En directe

Cocodril Club

CULTURA

Peio Sánchez: “Oferim moltes pel·lícules que parlen d’esperança”

La XVII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya s'adapta a la crisi sanitària amb pel·lícules en línia. Hi ha una quarantena de títols disponibles a…

17 novembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La XVII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya s'adapta a la crisi sanitària amb pel·lícules en línia. Hi ha una quarantena de títols disponibles a la Sala Virtual Verdi i a la plataforma FilminCAT. El certamen està en marxa des de diumenge passat, i ofereix fins al dia 30 una quarantena de pel·lícules que es podran veure en línia, a distància. A la Sala Virtual Verdi destaquen els films dels directors Éric Toledano i Olivier Nakache: Intocable, Samba, C’est la vie! i Especials. A la plataforma FilminCAT s'inaugura un canal sobre cinema espiritual, amb 32 pel·lícules agrupades en els blocs de la culpa i el perdó (personatges que cerquen la redempció), dilemes espirituals (quan la vida et posa reptes), la mort i la vida (per prendre consciència de la nostra existència) i personatges entre el cel i la terra (a partir de vivències inspiradores).
A més, la Mostra de Cinema Espiritual arriba un any més als centres penitenciaris de Catalunya i, per primera vegada, a tots els centres educatius de justícia juvenil, en el marc de les activitats per a la reinserció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia. Aquest any s’hi projectarà el film Campeones, de Javier Fesser, el director guardonat l’any passat amb el Premi de Cinema Espiritual. Aquest dimarts, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el director de Continguts de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, Peio Sánchez, ha parlat de com s’està desenvolupant el certamen.

Tenim ja en marxa la XVII Mostra de Cinema Espiritual, organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat. L’oferta està molt adaptada a la pandèmia, fins al punt que, de moment, tot ha de ser online, oi?
Tenim els cinemes tancats, però això també ha marcat la necessitat de fer una oferta online, amb més de 40 pel·lícules molt interesants. Es podran gaudir en dues finestres, perquè hem inaugurat el canal de FilminCAT, plataforma on els usuaris podran triar la seva pel·lícula espiritual. També tenen l'opció de fer la meditació sobre la pel·lícula, sempre amb un rerefons de diàleg interreligiós, que és clau en el nostre certamen.
I què destacaria de l'altra finestra, la dels cinemes Verdi?

 
Nosaltres normalment hem fet moltes projeccions en aquests cinemes de Barcelona, i ara ho farem mitjançant aquest nou mitjà virtual. Vull destacar, per exemple, Éric Toledano i Olivier Nakache, dos directors francesos molt importants en la seva trajectòria de cinema espiritual. D’ells són films com Intocable, Samba, C'est la vie i Especials. Totes aquestes pel·lícules tenen en compte el sentit de la vida, la lluita entre les persones, qüestions socials com ara les migracions, l’autisme o les discapacitats. També inclouen aquest vessant de transcendència, que sempre hi és dintre del cor de les persones. Aquests directors francesos ens aporten cinema transcendent però a través de la comèdia, que es necessita molt en aquest temps. Es tracta de poder riure i gaudir, sense deixar de banda els temes importants. Cal subratllar, d'altra banda, que tenim pendent, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, el cicle dedicat a Robert Bresson. El posarem en marxa més endavant, quan es pugui.
 
Quines pel·lícules destacaria i com s’ha organitzat aquest any la Mostra a nivell temàtic i de diversitat religiosa?
 

De FilminCAT, destacaria que tenim pel·lícules de diferents religions, com ara peces que tracten els temes de la primavera àrab. També hi ha la darrera obra de Polanski, L’oficial i l'espia, que és imprescindible per entendre la marginació jueva en la societat francesa. També és important destacar que tenim moltes pel·lícules que parlen d'esperança. Des del punt de vista nostre, hem recuperat pel·lícules molt rellevants, com ara Descalç sobre la terra vermella, sobre la vida de Pere Casaldàliga, o L’enigma Verdaguer, sobre la figura de Jacint Verdaguer. I també oferim un homenatge a Raimon Pànikkar que fa la Lidia Pujol, amb una preciosa lectura poètica dedicada al gran mestre del diàleg interreligiós.
 
Es fa un gran pas novament amb la consolidació del Premi de Cinema Espiritual. Es farà públic el guanyador d’aquest any el mateix dia 26. Què aporta aquesta iniciativa?
 

No puc revelar res del guanyador, però només us dic que serà molt interesant, i els participants en l'acte de lliurament ens acompanyaran per videoconferència.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat (Temps de diàleg, minut 10) d'aquest 17 de novembre

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció