En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

"Per arribar a un acord polític, es necessita diàleg"

Saber com evolucionarà la situació política a Catalunya i a Espanya segueixsent una incògnita avui dia. Actualment hi ha en joc diferents temes, perexemple com…

27 març 2017

@brugarolaspol

Comparteix

Saber com evolucionarà la situació política a Catalunya i a Espanya segueixsent una incògnita avui dia. Actualment hi ha en joc diferents temes, perexemple com es gestionarà el procés polític i l’aprovació dels pressupostosen la celebració del possible referèndum català, entre d'altres. Per explorar possibles solucions,han participat en el programa El Mirador de l’Actualitat l’economista Arcadi Oliveres, l’exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay i l’exalcalde de Pineda deMar i militant del PDeCAT Joan Morell.

Morell pensa que, “amb elspressupostos s’estan complint els compromisos electorals, que incloïen el referèndum català”. Dintredel que és aquest referèndum, el dirigent nacionalista ha destacat que “no vol una repeticiódel 9N, sinó que s’ha d’intentar fer les coses amb garantíes jurídiques”. Gay opinaque “els pressupostos no han de ser unxantatge polític”, i que han de situar-se en el marc de la llei perquè, si es polititzen com elsconsells de garantíes pressupostàries, el Tribunal Constitucional declararà elspressupostos com una cosa nul·la. Oliveres ha instat a la desobediència com una de les viesper aconseguir la celebració del referèndum. Segons ell, “durant  molts anys, una granpart de pobles han tirat endavant gràcies a aquest mètode”. Segons el també expresident de Justícia i Pau a Barcelona, “l’única manera d’arribar a un acord és permitjà del diàleg entre les dues parts”.

Gay ha estat l’únic dels tres participants en el col·loqui del programa que ha parlat del que pot suposar que, en una societat com la catalana, s’apliquin les lleis o que actuin els tribunals si no es fan les coses com s’hauriende fer. En aquest sentit Gay ha dit que “ales persones els hi mou el sentiment però la majoria d’ells al final es deixenguiar per les normes i les lleis”. A més d’això, ha afegit que “un juristano pot aconsellar la desobediència”.

Per la seva banda, Morell ha insistit en el fet que tant a Catalunya com a Espanyahi ha manca de diàleg, però que aquesta manca de parla "és més per culpa d’Espanyaque no de Catalunya". I ha conclòs que “el govern catalàha intentat negociar amb el govern español, però no hi ha manera”. L'exalcalde ha afegit que “si es fes un  referèndum sobre un altre tema que no fos la indendenciade Catalunya, el govern espanyol hauria acceptat la celebració d’aquest”. Gay pensael contrari: que “és el govern catalàqui culpabilitza l’espanyol de no dialogar”.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició del programa El Mirador corresponent a aquest dilluns 27 de març.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció