En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Programa especial en motiu de la mort del Cardenal Ricard Maria Carles

àudio del Programa especial en motiu de la mort del Cardenal Ricard Maria Carles Valoracions dels bisbes catalans El cardenal Ricard Maria Carles ha mort a l'hospital de Tortosa, on estava…

17 desembre 2013

Comparteix
àudio del Programa especial en motiu de la mort del Cardenal Ricard Maria Carles

Valoracions dels bisbes catalans

El cardenal Ricard Maria Carles ha mort a l'hospital de Tortosa, on estava ingressat. L'arquebisbe emèrit de Barcelona, de 87 anys, ens deixa després de 44 anys de vida episcopal en què ha tingut la responsabilitat de governar la diòcesi de Tortosa, entre els anys 1969 i 1990, i l'arxidiòcesi de Barcelona, fins al 2004. Unes complicacions neurològiques van ser la causa del seu ingrés al centre sanitari. Les informacions dels metges apuntaven a una estabilització en l'estat general del pacient, però admetien el pronòstic greu tenint en compte la seva feblesa i sobretot l'avançada edat.

El cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, en comunicar la mort del cardenal Ricard Maria Carles, als 87 anys, ha demanat als fidels i a tots els ciutadans que l'encomanin a la misericòrdia de Déu. En declaracions al programa El Primer Cafè de Ràdio Estel, ha destacat d'ell que "era un home de Déu, estimava l'Església, estimava les persones i es va entregar totalment al seu servei com a sacerdot, bisbe, arquebisbe i cardenal".

"Li he tingut molt apreci i estimació", ha reconegut el cardenal Lluís Martínez Sistach, que en els últims temps ha tingut ocasió de visitar el cardenal Carles a la seva casa de Tortosa, a l'Hospital Verge de la Cinta també de Tortosa i, en els últims dies, al centre sociosanitari de Jesús. "Ha estat lúcid fins a l'últim moment, no tenia dolors, no ha sofert, Déu Nostre Senyor li ha donat una mort suau."

Han estat moltes les valoracions de la figura del cardenal Ricard M. Carles. "Cercava que les persones tinguessin un encontre amb Jesucrist, una experiència profunda de fe, i tot això ho procurava mitjançant un estil senzill, directe i proper", ha destacat el bisbe Josep Àngel Saiz Meneses, de Terrassa. "Va ser d'una fornada de cardenals extraordinària", ha dit l'arquebisbe Joan Enric Vives, des d'Urgell.

Un dels bisbes actuals que més relació ha tingut amb el cardenal Ricard M. Carles és sens dubte le de Vic, Mons. Romà Casanova. Don Ricardo, com se'l coneixia a la diòcesi de Tortosa, va ordenar Romà Casanova de diaca, de sacerdot i de bisbe. "És significatiu que hagin estat les mateixes mans les que m'hagin ordenat", ha dit Romà Casanova

"Vam fer excursions plegats perquè a tots ens agradava la muntanya", ha explicat l'arquebisbe Jaume Pujol, de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense. "Era un bon pastor, un home de Déu amb moltíssima experiència pastoral." Al seu torn, el bisbe Agustí Cortés, de Sant Feliu de Llobregat, ha recordat que Ricard Maria Carles va ser un "capellà que, obeint l'esperit del Concili Vaticà II, va esdevenir un veritable líder entre els capellans de València, tot portant la renovació del Concili a les parròquies". Aquest mateix tret de renovació conciliar és el que ha volgut destacar l'actual bisbe de Tortosa, Enric Benavent. Ell, que ha pogut acompanyar-lo de prop els últims dies de la seva vida, ha destacat d'ell que "era un home creient, d'una fe profunda, acceptant la voluntat de Déu i en la pau del Senyor".

Tal com ha destacat Mons. Xavier Salinas, actual bisbe de Mallorca i fins fa poc bisbe de Tortosa, "el cardenal Carles era una persona entranyable, de gran finura espiritual". "Sempre l'he admirat pel seu coratge", ha afegit. El bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, s'ha mostrat molt agraït per haver-lo conegut, "per haver pogut treballar amb ell". I el bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, ha destacat la seva "preocupació fonamental per l'evangelització".

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció