En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Plantegem una solució de plurinacionalitat en un espai compartit"

Enric Tello, membre del Consell Nacional dels Comuns, l'advocat Xavier Puigdollers, president de l'Associació d'Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, i el professor…

5 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Enric Tello, membre del Consell Nacional dels Comuns, l'advocat Xavier Puigdollers, president de l'Associació d'Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, i el professor de Secundària Lluís Sols, col·laborador de Cristianisme i Justícia, han analitzat aquest dimarts, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', les propostes de Podem i les seves confluències, amb En Comú Podem a Catalunya, en el quart col·loqui electoral de cara al 10-N. Tello ha destacat que la seva formació, confederada amb Unides Podem, "havia aconseguit sumar prou voluntats per fer Pedro Sánchez president, amb la possibilitat d'una majoria que permetia haver format un govern de coalició que s'hagués mantingut estable per a les reformes que necessita el país". De les propostes, ha destacat "la importància des de Catalunya, per al conjunt de l'Estat, de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, l'obertura d'un diàleg per a Catalunya i altres qüestions i que aquesta llibertat sigui condició imprescindible per destensionar la situació i obrir una taula de diàleg per trobar solucions, no només a la sobirania que reclama Catalunya sinó també sobretot respostes a temes de la vida quotidiana i mediambientals que precisament estan aturades per la situació de bloqueig".
En un altre moment, Enric Tello ha comentat que "qualsevol pronòstic mínimament raonable coincideix que la fragmentació és un fet sense marxa enrere". Com a escenari de pactes, el dirigent de Catalunya en Comú ha destacat que "l'esquerra ha de govenar i pot fer-ho entenent-se, perquè socialment hi ha una majoria de les seves forces". En aquesta línia, ha anunciat que Podem i els Comuns "tornaran a proposar un govern de coalició". Adreçant-se a l'independentisme, Tello ha explicat que "els Comuns són una força sobiranista, no independentista, que planteja una solució basada en el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat espanyol dins un espai compartit". En síntesi, ha afegit que "el que es necessita és afirmar sobiranies compartides, no excloents, dins un plantejament que entén la reclamació de la voluntat de decidir mostrada per una part molt gran del poble de Catalunya". Igualment s'ha mostrat crític amb la unilateralitat, amb l'argument que "l'1 d'octubre va ser un engany a la gent, un acte fantàstic de desobediència col·lectiva però que només reflectia una part".
En les seves intervencions, Lluís Sols i Xavier Puigdollers han expressat els seus dubtes sobre la viabilitat d'un pacte d'esquerres que segurament s'afrontarà després de les eleccions amb un escenari parlamentari molt similar. Sols ha comentat que, "en les tres darreres legislatures, la força de Podem ha servit per fer fora un govern de dreta però també per bloquejar tres possibles acords d'esquerra". Puigdollers ha dit que, "en període previ a eleccions, tots els partits tenen aspiracions de governar o influir", però s'ha preguntat "què han de modificar altres partits perquè Podem i els Comuns puguin acceptar un acord".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 5 de novembre.
Aquestes formacions agrupades a l'entorn del partit liderat per Pablo Iglesias es presenten a aquestes eleccions amb l’objectiu de consolidar o millorar el suport del 28 d’abril, que es va traduir en 42 escons al Congrés, dels quals 7 es van elegir a Catalunya amb la marca En Comú Podem. A banda d’altres dificultats, Pablo Iglesias i els seus socis i col·laboradors tenen el hàndicap de l’escissió liderada per Íñigo Errejón, que es presenta per separat amb la candidatura anomenada Més País. Jaume Asens repetirà com a número u d'En Comú Podem al Congrés mentre que la historiadora Rosa Lluch -filla d'Ernest Lluch- serà qui liderarà la candidatura al Senat. Acompanyant  Asens al Congrés, s’hi presenten Aina Vidal, que repeteix en segona posició, i Mar García -militant de Podem-, que ocupa el tercer lloc. L'exprimer tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello -fins ara secretari primer de la mesa del Congrés- serà el quart integrant de la llista. Els caps de cartell a les demarcacions de Lleida i Tarragona es mantenen sense canvis amb Jaume Moya i Ismael Cortés, mentre que a Girona Laura López substitueix Joan Luengo, l'anterior candidat.

Els Comuns i Unides Podem plantegen un programa d'esquerra basat en mesures dràstiques de redistribució dels recursos, amb pujades d'impostos a les rendes teòricament més altes. Igualment aquestes candidatures defensen una legalització de l'eutanàsia, un sistema educatiu que apunti cap a una hegemonia de l'escola pública i laica i una reforma constitucional que permeti un referèndum sobre el futur de Catalunya. Aquestes i altres propostes, que no són noves partits situats a l'esquerra dels socialistes, volen recollir i consolidar l'esperit del 15-M, aquella onada d'indignació que, més enllà de les simpaties o les discrepàncies de molts ciutadans, ha despertat una forta sensibilitat a favor de la millora en la qualitat democràtica del país. El "sí se puede" o "sí que es pot" té una nova oportunitat ara a les urnes, tot i que qualsevol bon resultat necessitarà d'una gestió de pacte amb el PSOE. El pronòstic per a la nit electoral està molt obert.

Més actualitat

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Pare Bernat Juliol: “La història de Montserrat no s’entén sense la de Catalunya” 

Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat

En una entrevista a Ràdio Estel, el prior de Montserrat no descarta que el papa Francesc visiti el monestir pel seu Mil·lenari

10 setembre 2024

Redacció