella ja és l’arquebisbe titular de Barcelona. La Basílica de la Sagrada Família, a la capital catalana, acollia aquest diumenge la Missa de les Famílies, tradicional celebració els últims anys coincidint amb el diumenge de l’octava de Nadal, festa precisament de la Sagrada Família. En aquesta celebració, el nou pastor s’ha presentat davant el poble amb un nou estil, des de la sobrietat i la proximitat que marquen la seva personalitat, sobretot en els gestos i en les paraules. Aquesta concelebració s’ha fet tot just l’endemà de la Missa de presa de possessió i inici del ministeri episcopal a la Catedral de Barcelona. Omella, en aquesta doble entrada a l’arxidiòcesi, ha plantejat tot un programa de servei amb diverses reflexions interessants entre les quals dues són especialment destacables: “No ens podem ancorar en vells mètodes o en ideologies mundanes. L’Església, quan s’autoerigeix en el centre de la seva missió, pretén tancar Jesucrist a en el seu interior i no el deixa sortir”, assegurava dissabte a la Catedral. “En el matrimoni, escolteu allò que no diu l’altre. La comunió i el diàleg, l’alegria i el goig, que s’enforteix l’acció de gràcies, és l’essència de la família, juntament amb el perdó”, comentava aquest diumenge a la Sagrada Família.

En el Dia de la Família, amb el lema “La família, casal de misericòrdia”, Joan-Josep Omella ha presidit una concebració eucarística, a la basílica d’Antoni Gaudí, en què ha recordat que “són molts els matrimonis que viuen en la fidelitat, que s’estimen i que s’agraeixen els dons mutus, perquè és molt important l’agraïment, com també el perdó”. El nou arquebisbe de Barcelona ha presentat, en un to molt planer, dues imatges de situacions familiars senzilles i molt interpeladores, viscudes per ell quan era “capellà de poble”. Una és “la preparació acurada d’una taula de dinar feta per una mare de família que notava que la seva família no li agraïa tot el servei que dedicava a la llar”. L’altra és el testimoni “d’un matrimoni que, en un sopar, va explicar que l’home i la dona portaven setmanes sense parlar-se perquè el marit deia que s’havia cansat de demanar sempre ell perdó”. L’arquebisbe ha explicat que ell va demanar-li que “per una vegada més, tornés a fer aquesta petició de disculpes, i finalment ho va fer, un gest que va provocar la reconciliació d’aquella parella”. “Veieu com és de fàcil i de bonic el perdó i la misericòrdia per fer sòlids els matrimonis?”, ha conclòs Omella. Finalment, ha recordat la crida del papa Francesc “a no anar a dormir sense una reconciliació entre els esposos, encara que es tirin els plats pel cap”. Com a detall anecdòtic, Joan-Josep Omella ha pronunciat l’homilia sense llegir cap paper i dret des de l’ambó, amb l’argument que així se situava “molt més a prop del poble”.

La Missa de les famílies s’ha celebrat aquest diumenge amb el cardenal i arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach, el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull i el secretari emèrit del Pontifici Consell per a la Pastoral de la Salut, el navarrès José Luis Redrado (OSJD), com a concelebrants principals. L’Eucaristia ha estat també concelebrada per una vuitantena de sacerdots i assistida per diversos diaques, amb Ramon Ollé (a l’altar) i Josep Vidal (a la paraula) com a assistents principals, tot plegat amb el delegat diocesà de Litúrgia, el prevere Joan Obach, com a mestre de Cerimònies. D’altra banda, entre les autoritats civils, destaca la presència del conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, i el regidor de l’Ajuntament de Barcelona i exalcalde Xavier Trias. La Sagrada Família, aquesta vegada, estava plena de gom a gom amb més de 4.000 persones entre el poble.

Abans de la Professió de Fe, tot just després de l’homilia, els matrimonis que celebraven aquest any 25, 50, 60 o més anys de casats han renovat el seu compromís en un gest per al qual una de les parelles ha exposat des de l’altar la pregària d’acció de gràcies. Després, en el moment de les ofrenes, representants de diverses famílies han presentat cinc ciris i també el pa i el vi. Aquests, juntament amb la recitació final de la pregària de la Sagrada Família, conduïda pel mateix arquebisbe Omella, han estat els moments més significatius de la Missa aquest diumenge a la tarda.

Entrada també molt festiva, aquest dissabte a la Catedral

Tot l’intens cap de setmana començava dissabte quan l’arquebisbe Joan-Josep Omella arribava a la porta principal de la Catedral de Barcelona, acompanyat pel nunci del Papa a Espanya i Andorra, Renzo Frattini, i pel seu predecessor, el cardenal Lluís Martínez Sistach, ara ja arquebisbe emèrit. El nou pastor electe va ser presentat davant el degà del Capítol Catedral, Joan Guiteras, que va oferir-li la relíquia de la Santa Creu, titular de la seu barcelonina, i el salpasser amb l’aigua beneïda. Omella va fer immediatament l’aspersió al mateix exterior de la catedral. En aquell moment, es va produir l’entrada, passant per la Capella del Santíssim, on el nou arquebisbe es va aturar uns moments a pregar, fins a arribar a la sagristia, on es va revestir per a l’inici de la celebració.

La Missa va seguir el desenvolupament normal en aquests casos, amb un bisbe ja ordenat que passa d’una diòcesi a una altra. Després de les paraules inicials de Martínez Sistach i del nunci Frattini, es va produir formalment ja la presa de possessió. El secretari general de l’Arquebisbat de Barcelona, Sergi Gordo, va llegir les Lletres Apostòliques del nomenament i, immediatament, Joan-Josep Omella va rebre el bàcul de mans de Renzo Frattini per passar a ocupar ja la seu, amb el bàcul, com a nou arquebisbe titular.

En l’homilia, Omella va recórrer a tres imatges bíbliques: Abraham (sortir de la pròpia terra), Jeremies (les forces són limitades, però no s’ha de tenir por) i Jesús a l’evangeli de Joan (evangelitzar). Després de manifestar la seva proximitat a tot el teixit eclesial de Barcelona “sense excloure ningú”, el nou arquebisbe va fer una crida a tothom “a ser veritablement missioners humils i valents de la Bona Nova de Jesús”. També va recordar que “ens toca predicar la Bona Nova de Jesús en aquesta gran ciutat de Barcelona, en què hi ha corrents secularitzants i sevularitzats, alhora que també cristians exemplars amb una identitat inequívoca”. I referint-se al seu lema episcopal, “Per l’entranyable misericòrdia del nostre Déu”, l’arquebisbe Joan-Josep va recordar especialment “els més pobres i petits, que són els preferits del Senyor”.

Aquesta Missa d’inici del ministeri episcopal, amb la catedral també plena, va comptar amb la presència d’algunes autoritats civils, entre les quals destaquen la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i el director dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció