En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Participa en l'enquesta: Veus correcta la data de les eleccions? Quim Arrufat (CUP): "La independència és més que CIU i ERC"

Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio Estel: Veus correcta la nova data de les eleccions al Parlament de Catalunya? Aquesta setmana encetem nou tema a l'espai #elpitjordelpitjor de la nostra…

19 gener 2015

Comparteix

Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio EstelVeus correcta la nova data de les eleccions al Parlament de Catalunya? Aquesta setmana encetem nou tema a l'espai #elpitjordelpitjor de la nostra companya Laura Aznar. La notícia estrella la setmana passada a casa nostra va ser la compareixença del president Artur Mas, que va anunciar eleccions anticipades en les quals CiU i ERC concorreran amb llistes diverses però amb un full de ruta compartit. Sobre aquest nou panorama polític, parlem al llarg d'aquests dies des de la Fórmula Estel, a Ràdio Estel, i ho fem amb representants de les diferents formacions parlamentàries.


Aquest dijous ens ha acompanyat el diputat de la CUP Quim Arrufat, que s'ha referit a les eleccions del 27 de setembre com unes eleccions “endarrerides”, en el sentit que, segons ell, arriben molt després “del compromís automàtic i públic de celebrar unes eleccions plebiscitàries després del 9 de novembre , que no va poder ser un referèndum i que per tant, necessitàvem unes eleccions perquè ho fos”. Arrufat ha explicat que, des del seu partit, es veu amb recança que, en el debat mantingut els últims tres mesos, “que per a la CUP ha estat un espectacle lamentable”, no hagin estat sobre la taula “els temes que eren realment importants, com el full de ruta o la situació d’emergència social del país”.

El diputat de la CUP també ha lamentat que “el debat sobre la independència i les plebiscitàries s’hagi tancat al voltant de CiU i ERC”, ja que Catalunya “és un país plural, divers, amb molts conflictes i no sé si suporta que els debats girin al voltant de si aquests dos partits estan units o no”. En aquest sentit, ha explicat que el camí cap a la independència “passa per una ambició, una estratègia de país molt més transversal, amplia i diversa que no pas la unitat entre CiU i Esquerra”. Arrufat considera que en aquests darrers tres mesos, en lloc de parlar de temes estratègics de cara a la independència i la situació social del país, s’ha estat parlant “d’una espècie d’obsessió malaltissa perquè aquestes dues formacions s’asseguessin a conversar”, i això, segons el seu criteri, ha estat un pas enrere “que ens torna a situar al 2012”.

Finalment, Arrufat ha explicat que aquest cap de setmana la CUP iniciarà una roda d’assemblees obertes per parlar del full de ruta que seguiran, i "de la construcció d’una candidatura àmplia per aplegar diferents sectors al voltant d’un programa bàsic d'independència i procés constituent". Amb això, ha conclòs, els militants de la formació tenen la voluntat de dirigir-se "a aquella gent que vol la ruptura amb l’estat espanyol, amb el model socioeconòmic i amb les institucions, que no acaben de funcionar gaire democràticament".


Es pot escoltar aquí (minut 31'30") tota l'entrevista a Quim Arrufat.

Aquest dimecres ens ha acompanyat Oriol Amorós, diputat i vicesecretari general de Comunicació i Estratègia d’Esquerra Republicana, que ha valorat la reconstrucció del pacte de legislatura entre la seva formació i Convergència i Unió com “una notícia positiva”, atès que en aquesta legislatura “els catalans vam votar perquè en aquest mandat poguéssim decidir el nostre futur amb llibertat”. Amorós ha lamentat que això “se’ns hagi prohibit” i ha reiterat que l’acord entre les dues formacions “ens permetrà votar de l'única manera que podem votar, en unes eleccions en què el programa de cada partit donarà un sentit o un altre a la qüestió de la independència”.
 
Sobre les declaracions de Mariano Rajoy en la línia de definir les eleccions del 27S com la constatació del fracàs d’una política que ha generat inestabilitat a Catalunya, el diputat d’ERC ha conclòs que “el fet que els catalans tinguem un debat polític no ha afectat en res l’economia”. En aquest sentit, ha acusat el president del govern espanyol de creure “que no existeixen moltes coses que, per a la immensa majoria de catalans, està clar que existeixen, com són la nació catalana o el dret a decidir”.
 
Finalment, Amorós ha explicat que la fragmentació dels partits partidaris al dret a decidir  “es reflectirà poc sobre la ciutadania” perquè, segons el dirigent republicà, “hi ha una força al carrer que demana acord en en com fer la independència”. Amorós també ha dit que “allò que és important és que, en aquest punt, estiguem d’acord", alhora que ha aclarit que els arítfex d'aquest últim acord "tenen més sintonia del que de vegades es vol fer veure”

Es pot escoltar aquí (minut 37'00") tota l'entrevista a Oriol Amorós.

Dimarts al Pitjor del pitjor hem seguit parlant del nou panorama polític català i ho hem fet amb Carina Mejías, diputada de Ciutadans. Mejías ha explicat que el seu partit “estava desitjós” que hi haguessin eleccions anticipades, però que en cap cas esperava “que fossin a vuit mesos vista”, perquè la situació de Catalunya i del Parlament “és insostenible”. Des del seu punt de vista, les eleccions s’haurien de celebrar el més aviat millor “per tal de sortir d’aquesta situació de paràlisi que viu el Parlament de Catalunya des de fa dos anys, en que únicament ha treballat per la pseudoconsulta del 9N”.
 
“La situació d’emergència social que pateix Catalunya”, ha continuat, “demanava una actitud favorable a les polítiques socials i econòmiques, és a dir, a polítiques definitives per tal de sortir de la crisi”. Sobre la refeta de l’acord entre ERC i CiU, Mejías explica que “es tracta d’una operació política feta amb la intenció clara d’intentar salvar el crèdit del president Mas, que fa quatre dies era un cadàver polític, i per crear una cortina de fum, ja que la situació de corrupció apunta cada vegada més a Convegència Democàtica de Catalunya”.
 
La diputada de Ciutadans explica que des del partit esperen “poder configurar una altra majoria política que doni estabilitat a Catalunya, que tendeixi pons amb el govern d’Espanya i governar per crear unes millors condicions de vida per als catalans”. Malgrat mostrar-se crítica amb Mariano Rajoy, a qui li atribueix una actitud “immobilista, d’enrocament i de tancament envers la possibilitat d’arribar a acords”, comparteix amb ell l’opinió que “les plebiscitàries no existeixen”. “Catalunya segueix sent una comunitat autònoma d’Espanya i el que passarà el 27 de Setembre són unes eleccions autonòmiques, i prou”, ha conclòs.  

Es pot escoltar aquí (minut 39'00") tota l'entrevista a Carina Mejías.

Per encetar la setmana, aquest dilluns ens ha acompanyat la diputada de Convergència i Unió i portaveu de Benestar, Anna Figueras. La parlamentària ha explicat que alguns partits s'han desmarcat de l’acord però que esperen “que en aquest trajecte que ens ha de portar a acabar de perfilar el full de ruta se sentin còmodes i puguin entrar a formar-ne part”. Aglutinar suports serviria perquè “el 27 de setembre es pugui llegir a nivell internacional que la majoria de persones volen un estat lliure per poder administrar tots els recursos i poder-se autogovernar”.
Figueras ha carregat contra el president del Govern espanyol, en afirmar que, “si hem hagut d'arribar a una fórmula com la del 27S, és perquè Mariano Rajoy i el seu govern no ens han deixat fer-ho d'una altra manera”. També ha estat clara a l'hora de responsabilitar-lo: “Jo penso que aquest senyor és el màxim artífex de que nosaltres haguem hagut de buscar camins perquè la gent es pugui expressar lliurement”, ha sentenciat. Finalment, la dirigent nacionalista s’ha referit a la data de les eleccions, tot lamentant que s’ha “dilatat”, però ha afegit això ha estat així perquè “no sempre és fàcil arribar a acords”
D’altra banda, Anna Figueras ha afirmat que no precipitar-se és l’opció més sensata, perquè “si volem garanties que això sigui un èxit hem d'estar preparats, no tan sols convèncer els indecisos sinó seguir treballant en el disseny i la construcció de les estructures d'estat que ens falten perquè el país funcioni”.
Es pot escoltar aquí (des del minut 33'00") tota l'entrevista a Anna Figueras (CIU).

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció