En directe

La Caravana

ESGLÉSIA CATALUNYA

Omella: "Ser cardenal és ocupar els primers llocs i ser els últims"

La Basílica de la Sagrada Família ha acollit aquest diumenge la Missa d'Acció de Gràcies per la creació de Joan-Josep Omella com a nou cardenal.…

2 juliol 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
La Basílica de la Sagrada Família ha acollit aquest diumenge la Missa d'Acció de Gràcies per la creació de Joan-Josep Omella com a nou cardenal. Davant de molts centenars de creients que omplien el temple d'Antoni Gaudí, l'arquebisbe de Barcelona ha donat les gràcies a tothom per la seva participació i "perquè el Sant Pare ha concedit a Barcelona, en la persona del seu actual pastor, que un cardenal estigui al capdavant de l'arxidiòcesi". En l'homilia, després d'explicar què és un purpurat, reivindicant el significat original d'aquesta dignitat en l'etimologia de "cardo o frontissa com a punt de suport per ajuda el Papa i ser el seu conseller", Omella ha recordat que "honor i dignitat, com també l'autoritat, és un servei com el del Papa està davant tots els fidels".
El cardenal arquebisbe ha comentat la confessió de Pere, davant la pregunta de Jesús "qui diu la gent que sóc jo?", per reflexionar sobre la rèplica del mateix Jesús en què anuncia que "el Fill de l'Home (el Messies i el salvador) ha de patir".  En aquesta línia, ha exaltat els contrastos de la dignitat de purpurat: "La porpra és també el vermell de la sang que els cardenals estan disposats a donar, fins a l'última gota, per l'Església; i ocupar els primers llocs també comporta ser els últims i els servidors de tots". Com a conclusió, Joan-Josep Omella ha assegurat que "els cardenals, malgrat la seva pompa externa, han de ser senzills, sincers, i donar testimoniatge del Redemptor". En un altre moment, l'arquebisbe de Barcelona ha destacat altres signes cardenalicis, sobretot la concessió de "la Basílica de la Santa Creu de Jerusalem, com a cardenal prevere", i també l'anell, que "té un gran simbolisme perquè es rep del Papa com a signe del matrimoni amb Roma i amb l'Església universal, de comunió amb la seu del Sant Pare i dels seus successors".

Al final de la celebració, el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull ha adreçat unes paraules a Omella, com a felicitació i com a missatge de comunió en nom de tota l'Església diocesana. En aquest context, ha recordat i ha fet seu un fragment de les paraules que el nou cardenal va pronunciar en nom dels 5 nous creats en l'inici del Consistori: "Estem  convocats per la Vostra Paternitat Universal des d’Esglésies geogràficament distants, però agermanades per la seva fidelitat a l’evangeli en circumstàncies no sempre fàcils i, en alguns casos, fins i tot dramàtiques. Testimonis del sosteniment de l’única Església de Jesucrist que subsisteix en comunitats provades tant pel desgast de la incredulitat, com per la guerra, per la pobresa, o que han compartit el dolor de la mort violenta del propi bisbe en defensa de l’evangeli dels pobres. Tot just ara, la joia d’aquests pobles ressona també en els nostres cors".
I en les últimes paraules abans de la benedicció, Omella ha recordat algunes vivències de l'experiència viscuda aquesta setmana passada a Roma, entre elles la visita que els 5 nous cardenals van fer al Papa emèrit Benet XVI després del Consistori. "Em vaig presentar i li vaig dir que era l'arquebisbe de Barcelona, tot recordant la històrica visita que va fer a la Sagrada Família per a la dedicació. Benet XVI va transmetre'm una abraçada per al cardenal Lluís Martínez Sistach, perquè l'estima molt", ha explicat. En aquest moment, ha demanat un emotiu aplaudiment per al seu predecessor.
L'Eucaristia, presidida per Omella, ha tingut com a concelebrants principals el mateix arquebisbe emèrit de Barcelona, el bisbe emèrit de Girona Carles Soler, el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull i l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler. A més de nombrosos preveres que també han concelebrat, han assistit com a diaques assistents Ramon Ollé i Jordi-Albert Garrofé, i ha actuat com a mestre de cerimònies el delegat diocesà de Litúrgia, Joan Obach. Entre les autoritats civils presents, hi va ser el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell.

Més actualitat

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció