En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

Per què celebrem el Nadal el 25 de desembre?

El cicle de Nadal és un dels períodes festius més rics del nostre calendari. Festes que barregen aspectes ancestrals, amb els religiosos i amb els…

20 desembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
El cicle de Nadal és un dels períodes festius més rics del nostre calendari. Festes que barregen aspectes ancestrals, amb els religiosos i amb els tradicionals. Per què celebrem el Nadal el 25 de desembre? Amadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat aquest dimarts a la Fórmula Estel: "Una de les grans hipòtesis seria la tradició jueva, que ens diu que la data de mort coneguda d'un profeta marca la data de naixament d'un profeta. Si tenim en compte que els primers cristians havien ubicat la mort i ressurrecció de Jesús el 25 de març, si comptem 9 mesos endavant ens toparem amb el 25 de desembre". Tot i així, aquesta no és la hipòtesis que ha arrelat més: "Just pels volts del 25 es celebrava el Solstici d'Hivern, i per una assimilació de la cultura cristiana s'aprofiten aquelles estructures culturals que ja són útils". 
Amadeu Carbó, autor de Celebrem el Nadal - Quan, com i perquè de la festa més gran, de Quaderns de l’ermità, també ha detallat d’on ve el ritual de fer cagar el Tió: "Ara l'hem humanitzat i hem aconseguit la seva supervivència, però el ritual del Tió, totalment pagà, mai s'ha aconseguit cristianitzar, llevat de les cançons que podem cantar". El tronc es cremava a la llar de foc i amb el foc vell es feia el foc nou. 
I l’endemà de Nadal celebrem Sant Esteve. És una festa catalana? Amadeu Carbó cita l'origen: "Tots els territoris que van estar sota l'imperi carolingi celebren les tres grans pasqües de l'any: Nadal, Pasqua de Ressurrecció i Pasqua Granada, i totes elles tenen un dia festiu l'endemà: Sant Esteve, Dilluns de Pascua i Dilluns de Pascua Granada, perquè tothom anava a celebrar les pasqües a la casa pairal. L'endemàno és que fos un dia festiu, és un dia que no es treballava, perquè havien de tornar a casa".
El 27 de desembre, a les 8:45 a RàdioEstel, continuarem descobrint aspectes populars d’aquests dies de Nadal, com la festa del sants innocents, l’home dels nassos, el raïm la Nit de Cap d’Any o la tradició del Pessebre Vivent, mentre que el 3 de gener parlarem del nou any, els Reis Mags i la festa de la Candelera.
Escolta l'entrevista a Amadeu Carbó (minut 50)

Més actualitat

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció

CULTURA

Gremi de Llibreters: "Per Sant Jordi, el llibre en català destaca molt, però la resta de l'any està per sota"

venda de llibres

En una entrevista a Ràdio Estel, el seu president, Eric del Arco, augura que les xifres de vendes de llibres d'aquest Sant Jordi seran "similars" a les del 2023

24 abril 2024

Redacció