En directe

Vespres

RÀDIO ESTEL

'Proyecto XI', un thriler en què Francesc Blanco planteja "l'amor pels llibres, sense els quals el món seria pitjor"

Proyecto XI és el títol d’un llibre de Francesc Blanco que acaba d’editar Suma de Letras, del grup editorial Penguin Random House. L’escriptor barceloní, de…

14 juliol 2015

Redacció

Comparteix
Proyecto XI és el títol d’un llibre de Francesc Blanco que acaba d’editar Suma de Letras, del grup editorial Penguin Random House. L’escriptor barceloní, de 50 anys, ha completat un thriler marcat per diversos llibres que ens guien per un món de misteri i màgia. L’escèptic periodista Jon Vivaldi es troba immers en Proyecto XI, i d’aquí el títol de l’obra. Es tracta d’una investigació amb la qual pretén desvetllar els fraus sobre els quals es fonamenten les ciències ocultes. Tot just abans de la seva desaparició, envia un estrany correu electrònic a la seva editora i amiga Anna Krauss, en què li demana que vagi a ajudar-lo a un vell immoble situat al carrer Poeta Cabanyes de Barcelona. A l’interior de l’edifici, l’Anna trobarà l’ordinador portàtil del Jon i el diari de Bastian, un nen que, 30 anys abans, havia viscut en aquell lloc exercint d’endevinador. Amb l’ajuda de Víctor Crest i el seu equip d’investigació, l’Anna començarà a buscar Jon Vivaldi, en una ventura que la portarà fins al macabre assassinat de Rosa Marino, comès l’any 1974. El crim, a més, forma part d’una trama més gran, d’una llarga cadena d’esdeveniments que havia començat a Finlàndia.
 
I a partir d’aquí, amb laberint de pistes i referències literàries d’obres com ara La historia interminable, Alicia en el país de las maravillas, Anna Karenina o Cien años de soledad, entre d’altres, Francesc Blanco dóna forma a una novel·la frenètica. La trama està plena també de canvis inesperats en què els misteri i la literatura són els principals ingredients. El protagonisme de les grans obres de la literatura de tots els temps va assolint una rellevància que porta el lector fins a un final d’allò més sorprenent.
Francesc Blanco ha explicat aquest dimarts, en una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, que el missatge de fons d'aquesta novel·la "és l'entreteniment a partir d'un tema, un motor, que és l'amor pels llibres, com es veu en el fet que bona part dels personatges són lectors planers per als quals un món sense llibres seria diferent, distant, pitjor". L'autor ha afegit que el llibre "ha sorgit d'una idea elaborada que té el seu origen en un dels personatges, Bastian, un nen endevinador que viu al Poble Sec de Barcelona i que és capaç de predir el futur".
L'escriptor, que s'ha incorporat a la literatura després d'anys de professió en el món econòmic i financer, ha destacat que "el John i l'Anna són personatges racionals que, al llarg de la investigació, topen amb coses inexplicables i incomprensibles que han d'anar assumint". Blanco ha explicat que la seva nova vocació, després d'haver-se dedicat a l'empresa, "procedeix de la lectura de Cien años de soledad de Gabriel García Márquez, un somni que es va quedar allà durant els estudis i l'exercici de les ciències econòmiques". Després, "la mort d'un germà va fer que interiorment la persona del Francesc Blanco es replantegés i veiés que moltes coses no li anaven bé", ha assegurat.
L'autor barceloní, d'altra banda, ha recordat que "la novel·la negra i un homenatge a determinats llibres" són els principals ingredients, "amb un estil planer, entretingut i molt anecdòtic". Blanco ha admès que "la ficció té una corda fluixa en el fet que la màgia i el misteri no són versemblants". Finalment, ha assegurat que "els canvis i enriquiments entre Barcelona, on va néixer, i Madrid, on ha viscut molts anys, han influït molt" en la seva creació literària.
Es pot escoltar aquí (minut 27'30") tota l'entrevista a Francesc Blanco.

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció