En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Participa en l'enquesta: Cal tancar els Centres d'Internament (CIEs)? Sergio Santamaría (PP): "Calen respostes integrals"

Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio Estel: S'haurien de tancar els Centres d'Internament per a Estrangers (CIEs)? Aquesta setmana encetem nou tema a l'espai #elpitjordelpitjor de Laura Aznar. El diputat…

16 febrer 2015

Redacció

Comparteix

Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio EstelS'haurien de tancar els Centres d'Internament per a Estrangers (CIEs)? Aquesta setmana encetem nou tema a l'espai #elpitjordelpitjor de Laura Aznar.


El diputat del PP Sergio Santamaria ens ha acompanyat aquest dimecres dimecres i ha afirmat, en primer lloc, que la justificació dels CIES ve marcada per normativa europea. “La immigració irregular s’ha d’abordar amb respostes integrals i el que estem fent és complir amb la legislació europea”, ha afegit. Santamaria s’ha referit al criteri de les autoritats que fan efectives les detencions, i ha explicat que aquestes responen a la situació d’estància irregular a Espanya d’una persona, que no pot acreditar permís de residència ni de treball. “No és per una qüestió d’antecedents penals”, concreta. En aquesta línia, ha aclarit que “el 85% de les persones que estan en els CIEs pendents d’expulsió tenen antecedents penals, tal com indica la Direcció General de la policia”. Aquesta dada contradiu la que aporta Migra Studium, que recollia, en un informe del 2013, que del total de 1.584 persones internes aquell any al CIE de la Zona Franca, el 44% no havien comès cap delicte.

Santamaria ha volgut posar aquestes dades “en quarantena”. El dirigent popular ha reiterat que les dades oficials són les que aporten les autoritats policials. Una altra de les informacions que recull aquest informe del 2013 és que el 54% dels interns no van ser expulsats. La privació de llibertat en aquests centres es justifica legalment en l’expulsió, de manera que, si finalment aquestes persones no són expulsades, això posa en dubte si s’ha operat de manera legat en aquests casos. En relació amb això, Sergio Santamaria explica que “hi ha un procediment administratiu que gaudeix de totes les garanties que l’Estat de dret dota". El diputat ha conclòs que, "si durant tot el tràmit es conclou que la persona no pot ser retornada al seu país d’origen, és posada en llibertat”.

Finalment, Santamaría ha volgut parlar també del reglament que regula el funcionament dels centres d'internament, aprovat l’any passat pel govern espanyol, i ha concretat que millora les condicions de vida, com també les instal·lacions i acondicionament dels espais, alhora que estableix la intervenció d’ONGs i “es regeix per criteris d’estricta transperència en el seu funcionament”. “Aquesta reforma és una qüestió que no s’havia abordat mai prèviament, quan el PSOE es trobava al govern”, ha assegurat.


Es pot escoltar aquí (minut 33'00") tota l'entrevista a Sergio Santamaría.

D'altra banda, la Fundació Migra Studium demana el tancament dels CIES. Aquest dimarts, en la primera entrevista de la setmana, hem parlat amb el seu director, Luís Muñoz: “Són espais poc transparents, no es garanteixen els drets humans, i estigmatitzes, criminalitzes als immigrants només pel fet d’haver rebut una sanció administrativa”.

Actualment hi ha vuit Centres d’Internaments d’Estrangers a Espanya. El director de Migrastidum ha dit que el reglament que homologa el funcionament dels CIES porta un any activa però s’ha implantat de forma “molt lleu” i els policies no tenen indicacions clares de com s’han de comportar amb els interns.

Hi ha hagut avenços: ara les entitats socials poden entrar als CIES. Migrastudium parla amb persones recloses, sobretot amb les que no reben visites: “Tenen molta necessitat informació de perquè estan allà”, explicava Luís Muñoz.

Escolta l’entrevista a Luís Muñoz (minut 29).

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció