En directe

La Caravana

POLÍTICA

"Per votar amb garanties, tothom ha de tenir la personalitat digital"

La por al contagi de coronavirus, especialment entre persones de risc que no volen anar on on hi pugui haver aglomeracions, ha fet créixer la…

2 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La por al contagi de coronavirus, especialment entre persones de risc que no volen anar on on hi pugui haver aglomeracions, ha fet créixer la demanda del vot per correu per a les eleccions del 14 de febrer. També hi ha persones empadronades en altres municipis que demanen el vot per correu per evitar desplaçaments. El govern recomana aquest sistema per minimitzar riscos i per esponjar els col·legis electorals. El primer dia de campanya, el nombre de sol·licituds presentades (121.428) ja duplicava amb escreix el de les últimes eleccions. El termini per demanar-lo acaba aquest divendres 5 de febrer a les 14 hores. Les sol·licituds per votar anticipadament s'han de fer online o a les oficines de correus. El 36% de sol·licituds s'han fet online. A diferència del vot per correu, el de l'exterior ha caigut molt en aquestes eleccions al Parlament. Del cens de catalans que viuen fora, un total de 255.087 persones, només han demanat votar 15.726. D'aquestes peticions, se n'han acceptat 15.509. Són només un 6% dels catalans que viuen a l'estranger. L'advocat Miquel-Àngel Pigem ha explicat la situació, especialment del vot per correu, aquest dilluns en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel.
Quines possibilitats hi ha de votar per correu en aquestes eleccions, a més de les ja conegudes?
No hi ha altres opcions. Només es pot fer per la via de l'oficina de Correus, l'única habilitada legalment per votar. Tenim limitacions legals molt importants. No hem evolucionat des del punt de vista legal per poder facilitar el vot telemàtic, que només podem fer directament amb el reconeixement de la personalitat digital. La majoria de la gent no la té, i aquest tema és clau. El percentatge de persones que la té reconeguda és molt baix. I si no es té, s'està obligat a fer-ho tot analògicament, que consisteix a anar a l'Oficina de Correus, demanar rebre el sobre amb les paperetes, preparar-ho tot i anar novament a l'establiment de l'empresa pública. El que seria preferible, ideal, és que tothom pugui accedir a la personalitat digital.
I aquest requisit és una conquesta viable per als propers anys?
Crec que sí. Arribarà, de cara als propers anys, i tots l'acabarem tenint, però estem encara a les beceroles. Voldríem poder exercir el dret de vot, que és fonamental, però no tenim els mitjans i són costosos per a la gent normal. Cal tenir un aparell informàtic adequat, anar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà del propi ajuntament, demanar que es faci la personalitat digital i completar el tràmit, que es fa ràpid, però no deixa de ser una gestió específica.
Els vots per correu, un cop emesos, es porten a les urnes?
Sí. Es comptabilitzen en el mateix moment que els presencials. No és com als Estats Units. El mateix dia que s'obren les urnes, també es fa el mateix amb els vots per correu, que hauran arribat en sobres des de la Junta Electoral de zona, amb un jutge al capdavant i un grup d'interventors i apoderats que se n'encarreguen. Els de l'exterior, en canvi, sí que es compten després. Esperem, en qualsevol cas, que tothom qui vulgui votar pugui fer-ho.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 1 de febrer 2021

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció