El Papa s’ha reunit aquest dijous amb alguns petits pacients de l’Hospital Pediàtric Nen Jesús de Roma, amb els seus familiars i una representació del personal sanitari i dels voluntaris, com també de les religioses i dels capellans del centre. En total, l'Aula Pau VI ha acollit unes 7.000 persones en un clima entranyablement prenadalenc i familiar, de gran alegria i commoció. Alguns testimonis també han expressat la seva vivència del patiment i la malaltia. El pontífex ha assegurat que la resposta al sofriment dels infants es troba a la creu. Ha destacat que "només s'ha de mirar el crucifix i deixar que sigui ell qui ens doni la resposta, per sobre d'estudis de teologia o lectura de llibres". El Sant Pare ha afegit que no vol "vendre receptes que no serveixen, perquè aquesta és la realitat: el plor i el dolor com Jesús a la creu". També ha assegurat que "només la tendresa, les carícies, la proximitat i el plor, plorar amb ell o amb ella" ajuda a veure el sentit del patiment.
En la mateixa línia, Francesc ha recordat la importancia de l’exemple que els adults poden donar als nens i nenes. "Ensenyem coses als nens i, després, no les fem els adults", ha comentat. Igualment ha recordat que "dir gràcies, simplement perquè som davant d'una persona, és un medicament contra el refredat de l'esperança, una lletja malaltia contagiosa". El Papa ha conclòs aquest pensament dient que "donar les gràcies alimenta aquella esperança en què, com diu Sant Pau, hem estat salvats", una esperança que "és la benzina de la vida cristiana, ja que ens fa anar endavant cada dia".
Han estat a l'audiència nens i nenes provinents d'Itàlia i de les 'perifèries del món'. Infants procedents de l'Argentina, Veneçuela, Pakistan, Nepal, Rússia, el Líban, Moldàvia, Ucraïna, Bulgària, Albània, Sèrbia, Polònia, el Congo i Nigèria han ocupat les primeres files. També s'hi han fet presents 15 nens de la República Centreafricana, acompanyats pel cardenal arquebisbe de Bangui, Dieudonné Nzapalainga. Recordem que l'Hospital Nen Jesús, fundat el 1869, va ser el primer centre pediàtric d'Itàlia. El 1924 va ser donat per la família Salviati a la Santa Seu. Per una antiga tradició, està encomanat al cardenal secretari d'Estat, com una obra molt present en el cor del Sant Pare.
La predicació de Joan Baptista, en la reflexió eucarística
D'altra banda, la predicació de Joan el Baptista ha estat aquest dijous al matí el principal motiu de la reflexió que Francesc ha fet en l'homilia de la Missa a la capella de la Casa de Santa Marta. A l'Evangeli del dia, Jesús pregunta a la multitud què és el que ha anat a veure al desert, on vivia el Baptista que predicava i batejava. Tots anaven a trobar-lo, també els fariseus i els doctors de la llei, però per jutjar-lo. El Sant Pare l'ha qualificat de "més que un profeta, gran com ningú i l'últim dels profetes". En el mateix sentit, ha destacat que Joan Baptista "predicava amb força, i no deia precisament coses boniques als fariseus, als doctors de la llei, sinó que els titllava de cria d'escurçons, sense embuts, perquè era fidel a la seva vocació i a la veritat".
Després de comentar també que "Joan Baptista era comprensiu amb la gent, incloent-hi publicans i pecadors públics", el Papa ha recordat que "va ser un pastor que entenia la situació del poble i l'ajudava a anar endavant amb el Senyor". Igualment ha aclarit que "tenia els seus dubtes, ja que els grans es poden permetre dubtar, com li va passar a la presó". El bisbe de Roma ha reivindicat i ha defensat "la veritat a l'hora de dir les coses, sense mitges tintes, com una recepta també per al nostra temps".
Missatge per a la Jornada Mundial del Malalt
"La sorpresa davant les obres que Déu realitza: El Totpoderós obra en mi". Aquest és el tema del missatge del pontífex per a la XXV Jornada Mundial del Malalt 2017, que se celebrarà el proper 11 de febrer, en la festa de la Mare de Déu de Lourdes.
En el seu missatge, el Sant Pare recorda que aquesta jornada, instituïda per Sant Joan Pau II l'any 1992, "constitueix una ocasió per parar especial atenció a la situació dels malalts i de tots els qui pateixen en general, alhora que és una crida dirigida als qui s'entreguen a favor seu". Dins aquest compromís, Francesc ha situat "els familiars, els agents sanitaris i voluntaris, que agraeixen la vocació que el Senyor els ha donat d'acompanyar els germans malalts".
El Papa destaca igualment que la celebració de l'11 de febrer "renova en l'Església la força espiritual per realitzar, de la millor manera possible aquesta part essencial de la seva missió, que inclou el servei als últims, als malalts, als exclosos i marginats". En aquest sentit, presenta "les trobades de pregària, les litúrgies eucarístiques i la unció dels malalts, la convivència amb els malalts i les reflexions sobre temes de bioètica, teològiques i pastorals que se celebraran a aquells dies a Lourdes" com una aportació nova a aquest important servei.
En expressar la seva unió ja des d'ara espiritualment a tots els malalts, el pontífex expressa la seva "proximitat a tots els qui viuen l'experiència del sofriment i les seves famílies", alhora que agraeix la generositat a "tots els qui, segons les seves diferents ocupacions i en tots els centres de salut repartits per tot el món, treballen amb competència, responsabilitat i dedicació per al seu alleujament, la seva salut i el seu benestar diari". Finalment el Papa renova la seva "proximitat als metges, als infermers, als voluntaris i a tots els consagrats i consagrades que es dediquen a servir els malalts i necessitats". També exposa un reconeixement "a les institucions eclesials i civils que treballen en aquest àmbit i a les famílies que tenen cura amb amor dels seus familiars malalts".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 15 de desembre.