En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio Estel: Les campanyes contra la violència de gènere són útils per reduir-la?

Hem tancat aquest divendres el tema de la setmana, dins l'espai El pitjor del pitjor de Fórmula Estel. Ho hem fet parlant amb la presidenta de…

8 desembre 2014

Redacció

Comparteix

Hem tancat aquest divendres el tema de la setmana, dins l'espai El pitjor del pitjor de Fórmula Estel. Ho hem fet parlant amb la presidenta de l’Associació Tamaia, Beatriu Masià, que ha explicat que “la violència de gènere és un problema social greu que afecta directament els drets humans de les dones”. Considera que aquesta realitat afecta tothom, perquè la violència envers les dones “té a veure amb les relacions interpersonals que s’estableixen dins els grups familiars”, de manera que hi ha alguna cosa d’aquesta violència “que té a veure amb el procés de socialització dels homes i les dones i en com ens considerem en relació a drets, llibertats, igualtat d’oportunitats”.

Beatriu Masià ha apuntat que la coeducació, que vol dir “donar valor a tots aquells espectes femenins i situar-los dins la història, per donar-los valor”, és una possible via per començar a revertir aquesta situació. “Coeducar és molt important”, conclou, “per posar en una situació d’equitat els elements del sexe femení”. Es pot escoltar aquí tota l'entrevista a la presidenta de l'Associació Tamaia (a partir del minut 34'00").

Després de la directora de l'Institut Català de les Dones, Núria Baladaaquest dimarts hem entrevistat, en l'espai El Pitjor del Pitjor, la presidenta de la Plataforma contra les Violències de Gènere, Montserrat Vila. “Fa 10 anys que treballem per la sensibilització i la prevenció de violència envers les dones. Pensem que es pot eradicar, però fa falta un canvi social molt gran”, ha explicat. 14 dones han estat assassinades a Catalunya aquest any, i 12.000 persones han estat ateses per situacions de violència de gènere: “Nosaltres voldríem que no hi hagués cap dona assassinada. Sortim cada tercer dilluns de mes a la plaça Sant Jaume a les 8 de la tarda a llegir els noms de les dones assassinades. I fa 7 anys que hem de sortir cada mes”, assegura Montserrat Vila.

Per eradicar la violència envers les dones, la presidenta de la Plataforma contra les Violències de Gènere creu que s’ha d’actuar als centres educatius, amb el programa Trenquem el silenci : “Està baixant l’edat de les primeres relacions [sexuals] entre nois i noies. Que siguin relacions sanes, i no relacionades amb la violència. Nosaltres fem un granet de sorra, però després ve la televisió, les pel·lícules, els vídeos...”. També ha recordat la importància de "potenciar les diferències, ja que la discriminació i la desigualtat porta a violència masclista”. En la mateixa línia, Vila ha plantejat "legislar, perquè les lleis d’Espanya i Catalunya han ajudat molt, com es demostra el fet de mirar enrere i veure que hem avançat molt, tot i que falta molt encara”.

D'altra banda, la presidenta de la Plataforma contra les Violències de Gènere ha explicat que les campanyes “són útils per reduir la violència de gènere, i n'hi hauria d’haver més". Montserrat Vila ha recordat també que "l’entorn i la societat poden fer molt en contra la violència envers les dones", alhora que ha aclarit que, "si aïllem l’agressor, farem molta feina, perquè es trobarà rebutjat pel seu entorn”.

Es por escoltar aquí tota l'entrevista a Montserrat Vila (a partir del minut 31'00").

I aquest dimecres ens ha acompanyat Julia Rodríguez, cap de la Unitat de Violència envers les dones de la Subdelegació del Govern espanyol. Ha destacat que la crisi econòmica ha provocat “retallades brutals” en les polítiques d’atenció i prevenció de la violència de gènere. En aquest sentit, s’ha referit a les víctimes del terrorisme, aclarint que “mereixen tot el reconeixement del món” mentre, al llarg dels anys, les dones que han mort a mans dels seus marits suposen una xifra molt superior i no han generat “una alarma social tan gran”.

Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio EstelLes campanyes contra la violència de gènere són útils per reduir-la? Aquesta setmana encetem nou tema a l'espai #elpitjordelpitjor de la nostra companya Laura Aznar. Parlem de la violència de gènere, com un fenomen que encara avui dia no hem aconseguit resoldre. 

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció