En directe

La Caravana

ACTUALITAT

"Qatar s'està jugant la seva reputació al món amb la celebració del Mundial"

Els experts coincideixen a dir que el focus mediàtic ha fet que els activistes en l'àmbit laboral tinguin més capacitat d'influència al país

21 novembre 2022

Redacció

Comparteix

Aquest diumenge ha arrencat el Mundial de Qatar, un mundial que ha costat 220 mil milions d'euros i milers de vides de treballadors migrants del sud-est asiàtic. En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', els professors universitaris i experts en l'Orient Mitjà, Eduard Soler i Lurdes Vidal, han coincidit amb què el país s'està jugant la seva reputació al món amb la celebració del mundial. Han detallat que no es tracta d'un blanqueig d'imatge, que el Qatar mai s'ha amagat de ser el què és: una monarquia absolutista.

"El Qatar mai s'ha amagat de ser el què es: una monarquia absolutista"

Durant la inauguració del mundial, la llotja de l'estadi estava presidida per l'emir del Qatar que al costat tenia a Gianni Infantino, president de la FIFA, i el príncep saudí Mohammed Bin Salman. Segons l'experta Lurdes Vidal, aquesta imatge "és "testosterònica", però no és aliena al món del futbol i el que representa és la reconciliació del país amb l'Aràbia Saudita, territoris enfrontats històricament".

La copa del món de futbol amb Qatar darrere. El país acull l'edició de 2022 del Mundial.

Segons el professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, Eduard Soler, el focus mediàtic del mundial ha fet que els activistes en l'àmbit laboral tinguin més capacitat d'influència al país i les seves reivindicacions han estat més escoltades que abans. Amb tot, però, Soler ha avançat que després del mundial "no canviarà gaire cosa al país", que "els processos de canvis ja estaven engegats" i que "no es traspassaran les línies vermelles".

"Després del Mundial no canviarà gaire cosa al país"

Les línies vermelles

Els dos experts coincideixen, també, amb el que són les línies vermelles de Qatar: no es pot criticar a cap institució ni a l'emir, l'homosexualitat està perseguida com també està perseguida qualsevol crítica o acció pública que es pugui interpretar com un insult a l'islam. La professora de Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull, Lurdes Vidal, ha afegit que "els drets de les dones al Qatar han de millorar, però no és el mateix ser una treballadora de la llar -un col·lectiu molt desprotegit on sovint es produeixen els abusos més importants- o filla de bona família".

Sobra la institució de la FIFA, Lurdes Vidal ha conclòs que "no ha estat aquesta institució la que ha pressionat perquè es respectin més els drets humans; sinó que han estat les organitzacions mundials les instigadores". Tanmateix, Vidal ha apuntat que el més rellevant serà analitzar què quedarà a Qatar després del mundial i veure "si servirà perquè la FIFA sigui més coherent amb els valors que predica".

Entrevistes als professors de Relacions Internacionals Lurdes Vidal (Universitat Ramon Llull) i Eduard Soler (Universitat Autònoma de Barcelona)

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

"Tinc la sensació que Biden tornarà a guanyar"

eleccions als Estats Units 2024

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, s'aventura a fer un pronòstic del resultat i vaticina unes eleccions molt disputades

23 febrer 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

Aigües Costa Brava – Girona descarta, de moment, comprar dessaladores mòbils com les de Lloret de Mar per la sequera

Una dessaladora mòbil, en el Port de la Selva, en agost de 2018 | Arxiu ACN

En una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel, el president del Consorci d'Aigües Costa Brava-Girona, Miguel Noguer, diu que no tanquen la porta a parlar-ne

23 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció