En directe

La taula de l'Evangeli

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

ESGLÉSIA ESPANYA

ESGLÉSIA MÓN

El Papa rep aquest dimarts tota la Conferència Episcopal Espanyola

Els bisbes d'Espanya, convocats pel Dicasteri per al Clergat, coneixeran les conclusions de la visita que dos enviats del Pontífex van fer a principis d'any als 45 seminaris

28 novembre 2023

Redacció

Comparteix

Tota la Conferència Episcopal Espanyola es reuneix aquest dimarts amb el Papa Francesc. Els bisbes espanyols estan convocats pel Dicasteri per al Clergat i els Seminaris de la Santa Seu. Principalment, és per conèixer les conclusions d'un informe que analitza la situació dels seminaris espanyols.

El Papa rep la Conferència Episcopal Espanyola
El Papa rep la Conferència Episcopal Espanyola | FOTO: Conferència Episcopal Espanyola

Ara bé, la trobada es produeix just uns dies després de la presentació de l'informe del Defensor del Poble sobre abusos a menors a l'Església, amb les reaccions posteriors sobretot per l'enquesta de GAD-3 i les extrapolacions.

La reunió es manté malgrat que un "problema d'inflamació pulmonar" havia impedit al Pontífex aquest diumenge resar l'Àngelus a la plaça de Sant Pere (sortint a la finestra) i l'havia obligat a anul·lar les audiències de dissabte. El director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Matteo Bruni, ha confirmat aquest dilluns que l'estat de salut del Papa és bo, que no té febre i que la seva situació respiratòria millora.

La reunió es manté malgrat el "problema d'inflamació pulmonar" del Papa

L'objectiu de la trobada

L'objectiu d'aquesta trobada del Sant Pare amb tots els membres de la Conferència Episcopal Espanyola és abordar les conclusions del treball realitzat pels bisbes que van visitar els seminaris d'Espanya al principis d'aquest any 2023. L'arquebisbe de Mèrida Badajoz, José Rodríguez Carballo, ha afirmat que la trobada amb el Sant Pare "tractarà únicament dels seminaris" i "no entrarà la qüestió dels abusos".

El també exsecretari del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada ha dit, a més, que l'informe dels bisbes uruguaians que van visitar els seminaris a Espanya "potser comportarà alguna reforma estructural, com ara la unió d'alguns dels seminaris". Rodríguez Carballo, a partir de fonts properes al Dicasteri per al Clergat, ha explicat també que la visita dels bisbes espanyols a Roma "se centra en els reptes de l'admissió i l'acompanyament de la vocació dels futurs sacerdots" al fil de l'informe dels dos bisbes uruguaians que van visitar els seminaris espanyols.

El Papa es reuneix amb la Conferència Episcopal Espanyola el 28 de novembre de 2023
Una imatge de la reunió entre la Conferència Episcopal Espanyola i el Papa | FOTO: José Maria Gil Tamayo, arquebisbe de Granada

L'arquebisbe de Mèrida Badajoz, José Rodríguez Carballo, ha afirmat que la trobada amb el Sant Pare "tractarà únicament dels seminaris" i "no entrarà la qüestió dels abusos"

L'arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d'Urgell, copríncep d'Andorra i president de la Comissió per als Seminaris i el Clergat a la Conferència Episcopal Espanyola, explicava a Ràdio Estel que la reunió és un signe de "relativa normalitat". L'arquebisbe Vives recordava que l'origen i el motiu d'aquesta convocatòria és la visita que dos prelats enviats pel Pontífex van fer a principis d'aquest any als 45 seminaris espanyols. També va reconèixer que "és el camí que la Santa Seu i el Sant Pare fan habitualment, com si fos una ITV per veure com estan les coses, concretament els seminaris, com també passa amb el govern de les diòcesis, per exemple".

L'arquebisbe Joan-Enric Vives admetia, això sí, que la convocatòria ha sorprès una mica la Conferència Episcopal, tot i que l'ha valorada positivament. "És una mica inèdita, però el fet que el Papa o els seus col·laboradors vulguin veure els bisbes per algun motiu concret és positiu, tot i que serà una trobada breu, tot un matí", comentava.

La reunió del Papa amb la Conferència Episcopal el 28 de novembre de 2023
Tota la Conferència Episcopal Espanyola ha viatjat al Vaticà a reunir-se amb el Papa | FOTO: José Maria Gil Tamayo, arquebisbe de Granada

La reunió podria comportar alguna reforma estructural, com ara la unió d'alguns dels seminaris

El bisbe d'Urgell i president de la Comissió per als Seminaris i el Clergat de l'Episcopat espanyol confirmava que els bisbes arriben a aquesta reunió a Roma sense saber gairebé res de l'informe elaborat per la Santa Seu després de la visita als seminaris. Joan-Enric Vives anunciava des de Ràdio Estel que, després de la trobada d'aquest dimarts, els bisbes espanyols informaran sobre els temes tractats, entre els quals reconeixia que també poden sortir els abusos en l'Església i qüestions derivades de la recent primera assemblea general del Sínode.

Escolta la notícia i l'opinió de Roberto Moreno, corresponsal de la revista Catalunya Cristiana a Roma.

Entrevista a Roberto Moreno, corresponsal de Catalunya Cristiana a Roma

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció