En directe

Fórmula Estel

ESCOLES

"Preocupa el mal del Covid a la societat, no tant a les escoles"

Les escoles han tornat a obrir aquest dilluns després de vint dies de vacances. Tot i els dubtes que havien expressat alguns experts i els…

11 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Les escoles han tornat a obrir aquest dilluns després de vint dies de vacances. Tot i els dubtes que havien expressat alguns experts i els sindicats de professors, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha reiterat aquest cap de setmana, en declaracions a RAC1, que durant l’última setmana la Generalitat no s’ha plantejat “en cap moment” mantenir les escoles tancades. El conseller va admetre que “científicament hi ha incerteses i n’hi haurà mentre duri la pandèmia”, però de moment les aules obren i l’objectiu és acabar el curs. Tot plegat ha comportat moltes crítiques dels sindicats d’ensenyament, com la USTEC, Intersindical-CSC, CSIF, CCOO i ANPE, que també han reclamat un ajornament de la reobertura dels centres d’almenys 15 dies, per esperar l’efecte de les restriccions. Amb les escoles obertes de nou, la gestió diària de la pandèmia seguirà marcant el dia a dia dels centres. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Miquel Mateo, ha assegurat que "la gran preocupació per la pandèmia és la que afecta el conjunt de la societat, amb la crisi descomunal a nivell econòmic, laboral i social, i no tant en relació amb el funcionament dels centres educatius".
Quina valoració general fa de l'inici d'aquest segon semestre amb escoles obertes?
Per la informació de què disposem a l'Escola Cristiana, no hi ha hagut problemàtiques especials, amb tots els centres oberts i amb els alumnes. Com tot, hem de seguir el que opinin els experts, i darrerament reiteren que les escoles no són focus de contagi. Estic preocupat per la situació general, però tinc esperança de cara a la normalització general de la societat.
Com creu que està responent tot el sector de l'educació i dels centres al desafiament de la pandèmia des del març fins ara?
És un desafiament molt gran. Certament, podríem pensar que no hi havia una preparació per afrontar-lo, però l'esforç de tothom ha aconseguit situar el ritme educatiu en la màxima normalitat possible. Les escoles han ofert un servei enorme, i s'han adaptat de meravella, cosa que fa pensar que podem anar en la bona línia.
Té esperança que no hi hagi aquest segon trimestre grans sacsejades pel Covid, com ara tancaments d'escoles o moltes aules confinades?
Em preocupa més l'impacte del Covid a la societat en general que no pas a les escoles. L'impacte que ja té el virus sobre l'economia és certament descomunal. És més preocupant això que no pas que els centres facin el seu servei. Des del setembre, tenim tots els col·legis oberts. El que cal és resoldre el tema econòmic, com també el demogràfic, en una societat molt castigada per la pandèmia, amb moltes famílies que estan patint.
En paral·lel amb la crisi sanitària del coronavirus, hi ha una nova llei educativa espanyola i decrets de la Generalitat pendents. Quina impressió té del que poden ser els propers mesos en l'àmbit de l'educació?
Tècnicament, la nova Llei Orgànica (LOMLOE), ja està en vigor perquè es va publicar el 30 de desembre passat. Hem constatat que no resol els problemes, ja no particularment de l'escola concertada, que també és complicat, sinó del sistema educatiu en general. Tenim un problema molt important, que és l'infrafinançament dels centres concertats. L'estudi del síndic de greuges ja ha fet una valoració objectiva en què confirma que la cobertura del concert és de poc més del 60 per cent. I la LOMLOE no fa res ni aporta cap novetat en aquest sentit. Tampoc hi ha una previsió positiva en la dotació pública a l'educació. La Llei d'Educació de Catalunya la fixava en un 6 per cent del Producte Interior Brut i estem al voltant del 3,5. A més, no hi ha perspectiva de millora. A més, l'abandonament escolar, la taxa d'atur i la demografia són problemes grans que no resol, pel que sabem, la nova normativa. I d'altra banda, tenim a Cataluna, en stand by els decrets d'admissió i matrícula i de programació i concerts, fins que ens arribin les darreres versions per veure què regulen. En definitiva, preveiem un segon trimestre molt mogut des del punt de vista normatiu.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 11 de gener.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció