En directe

Camins

Sense categoria

Pere Aragonès demana a Dalmases "una decisió" davant d'unes "pressions inacceptables" que l'han causat "estupor"

El president de la Generalitat també demana als seus socis que facilitin la sortida de Laura Borràs "pel bé de tothom i de les institucions".

21 juliol 2022

Redacció

Comparteix

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha posicionat en declaracions a Ràdio Estel sobre el cas Dalmases. "A mi el que m'incomoda és que es puguin passar per alt les pressions inacceptables a qualsevol persona per part d'un responsable públic. Aquests fets, si són els que s'han produït, em van causar bastant d'estupor. S'ha de defensar la llibertat de premsa. Hem d'estar disposats que ens facin preguntes incòmodes."

Pere Aragonès, als estudis de Ràdio Estel
Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, als estudis de Ràdio Estel.

En aquest sentit, ha deixat molt clar que "cap col·laborador meu ho faria. A l'hora d'escollir els equips, les formes, per a mi, són molt importants. Tothom es mereix respecte. Veurem quina és la decisió que acaba prenent (Dalmases) però és evident que no és la forma de relacionar-se amb els mitjans de comunicació."

Sobre la situació judicial i política de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el president ha reiterat que cal "preservar les institucions" i ha demanat "una decisió política que s'ha de prendre, pel bé de tothom i de les institucions" i que hauria de fer el seu partit. "Si la presidenta fos d'Esquerra, se'n demanaria la suspensió i si és absolta, es restauraria en el càrrec".

Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, als estudis de Ràdio Estel. FOTO: Arnau Carbonell

Preguntat sobre l'aplicació de l'article del reglament del Parlament que recull la suspensió per judici de corrupció, Pere Aragonès ha estat també molt clar: "És el que tenim, i si l'apliquem, no podem escollir quines parts s'apliquen i quines no", ha dit.

El Govern estarà ben representat a la taula de diàleg

Sobre la pròxima reunió de la Taula de Diàleg entre el Govern central i el català, Pere Aragonès ha detallat que "anunciarem properament la data. Hi participaran consellers, per part del Govern de Catalunya, i ministres, per part del Govern espanyol". eixa clar a Junts que el Govern "estarà ben representat a la taula de diàleg"

"Si la presidenta Laura Borràs fos d'Esquerra, se'n demanaria la suspensió i si és absolta, es restauraria en el càrrec"

El president ha mostrat cautela sobre els resultats d'aquesta trobada. "Permetrà arribar a acords parcials, aquesta és la idea; seran acords petits, però primers acords. Estem treballant en aquest sentit, especialment, en l'àmbit de la desjudicialització, que vol dir que tot el que s'ha traslladat als tribunals del debat polític, ho hem de tornar a la política, i s'han de trobar els instruments per poder-ho fer."

Sobre la participació dels consellers de Junts per Catalunya, Aragonès ha estat molt clar. "Jo allargo la mà a Junts per Catalunya. Com més espais polítics donin suport al procés de negociació, més bons resultats hi haurà (...); encara que no hi creguin, s'ha de provar. Ja tindran temps, si consideren que els resultats són insuficients, de dir prou." No obstant, el president ha avisat els seus socis que "en qualsevol cas, el Govern estarà ben representat, perquè la delegació catalana representarà el conjunt de la institució."

Ara és el moment de l'amnistia

Sobre un possible canvi legal en el delicte de sedició, Pere Aragonès opina que "ara és el moment de l'amnistia, i és la proposta que defensem. Ha de permetre situar en un punt zero les causes que s'han anat obrint." El president s'ha mostrat molest, ja que "tenim el cas de la sindicatura electoral de l'1 d'Octubre que ara s'ha reobert i caldrà fer un nou judici" però ha reiterat que "la negociació és de Govern a Govern i nosaltres defensarem l'amnistia. Si hi ha una proposta del Govern espanyol, l'escoltarem i la negociarem."

Entrevista a Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

Ràdio Estel comença la seva programació d'estiu

Ràdio Estel acaba la seva temporada i comença la programació d'estiu marcada per una proposta fresca i musical.

23 juliol 2022

Les associacions d'autònoms veuen en la reforma de la cotització una oportunitat per "reordenar" el RETA

Una autònoma amb factures

Amb el nou acord del Règim Especial de Treballadors autònoms, s’estableix una taula de bases mínima en funció dels rendiments, on els autònoms hauran de preveure quins seran els seus ingressos anuals i els hauran d’anar adaptant a la base de cotització

22 juliol 2022

Redacció

Molt més que apagar focs

La part davantera d'un camió dels bombers del parc de l'Hospitalet de Llobregat amb la inscripcció 'Bombers en lluita'

Com és un dia al parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat? Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz

21 juliol 2022

Redacció