En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Per votar amb garanties, tothom ha de tenir la personalitat digital"

La por al contagi de coronavirus, especialment entre persones de risc que no volen anar on on hi pugui haver aglomeracions, ha fet créixer la…

2 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La por al contagi de coronavirus, especialment entre persones de risc que no volen anar on on hi pugui haver aglomeracions, ha fet créixer la demanda del vot per correu per a les eleccions del 14 de febrer. També hi ha persones empadronades en altres municipis que demanen el vot per correu per evitar desplaçaments. El govern recomana aquest sistema per minimitzar riscos i per esponjar els col·legis electorals. El primer dia de campanya, el nombre de sol·licituds presentades (121.428) ja duplicava amb escreix el de les últimes eleccions. El termini per demanar-lo acaba aquest divendres 5 de febrer a les 14 hores. Les sol·licituds per votar anticipadament s'han de fer online o a les oficines de correus. El 36% de sol·licituds s'han fet online. A diferència del vot per correu, el de l'exterior ha caigut molt en aquestes eleccions al Parlament. Del cens de catalans que viuen fora, un total de 255.087 persones, només han demanat votar 15.726. D'aquestes peticions, se n'han acceptat 15.509. Són només un 6% dels catalans que viuen a l'estranger. L'advocat Miquel-Àngel Pigem ha explicat la situació, especialment del vot per correu, aquest dilluns en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel.
Quines possibilitats hi ha de votar per correu en aquestes eleccions, a més de les ja conegudes?
No hi ha altres opcions. Només es pot fer per la via de l'oficina de Correus, l'única habilitada legalment per votar. Tenim limitacions legals molt importants. No hem evolucionat des del punt de vista legal per poder facilitar el vot telemàtic, que només podem fer directament amb el reconeixement de la personalitat digital. La majoria de la gent no la té, i aquest tema és clau. El percentatge de persones que la té reconeguda és molt baix. I si no es té, s'està obligat a fer-ho tot analògicament, que consisteix a anar a l'Oficina de Correus, demanar rebre el sobre amb les paperetes, preparar-ho tot i anar novament a l'establiment de l'empresa pública. El que seria preferible, ideal, és que tothom pugui accedir a la personalitat digital.
I aquest requisit és una conquesta viable per als propers anys?
Crec que sí. Arribarà, de cara als propers anys, i tots l'acabarem tenint, però estem encara a les beceroles. Voldríem poder exercir el dret de vot, que és fonamental, però no tenim els mitjans i són costosos per a la gent normal. Cal tenir un aparell informàtic adequat, anar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà del propi ajuntament, demanar que es faci la personalitat digital i completar el tràmit, que es fa ràpid, però no deixa de ser una gestió específica.
Els vots per correu, un cop emesos, es porten a les urnes?
Sí. Es comptabilitzen en el mateix moment que els presencials. No és com als Estats Units. El mateix dia que s'obren les urnes, també es fa el mateix amb els vots per correu, que hauran arribat en sobres des de la Junta Electoral de zona, amb un jutge al capdavant i un grup d'interventors i apoderats que se n'encarreguen. Els de l'exterior, en canvi, sí que es compten després. Esperem, en qualsevol cas, que tothom qui vulgui votar pugui fer-ho.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 1 de febrer 2021

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció