En directe

La Caravana

FÓRMULA ESTEL

Per què celebrem el Nadal el 25 de desembre?

El cicle de Nadal és un dels períodes festius més rics del nostre calendari. Festes que barregen aspectes ancestrals, amb els religiosos i amb els…

20 desembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
El cicle de Nadal és un dels períodes festius més rics del nostre calendari. Festes que barregen aspectes ancestrals, amb els religiosos i amb els tradicionals. Per què celebrem el Nadal el 25 de desembre? Amadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat aquest dimarts a la Fórmula Estel: "Una de les grans hipòtesis seria la tradició jueva, que ens diu que la data de mort coneguda d'un profeta marca la data de naixament d'un profeta. Si tenim en compte que els primers cristians havien ubicat la mort i ressurrecció de Jesús el 25 de març, si comptem 9 mesos endavant ens toparem amb el 25 de desembre". Tot i així, aquesta no és la hipòtesis que ha arrelat més: "Just pels volts del 25 es celebrava el Solstici d'Hivern, i per una assimilació de la cultura cristiana s'aprofiten aquelles estructures culturals que ja són útils". 
Amadeu Carbó, autor de Celebrem el Nadal - Quan, com i perquè de la festa més gran, de Quaderns de l’ermità, també ha detallat d’on ve el ritual de fer cagar el Tió: "Ara l'hem humanitzat i hem aconseguit la seva supervivència, però el ritual del Tió, totalment pagà, mai s'ha aconseguit cristianitzar, llevat de les cançons que podem cantar". El tronc es cremava a la llar de foc i amb el foc vell es feia el foc nou. 
I l’endemà de Nadal celebrem Sant Esteve. És una festa catalana? Amadeu Carbó cita l'origen: "Tots els territoris que van estar sota l'imperi carolingi celebren les tres grans pasqües de l'any: Nadal, Pasqua de Ressurrecció i Pasqua Granada, i totes elles tenen un dia festiu l'endemà: Sant Esteve, Dilluns de Pascua i Dilluns de Pascua Granada, perquè tothom anava a celebrar les pasqües a la casa pairal. L'endemàno és que fos un dia festiu, és un dia que no es treballava, perquè havien de tornar a casa".
El 27 de desembre, a les 8:45 a RàdioEstel, continuarem descobrint aspectes populars d’aquests dies de Nadal, com la festa del sants innocents, l’home dels nassos, el raïm la Nit de Cap d’Any o la tradició del Pessebre Vivent, mentre que el 3 de gener parlarem del nou any, els Reis Mags i la festa de la Candelera.
Escolta l'entrevista a Amadeu Carbó (minut 50)

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció